Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 11 Αυγούστου
  • Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα
  • Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή
  • Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης
  • Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!
  • Σαν σήμερα 10 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Ο νόμος για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ τα μετατρέπει σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Ο νόμος για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ τα μετατρέπει σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Οκτ 2025, 11:32

Κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό λόχο το πολυνομοσχέδιο (πλέον νόμος 5224/2025) που περιλαμβάνει και τις διατάξεις που μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα: διατάξεις για τις διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» και την τιμωρία των ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις των διαγραφών και διατάξεις για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ, της επιβολής του «νόμου και τάξης». 

Ο πραγματικός λόγος, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να τελειώνει με τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» (που είναι κυρίως εργαζόμενοι φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο μάλιστα που έχει εντατικοποιήσει αφάνταστα τα προγράμματα σπουδών και δεν έχει επαρκές διδακτικό προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες, φοιτητές που οι οικογένειές τους αδυνατούν να στηρίξουν τις σπουδές τους λόγω των αβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων) είναι η μετατροπή του πανεπιστήμιου σε απολύτως ελεγχόμενη ζώνη, εν είδει φρουρίου και στρατοπέδου, σε ζώνη επιβολής «σιγής νεκροταφείου», όπως άλλωστε ταιριάζει σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση ΑΕ.

Οι  φασιστικές του διατάξεις για την «ασφάλεια» στα ΑΕΙ παραπέμπουν σε καθεστώς χούντας και στοχεύουν στον στραγγαλισμό οποιασδήποτε κινηματικής διαδικασίας.

Ο νόμος συναντά την οργή των φοιτητών, αλλά και συλλόγων μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

Συντασσόμενη με το γενικό κλίμα αντίθεσης στις φασιστικές διατάξεις του, η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ σημειώνει πως «οι νέες διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο που προστίθενται στον Νόμο 5947/2022 (Κεραμέως) και η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για ΔΕΠ και φοιτητές είναι ακραίες. Αφορούν όλες και όλους. Είναι γενικόλογες και σκόπιμα ασαφείς, ώστε να επιτρέπουν στα όργανα διοίκησης να τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, συναδέλφους και φοιτητές, ακόμα και για ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Τσουβαλιάζουν ακαδημαϊκά παραπτώματα (π.χ. αντιγραφή, λογοκλοπή) με ποινικά αδικήματα, και ταυτίζουν εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) με μορφές πάλης που επιλέγουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ποινικοποιούν την ελεύθερη έκφραση γνώμης, θεσπίζουν νέο ιδιώνυμο αδίκημα τη «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας» (άρθρο 81), όπως π.χ. μια παράσταση διαμαρτυρίας, μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης, καταργούν στην πράξη το χαρακτήρα του δημόσιου λειτουργού των μελών ΔΕΠ, μετατρέποντάς τους σε υπαλλήλους και πειθαρχικά όργανα».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ απαιτεί να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του Νόμου 5224/2025 για διαγραφή των φοιτητών, είτε οριζόντια είτε με επί μέρους κριτήρια, διεκδικεί την απόσυρση όλων των διατάξεων για τα πειθαρχικά, φοιτητών και μελών ΔΕΠ και τη τροποποίηση του ποινικού κώδικα καθώς και την κατάργηση του Νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΝΠΠΕ (Ν.5094/2024).    

***

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Π.Θ.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ για τον Νόμο 5224/2025 περί «ασφάλειας» των ΑΕΙ (πειθαρχικά ΔΕΠ, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών)

Ο Νόμος 5224/2025 που ψηφίστηκε με διαδικασίες «fast track» καταμεσής του καλοκαιριού και αφορά στην αυστηροποίηση των πειθαρχικών διατάξεων, την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητές/τριες και τις μαζικές διαγραφές φοιτητών από τα δημόσια ΑΕΙ, δημιουργεί νέα δεδομένα που απαιτούν άμεση αγωνιστική παρέμβαση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι νέες διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο που προστίθενται στον Νόμο 5947/2022 (Κεραμέως) και η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για ΔΕΠ και φοιτητές είναι ακραίες. Αφορούν όλες και όλους. Είναι γενικόλογες και σκόπιμα ασαφείς, ώστε να επιτρέπουν στα όργανα διοίκησης να τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, συναδέλφους και φοιτητές, ακόμα και για ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Τσουβαλιάζουν ακαδημαϊκά παραπτώματα (π.χ. αντιγραφή, λογοκλοπή) με ποινικά αδικήματα, και ταυτίζουν εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) με μορφές πάλης που επιλέγουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ποινικοποιούν την ελεύθερη έκφραση γνώμης, θεσπίζουν νέο ιδιώνυμο αδίκημα τη «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας» (άρθρο 81), όπως π.χ. μια παράσταση διαμαρτυρίας, μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης, καταργούν στην πράξη το χαρακτήρα του δημόσιου λειτουργού των μελών ΔΕΠ, μετατρέποντάς τους σε υπαλλήλους και πειθαρχικά όργανα. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί, για παράδειγμα, η διάταξη: «⁠Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει, με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω διαδικτύου ή δημόσιας δήλωσης, πράξεις διατάραξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας ή βίας ή …, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή» (άρθρο 82). Ή το άρθρο 76, σύμφωνα με το οποίο «Το ακαδημαϊκό, ερευνητικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Α.Ε.Ι. υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί την αστυνομία και το προσωπικό της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας για την τέλεση αξιόποινων πράξεων εντός των εγκαταστάσεων του Α.Ε.Ι. Η παράλειψη άμεσης ενημέρωσης της αστυνομίας και των αρμόδιων οργάνων του Α.Ε.Ι. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.»

Η εμμονή της κυβέρνησης για μαζικές διαγραφές φοιτητών και τη θέσπιση ανώτατων ορίων φοίτησης, παρά τη διακηρυγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαφωνία των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών οργάνων του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνιστά αυταρχική παρέμβαση σε ακαδημαϊκά θέματα με ισχυρά άδικο ταξικό πρόσημο: είναι προφανές ότι η παράταση των σπουδών οφείλεται, όχι στην «τεμπελιά», όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά στην παράλληλη εργασία ώστε να μπορούν οι φοιτητές να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος σπουδών και διαβίωσης, στα μορφωτικά κενά των προηγούμενων βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και συνολικά στους όρους σπουδών με τις τραγικές ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα και την απουσία ουσιαστικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, ο Νόμος αποτελεί βήμα για περεταίρω προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ καθώς οι διαγραφές συνδέονται με τη βελτίωση της θέσης των ιδρυμάτων στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και με την τροφοδότηση των ιδιωτικών παραρτημάτων και άλλων ιδρυμάτων με πελατεία.

Ο Νόμος εντείνει τους κοινωνικούς φραγμούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα ΑΕΙ της χώρας, καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζομένους. Εκτοξεύει τις δαπάνες για «ασφάλεια» για να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε φρούριο, αδιαφορώντας πλήρως για τις πραγματικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες για σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμό και μέριμνα, αφήνοντας ό,τι αφορά στον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ να καταρρεύσει. Θωρακίζει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων ενώ δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ένταση της καταστολής έρχεται σε μια περίοδο που ο πλανήτης φλέγεται, η πολεμική οικονομία αποτελεί την επίσημη, διακηρυγμένη στρατηγική της ΕΕ και σηματοδοτεί έναν νέο, πιο άγριο γύρο επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το 13ωρο που ετοιμάζονται να φέρουν.

Απέναντι σε αυτήν την αντιδραστική πολιτική, φραγμό μπορεί να αποτελέσει μόνο ο αγώνας για μια πολιτική που θα θέτει ως προτεραιότητα τις κοινωνικές, λαϊκές ανάγκες.

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ:

  • Καλεί τα μέλη ΔΕΠ και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας σε αγωνιστική εγρήγορση προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του Νόμου 5224/2025 για διαγραφή των φοιτητών, είτε οριζόντια είτε με επί μέρους κριτήρια.
  • Διεκδικεί την απόσυρση όλων των διατάξεων του Νόμου 5224/2025 για τα πειθαρχικά φοιτητών και μελών ΔΕΠ και τη τροποποίηση του ποινικού κώδικα
  • Διεκδικεί την κατάργηση του Νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΝΠΠΕ (Ν.5094/2024)
  • Καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε 3ωρη στάση εργασίας και Συνέντευξη Τύπου τη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025
  • Καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική/Πανυπαλληλική Απεργία την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2025

Το Προεδρείο της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ – 23.09.2025

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροNέο θλιβερό ρεκόρ: 137 νέες εστίες ευλογιάς – Θανατώθηκαν άλλα 24.787 αιγοπρόβατα!
Επόμενο άρθρο Ακου σιωναζιστάκο…

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

8 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

Τσαντ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).
1965: 34 νεκροί σε ρατσιστικές ταραχές στο Λος Αντζελες.
1973: Εξι καταδίκες βομβιστών της ΕΑΝ.
1976: Στο Κέιπ Τάουν σκοτώνονται δεκαεπτά μαύροι και τραυματίζονται πενήντα σε καταστολή εξέγερσης από την αστυνομία.
1981: Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα Φιλελευθέρων.
1987: Βόμβα στο Καβούρι με στόχο Αμερικανούς, δέκα τραυματίες.
1990: Ποινή τριάμισι ετών στον Νίκο Αθανασόπουλο για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
1996: Τουρκοκύπριοι και τούρκοι «Γκρίζοι λύκοι» ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo