Ο δεξιός κυνισμός στη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης Κούλη 2 αναφορικά με την περιβόητη ψήφο των αποδήμων: «Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φίλοι, αδέλφια μας, συμπολίτες μας σε κάθε άκρη της γης και ουσιαστικά αποτελεί μια διευκόλυνση ενός ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου. Για να καταλάβει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, οι άνθρωποι αυτοί εάν ήθελαν να πάρουν ένα αεροπλάνο, οποιοδήποτε μέσο να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσαν να το κάνουν. Και έρχεται ο πρωθυπουργός και συνεχίζει ουσιαστικά, προτείνει τη συνέχιση μιας αυτονόητης -θεωρούμε- μεταρρύθμισης, να μην υπάρχουν εμπόδια για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, από τον τόπο διαμονής τους, τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο που βρίσκονται τη μέρα των εκλογών ίσως για κάποια επαγγελματική ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».
Σε τι έγκειται ο κυνισμός; Στην αναφορά σε απουσία του ψηφοφόρου για επαγγελματική ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση. Οταν τέθηκε, πρώτα από το ΜέΡΑ25 μετά και από άλλα κόμματα, ζήτημα να εξασφαλιστεί η ψήφος των νέων εργατών που φεύγουν για δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς, ο προκάτοχος του Μαρινάκη, Σκέρτσος, έλεγε: «Εμείς ενθαρρύνουμε κάθε πολίτη να ψηφίσει. Είναι το πιο ιερό και θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα. Ο καθένας πρέπει, με βάση τη συνείδησή του, να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει αυτό το οποίο κρίνει ως την καλύτερη εθνικά ωφέλιμη επιλογή. Από εκεί και πέρα, το είπα και στην περασμένη ενημέρωση, δεν βλέπω κάποιο λόγο να συζητάμε ιδιαίτερα αυτό το θέμα. Δεν είχε απασχολήσει στις περασμένες εκλογές -που, επίσης, ήταν το καλοκαίρι- η ψήφος των νέων στα τουριστικά καταλύματα και στις τουριστικές περιοχές».
Αλλο ο νέος εργάτης που πηγαίνει σ’ ένα νησί να δουλέψει την τουριστική σεζόν και άλλο ο κάτοικος της Αστόρια στη Νέα Υόρκη, που έχει ξεχάσει ακόμα και την ελληνική γλώσσα. Βλέπετε, ο νέος εργάτης της τουριστικής γαλέρας έχει μεγάλες πιθανότητες να μην ψηφίσει ΝΔ, ενώ στην Αστόρια κουμάντο κάνουν οι κάθε είδους δεξιούρες. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των ελληνικής καταγωγής αμερικανών πολιτών ψήφισε δυο φορές Τραμπ «δαγκωτό».
Για τις ψήφους πρόκειται και για τίποτ’ άλλο. Την προηγούμενη φορά η ΝΔ είχε με το μέρος της ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλο, αλλά δεν μπορούσε να μαζέψει 200 ψήφους που χρειάζονταν για να περάσει ο νόμος για την ψήφο των απόδημων. Τώρα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Βελόπουλος περνούν τις 200 ψήφους, ενώ μπορεί να προστεθούν και τα άλλα ναζιστοφασιστικά μορφώματα και το κόμμα της καρδούλας. Γι’ αυτό και προτού καλά-καλά αναλάβει η κυβέρνηση Κούλη 2, δόθηκε εντολή στην Κεραμέως να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο. Στη βράση κολλάει το σίδερο, τώρα υπάρχει στέρεη πλειοψηφία, τώρα θέλουν να το τελειώσουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Την προηγούμενη φορά, το φθινόπωρο του 2019 (και τότε νωρίς προσπάθησαν να το τελειώσουν), η ΝΔ έφερε ένα νομοσχέδιο στηριγμένο στο λεγόμενο δίκαιο του αίματος. Οποιος αποκτά ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο (πανεύκολο, αρκεί να αποδείξει ότι έχει έναν πρόγονο Ελληνα, ακόμα και δέκα γενεές πίσω!) αποκτά και δικαίωμα ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του πρόταση, που προέβλεπε εκλογή ξεχωριστών βουλευτών από τους απόδημους, ώστε να μην επηρεάζονται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Μεταξύ των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε χάος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν μόνον οι έλληνες πολίτες, ενώ η ΝΔ υποστήριζε ότι πρέπει να το έχουν όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια (δηλαδή, κάθε απόγονος ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που μπορεί να μην ξέρει ούτε το «καλημέρα»). Η ΝΔ υποστήριζε την επιστολική ψήφο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία. Η ΝΔ υποστήριζε ότι η ψήφος των απόδημων πρέπει να μετράει κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι δε θα πρέπει να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να ισχύει μόνο για την εκλογή βουλευτών επικρατείας εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται από τον όγκο των ψηφοφόρων εξωτερικού.
Τελικά, πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ! Εκαναν κωλοτούμπα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διαφορετικά δεν μαζεύονταν οι απαραίτητες 200 ψήφοι στη Βουλή. Ο Περισσός χειρίστηκε έξυπνα το ζήτημα, έθεσε όρους και πέτυχε να γίνουν δεκτοί. Ετσι, έφυγε η δυνατότητα επιστολικής ψήφου (που αποτελούσε αγκωνάρι της πρότασης της ΝΔ), όπως έφυγε και η εφαρμογή του δικαίου του αίματος. Δικαίωμα ψήφου αποκτούσαν όσοι έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και διαμονή τουλάχιστον δύο χρόνια την τελευταία τριακονταπενταετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Αρχικά επέμενε στη δική του πρόταση που οδηγούσε σε κάτι σαν «κοινοβούλιο αποδήμων». Δηλαδή, δικαίωμα ψήφου στους πάντες, αλλά για την εκλογή ενός αριθμού βουλευτών και χωρίς η ψήφος των αποδήμων να μετρά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ποντάριζε στο ότι η ΝΔ δε θα μπορούσε να βρει τις 200 ψήφους. Οταν είδε την κωλοτούμπα της κυβέρνησης, που προσχώρησε στις θέσεις του Περισσού, έκανε την πρώτη κωλοτούμπα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όμως στη διακομματική επιτροπή είχε συμφωνήσει, εμφανίστηκε να διαφωνεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο. Μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθεί, όμως, και ν’ αποκτήσει «κακό όνομα» στους ψηφοφόρους εξωτερικού, έκανε νέα κωλοτούμπα και ψήφισε το νομοσχέδιο.
Τώρα οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και η ΝΔ ευελπιστεί ότι θα βρει τους 200 που χρειάζονται για να μπορούν να ψηφίζουν οι λεγόμενοι απόδημοι στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, αφού αποκτήσουν διαβατήριο με βάση το δίκαιο του αίματος. Και με επιστολική ψήφο. Kαι χωρίς να έχουν κανένα δεσμό με την Ελλάδα! Γίνεται λόγος για περίπου 180 με 200 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αν σκεφτούμε ότι στις ΗΠΑ η ΝΔ πήρε το 67,36% των σχετικά λίγων που ψήφισαν, στον Καναδά το 43,45% και στην Αυστραλία το 47,97% μπορούμε να καταλάβουμε την πρεμούρα που έχει να ψηφίσει πρώτο-πρώτο το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, ακόμα κι αν αφορά άτομα που δεν ξέρουν γρυ ελληνικά κι απλώς νταραβαρίζονται με κομματάρχες και λομπίστες, κυρίως της Δεξιάς. Μιλάμε για ένα καινούργιο εκλογικό σώμα, που φτάνει το 3,5%-4% αυτών που ψηφίζουν στις εκλογές. Ποσοστό σημαντικό που μπορεί να σφραγίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.