Η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών:
- Φέτος διορίστκαν 3.700 εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. Γνωρίζουμε ότι οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι περίπου όσες και οι συνταξιοδοτήσεις.
- Πέρυσι εργάστηκαν στη δημόσια εκπαίδευση πάνω από 48.000 αναπληρωτές.
- Εκπαιδευτικά κενά δεν καλύφθηκαν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς για να μην μιλήσουμε για τις περικοπές ειδικά στην παράλληλη στήριξη αλλά και για τις πραγματικές μεγάλες ανάγκες των σχολείων που διαχρονικά παραμένουν ανεκπλήρωτες, καθώς όλες οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν με αφοσίωση την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία κόντρα στις κοινωνικές ανάγκες. Για να μην μιλήσουμε για τους «κόφτες» που επιβλήθηκαν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δαπάνες για το δημόσιο σχολείο (συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ένας δάσκαλος στο Ολοήμερο, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις μαθημάτων, κ.λπ.).
Κοντολογίς, τα κενά είναι πάνω από 50.000.
Κι όμως, η υφυπουργός Δόμνα απεφάνθη ότι τα κενά είναι 30.000: «Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000».
Η δήλωση δεν έγινε τυχαία, ούτε από άγνοια. Το πετσόκομμα των δαπανών είναι κυβερνητική απόφαση και θα υλοποιηθεί με διάφορα τερτίπια. Ενα εξ αυτών είναι και ο διορισμός 30.000 αναπληρωτών σε «πρώτη φάση». Από κει κι ύστερα, με τη σύμπραξη και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα κόβουν και θα ράβουν τις ανάγκες και τα κενά, το υπουργείο θα προχωρά «βλέποντας και κάνοντας» και εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς. Ηδη Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ ανακοινώνουν τα πραγματικά κενά στην περιοχή τους, καταρρίπτοντας τους ψευτο-ισχυρισμούς της υφυπουργού.