Σχολιάζοντας πριν από μερικές μέρες την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ντογιάκου να μπλοκάρει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να βρει αν είχαν βυσματωθεί («νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας» ονομάζεται η παρακολούθηση των τηλεφώνων), γράφαμε μεταξύ των άλλων: «Οι πάροχοι δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τον έλεγχο. Αν τον αρνηθούν, επικαλούμενοι τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, η υπόθεση θα φτάσει στο ΣτΕ. Αν επιτρέψουν τον έλεγχο, ο Ράμμος δεν είναι ηλίθιος να ενημερώσει τα πρόσωπα, παραβιάζοντας τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η νεοδημοκρατική πλειοψηφία. Θα ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών».
Ετσι και έγινε. Χωρίς μάλιστα να χρειαστεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να συγκρουστεί με τις εταιρίες κινητής και να τις πλακώσει στα πρόστιμα. Είχε προλάβει να κάνει κάποιους ελέγχους και να συγκεντρώσει κάποια στοιχεία. Με προχθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, που την κοινοποίησε και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Xρήστος Ράμμος ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ, «τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας», ζητά «την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».
Και άρχισαν τα όργανα. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η ΝΔ αρνήθηκε την κλήση του Ράμμου. Κάτι απίθανοι του μητσοτακικού περιβάλλοντος, τύπου Μαρκόπουλου, επιτέθηκαν με σκαιότητα στον Ράμμο, κατηγορώντας τον ότι… πολιτικοποιεί την ΑΔΑΕ (λες και δεν είναι καθαρά πολιτικό το αντικείμενο της ΑΔΑΕ) και επικαλούμενοι το άθλιο και γελοίο επιχείρημα ότι ο Ράμμος… αυτοπροσκλήθηκε και αυτό είναι… αντικοινοβουλευτικό.
Επιστρατεύτηκε ακόμη και ο Τασούλας για να υπερασπιστεί τη γελοιότητα. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών!
Ομως, ο Ράμμος έχει εκ του νόμου υποχρέωση (όχι απλώς δικαίωμα) να ενημερώσει τη Βουλή για ό,τι κρίνει ότι είναι σημαντικό. Και η Βουλή έχει την υποχρέωση (και όχι τη διακριτική ευχέρεια) να τον καλέσει. Δε θα μπορούσε να προβλέπει τίποτα διαφορετικό ο νόμος, σκεφθείτε το λίγο, απλή πολιτική λογική απαιτείται. Αν, ας πούμε, η ΑΔΑΕ βρει ότι κάτι παράνομο γίνεται, δεν πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή (και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προβλέπει ο νόμος); Πώς θα ξέρει η Βουλή ότι κάτι σημαντικό βρήκε η ΑΔΑΕ, ώστε να καλέσει τον πρόεδρό της να καταθέσει;
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Ράμμος ζήτησε να είναι απόρρητη η ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Προφανώς, έχει βρει στοιχεία για «νόμιμες επισυνδέσεις» κάποιων από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, οπότε θέλει να είναι εντάξει. Να μην τον κατηγορήσουν ότι παραβίασε τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απαγορεύει την ενημέρωση των προσώπων προτού παρέλθει τουλάχιστον τριετία (και με απόφαση τριμελούς επιτροπής και όχι της ΑΔΑΕ). Οπως είπαμε, αυτός θα αποκαλύψει ό,τι βρήκε η ΑΔΑΕ, καλυπτόμενος από το απόρρητο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση σίγουρα ξέρει τι έχει βρει η ΑΔΑΕ. Και είναι κυριολεκτικά χεσμένη. Γι’ αυτό και προσπαθεί, αν όχι να ματαιώσει, τουλάχιστον να αναβάλει την κατάθεση Ράμμου, μπας και στο μεταξύ μπορέσει να αποδομήσει πολιτικά τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, εμφανίζοντάς τον ως όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήθηκε αμέσως. Ο Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τασούλα για να του υπογραμμίσει «την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη τής απόφασής της». Εγραψε και τουίτ: «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται. Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι». Οι δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακροβολίστηκαν στα ραδιοκάναλα, εξαπολύοντας βολές κατά ριπάς κατά του Μητσοτάκη.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συγκληθεί, αφού η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να τη συγκαλεί μια φορά το μήνα. Θα συγκληθεί Φλεβάρη κι αυτό μόνο με πραξικοπηματικό τρόπο μπορεί να το εμποδίσει ο Μητσοτάκης.
ΥΓ. Φυσικά και διέπραξαν πολιτική αθλιότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που είχε ως αντικείμενο τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στον Περισσό. Μπορούσαν κάλλιστα να καταγγείλουν το «γαλάζιο» προεδρείο της Επιτροπής, που αρνήθηκε ακόμη και σε ψηφοφορία να βάλει το αίτημα για κλήση του Ράμμου, και να παραμείνουν στην αίθουσα για τη συζήτηση που γινόταν με αίτημα της αντιπολίτευσης (το είχε υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά η εξουσιαστική αλαζονεία των συριζαίων που απαιτούν οι πάντες να μετατραπούν σε τσόντες του ΣΥΡΙΖΑ στο δικομματικό καυγά με τη ΝΔ. Θέλησαν να υποβαθμίσουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ, γιατί το βυσμάτωμα του τηλεφωνικού κέντρου στον Περισσό αφορούσε καταρχάς την περίοδο 2016-17. Επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, που δεν έκανε τίποτα για να βρει τους ενόχους. Οπως και η ΝΔ, αφού το βυσμάτωμα συνεχίστηκε μέχρι και το 2022. Βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία οι συριζαίοι να δραπετεύσουν από τη συνεδρίαση που αφορούσε τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησής τους.
Επί της ουσίας, είναι πραγματικά εκπληκτικό να είναι αποδεδειγμένα βυσματωμένο το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και επί τόσα χρόνια όλες οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες να μην μπορούν να βρουν τους ενόχους! Συγκάλυψη κάνουν από τότε που έγιναν οι πρώτες καταγγελίες από τον Περισσό.