Δυστυχώς, δεν είναι φάρσα. Αντίθετα. Ο τίτλος αυτού του σημειώματος είναι το θέμα τοιχοκολλημένου εγγράφου, με τον χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγον», στους διαδρόμους του ΓΝΑ «Σισμανόγλειο». Πηγαίνει κάποιος να πιει νερό. Αν προσέξει το τοιχοκολλημένο έγγραφο, καλώς. Αν όχι, ας πρόσεχε…
Ασθενείς, επισκέπτες καθώς και προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι) του νοσοκομείου είναι αναγκασμένοι, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 7 Αυγούστου που γράφονται αυτές οι γραμμές (και βλέπουμε), να προμηθεύονται με δικά τους έξοδα εμφιαλωμένα νερά, διότι το νερό στις βρύσες και τους ψύκτες του νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι περιέχει «φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους» εκτός των καθορισμένων ορίων!
Το διανοείστε; Το νερό βρύσης σε δημόσιο νοσοκομείο, με την αυτονόητη ευαισθησία του χώρου, να είναι ακατάλληλο για πόση. Από πότε; Αγνωστο. Στις 28 Ιούλη απλά διαπιστώθηκε το πρόβλημα. Οι αρμόδιοι έχουν πράξει τα δέοντα: ενημέρωσαν την ΕΥΔΑΠ που θα μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος. Πέραν αυτού τίποτα! Καμία πρόβλεψη για τη δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού, καμία ανακοίνωση έστω για την πρόοδο των εργασιών. Πλήρης απουσία και σιωπή.
Τα αίτια δύσκολα μπορούν να αποδοθούν στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αν έφταιγε το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, θα αναφέρονταν προβλήματα και στις γύρω περιοχές. Τίποτα τέτοιο δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής, όμως. Τι γίνεται με το δίκτυο σωληνώσεων του Νοσοκομείου και τη συντήρησή του; Μούγκα! Ο σκληρός νεοδημοκράτης διοικητής Ηλίας Δαλαΐνας έγινε διάσημος όταν έδωσε με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία για το χριστουγεννιάτικο στολισμό του εξωτερικού χώρου του νοσοκομείου, έναντι του… ευτελούς τιμήματος των 7.192 ευρώ! Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, μάλιστα. Οταν τους έβαλε λαμπάκια, φάτνες και αγγελάκια, είναι θράσος να ζητούν και… πόσιμο νερό.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αποφεύγουν να μιλήσουν. Επιβεβαιώνουν, όμως, πως κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την αιτία του προβλήματος, ούτε για την προοπτική επίλυσής του. Και βέβαια, πληρώνουν από την τσέπη τους το νερό που πίνουν. Να το χαρακτηρίσουμε αθλιότητα; Μάλλον επιεικής είναι ο χαρακτηρισμός.
Πριν από λίγους μήνες μιλούσαμε για τη δωρεάν παραχώρηση των φιλέτων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και τη μετατροπή του σε μαγαζί της Βαρδινογιάνναινας. Βλέποντας αυτό το χάλι σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, τι πρέπει να υποθέσουμε; Οτι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος της φθοράς, για να μπορεί να προωθήσει τη «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», στο όνομα του «εκσυγχρονισμού».
Γιατί τηρείται σιγή ιχθύος για το αίσχος αυτό, που βιώνουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας; Γιατί να είναι αναγκασμένοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπό τέτοιες συνθήκες; Μάλλον ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και βοά.
ΥΓ1. Ο Ηλίας Δαλαΐνας είναι ένας πολυπράγμων παράγοντας της Δεξιάς. Τον βρίσκεις από τη διοργάνωση αθλητικών «ιβέντ» (γενικός διευθυντής των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας) και πρωτοβουλιών «για την ένταξη της αθλητικής αγωγής στην εκπαίδευση και ειδικότερα την προώθηση των αξιών του Ολυμπισμού στους νέους» (ως αντιπρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας) μέχρι τη διοίκηση κρατικών νοσοκομείων. Του σαμαρικού «κλίματος» (έχει γραφεί ότι ήταν και στην αλήστου μνήμης ΠΟΛΑ), τοποθετήθηκε το 2013 κοινός διοικητής σε τρία νοσοκομεία (μαιευτήριο «Ελενα», νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και Σπηλιοπούλειο Παθολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Ελένη»). Το 2015, όμως, «πήρε πόδι», μετά από καταγγελίες ότι είχε νοσηλευτεί για τρεις εβδομάδες στον VIP όροφο του Μαιευτηρίου «Ελενα», στο οποίο ήταν διοικητής, με προβλήματα υψηλού σακχάρου, χρεώνοντας το νοσοκομείο. Σχετικό πόρισμα είχε εκδώσει ο τότε τότε γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Επειδή, όμως, κανένας καλός δεν πάει χαμένος, ο Δαλαΐνας επανήλθε τον Νοέμβρη του 2019 ως κοινός διοικητής πάλι τριών νοσοκομείων («Σισμανόγλειο», Παίδων Πεντέλης και «Αμαλία Φλέμινγκ»).
ΥΓ2. Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης έχει να μας πει κάτι γι’ αυτό το αίσχος;