Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι βασικές απαιτήσεις του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού θα μπορούσαν να διατυπωθούν, π.χ., με τον εξής τρόπο: εξασφάλιση του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους μέσω της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών.
Ι.Β. Στάλιν, Οικονομικά Προβλήματα του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ
Αν το πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους 100 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Ολαφ Σολτς τον περασμένο Μάρτη, καταχειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες της Μπούντεσταγκ, προκάλεσε αίσθηση, τι πρέπει να πούμε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 320 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε στις 16 Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα;
«Εάν το σχέδιο εκτελεστεί ορθά, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας θα αποτελούν μια πραγματική, παγκόσμιας κλάσης δύναμη» είπε χαρακτηριστικά ο Κισίντα, προκαλώντας τη νοημοσύνη μας. Αυτοάμυνα από τη μια, παγκόσμιας κλάσης δύναμη από την άλλη! Θυμίζουμε ότι ο στρατός της Ιαπωνίας ονομάζεται Δυνάμεις Αυτοάμυνας, καθώς το Σύνταγμα που οι νικήτριες στη μάχη του Ειρηνικού ΗΠΑ επέβαλαν στην Ιαπωνία, μετά τη συνθηκολόγησή της, προβλέπει ότι η Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να κηρύξει πόλεμο και πως απαγορεύεται να διατηρεί κλασική δομή στρατεύματος.
Αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Το ποσό που ανακοίνωσε ο Κισίντα είναι αυξημένο κατά 57% σε σχέση με τις σημερινές στρατιωτικές δαπάνες. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει το 2%.
Μπορεί το ποσοστό να είναι στα επίπεδα άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, όμως η σύγκριση πρέπει να γίνεται με το 1% που η ίδια η Ιαπωνία είχε θεσπίσει το 1976 (μετά από μια μακρά περίοδο που υποτίθεται ότι απαγορευόταν ο εξοπλισμός της, όπως και της Γερμανίας), ως διαβεβαίωση προς τους γείτονές της ότι δε θα στρατιωτικοποιηθεί ξανά κατά το παλαιό αυτοκρατορικό πρότυπο.
Προτού συμπληρωθεί μισός αιώνας από τη θέσπιση του 1%, η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία, με τα αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των γειτόνων της στη γειτονιά του Ειρηνικού Ωκεανού, προβάλλει και πάλι το στρατοκρατικό της πρόσωπο.
Οι ηττημένοι του Β’ παγκόσμιου πολέμου επανεξοπλίζονται. Ειδικά, για την Ιαπωνία, ο επανεξοπλισμός γίνεται σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν επί ιαπωνικού εδάφους τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ογδόντα πέντε είναι οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις επί ιαπωνικού εδάφους! Η ιαπωνική κυβέρνηση καλύπτει το κόστος παραμονής των αμερικάνικων στρατευμάτων στην Ιαπωνία, που υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν την άμυνά της. Στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις θα προστεθεί πλέον και το νέο ιαπωνικό στράτευμα που θα οικοδομηθεί με το άγριο χαράτσωμα της γιαπωνέζικης εργατικής τάξης.
«Η στρατηγική πρόκληση που αντιπροσωπεύει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη την οποία έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Ιαπωνία», δήλωσε προκλητικά ο Κισίντα, θέλοντας να δώσει… αμυντική διάσταση στην αναβίωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού. Είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε την ιμπεριαλιστική Κίνα, όμως οι ιάπωνες ιμπεριαλιστές θα έπρεπε να το βουλώνουν. Γιατί είναι αυτοί που έχυσαν ποτάμια κινέζικου αίματος όταν κατέλαβαν τη χώρα το 1937. Μόνον οι άμαχοι που σκότωσαν, συχνά με φρικτά βασανιστήρια, ακόμη και θάβοντάς τους ζωντανούς, ξεπέρασαν τα 22 εκατομμύρια!
Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενισχύουν τα πολεμικά τους οπλοστάσια στην περιοχή του Ειρηνικού. Οι Ιάπωνες τίθενται στο πλευρό των Αμερικανών για ν’ αντιμετωπίσουν την Κίνα, η οποία έχει πλέον στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
-
Δράκος εναντίον καραφλοκόρακα
-
Αυξάνεται η ένταση μεταξύ των ιμπεριαλιστών στον Ειρηνικό και τη Νότια Σινική Θάλασσα
-
Νότια Σινική Θάλασσα: Η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση οξύνεται επικίνδυνα
-
Κίνα VS ΗΠΑ
-
Τα νησιά του Σολομώντα, ο Νότιος Ειρηνικός και ο κινέζικος ιμπεριαλισμός
-
Αγριος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα
-