Συνεχίζονται οι…ηλεκτρονικές παροχές του Χατζηδάκη προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, καθώς οικονομικές δεν πρόκειται να δουν έτσι κι αλλιώς. Μετά την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το myteka, όπου οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν το τζογάρισμα των εισφορών τους στο κινητό τους, σειρά έχει η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, με την οποία οι ΑΜΕΑ και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για εξέταση από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να λάβουν την πιστοποίησή τους για αναπηρική σύνταξη, φοροαπαλλαγές και επιδόματα.
«Με το νέο σύστημα, ο πολίτης θα υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α., ανεξαρτήτως της παροχής που επιθυμεί έπειτα να αιτηθεί… όλη διαδικασία θα διενεργείται ηλεκτρονικά, με μοναδική φυσική επίσκεψη εκείνη στο ΚΕ.Π.Α. την ημέρα της εξέτασης τους από την Υγειονομική Επιτροπή», φωνάζει πανηγυρικά ο Χατζηδάκης. Δηλαδή, το γεγονός πως το ηλεκτρονικό ραντεβού, που ήδη ισχύει σε άλλες υπηρεσίες μετά την πανδημία, αποφάσισαν να το καθιερώσουν μετά από τόσο καιρό και για τις επισκέψεις των ΑΜΕΑ στα ΚΕΠΑ, ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του το παρουσιάζουν σαν κοσμογονία, που θα βάλει τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσων έκαναν αίτηση μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για σύνταξη ή επίδομα (όχι για άλλες παροχές) ο φάκελός τους θα πρέπει «να καταρτιστεί εκ νέου από τους γιατρούς επιλογής ηλεκτρονικά». Δηλαδή, πρόσθετη ταλαιπωρία κατά το διάστημα της προσαρμογής στο νέο σύστημα για άτομα με αναπηρία που θα υποβάλουν αίτηση. Κατά τα άλλα, ο Χατζηδάκης στήνει πάλι τυμπανοκρουσίες για το τίποτα!
Εχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες στο παρελθόν για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ΚΕΠΑ. Για το γεγονός ότι οι ασθενείς περίμεναν για οκτώ μήνες ή και περισσότερο, μέχρι να έρθει η σειρά τους να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν, ενώ στη συνέχεια περίμεναν και άλλους μήνες για να μάθουν το αποτέλεσμα της εξέτασης. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμοροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κλπ, που βρίσκονταν ουσιαστικά σε ομηρία από τα ΚΕΠΑ, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονταν κάτω από το όριο φτώχειας. Για το ότι σε πολλά κτίρια, που δεν ήταν ιατρεία, δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των αναπήρων, για τις βρώμικες αίθουσες, που δεν είχαν παραβάν, δεν διέθεταν γάντια, δεν υπήρχε δυνατότητα για πλύσιμο χεριών, ενώ στην εξέταση, που κρατούσε δέκα λεπτά, ήταν παρόντες και οι διοικητικοί υπάλληλοι, στους οποίους οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να επιδεικνύουν τις ουλές, τις πάνες κλπ. Οτι δεν γνώριζαν την ειδικότητα των γιατρών της Επιτροπής που θα τους εξέταζαν, παρόλο που ο ιατρικός τους φάκελος είχε καταρτιστεί από ειδικευμένους επιστήμονες. Επίσης, υπήρχαν αποκλίσεις στα ποσοστά αναπηρίας που έβγαζαν κάθε φορά. Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και βαραίνει όλες τις αστικές κυβερνήσεις.
Οπως όριζε το άρθρο 55 του νόμου 4369/16 (επί ΣΥΡΙΖΑ), «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, διά συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Οι ως άνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, (ενδεικτικά: προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας), καθώς και συντάξεις με αιτία την αναπηρία, (ενδεικτικά: συντάξεις θανάτου σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά), ενώ για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσαν πίσω μέρος των παροχών που είχαν δοθεί με βάση τις προηγούμενες γνωματεύσεις, αν τα ποσοστά αναπηρίας που καθόριζε η επιτροπή, ήταν αυτή τη φορά μικρότερα.
Με ποιο τρόπο θα σταματήσει το μαρτύριο των ΑΜΕΑ η… σούπερ μεταρρύθμιση; Μήπως οι Επιτροπές των ΚΕΠΑ θα κάνουν και… ηλεκτρονική εξέταση, εκτός από την αίτηση, ή μήπως θα τους εξετάζουν κατ’ οίκον; Ας δούμε τι αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της 27ης Σεπτέμβρη του υπουργείου Εργασίας, στον ο 15ο όρο του:
«Το τελευταίο τετράμηνο πριν τη λήξη ισχύος της Γ.Α.Π.Α. σας (δηλαδή της πιστοποίησης αναπηρίας), μπορείτε να υποβάλετε μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας αίτημα για επανεξέτασή σας από το Κ.Ε.ΠΑ. Η αίτηση παράτασης ισχύος της Γ.Α.Π.Α. λογίζεται ως αίτηση παράτασης καταβολής της παροχής και θα διαβιβαστεί αυτόματα στον φορέα που θα δηλώσετε, ώστε να μην απαιτείται η υποβολή άλλης αίτησης. Προσοχή, προκειμένου η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος που σχετίζεται με την αναπηρία σας να παραταθεί μέχρι την πιστοποίηση της αναπηρίας σας από το ΚΕ.Π.Α. και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι έξι (6) μήνες από τη λήξη της εν ισχύ Γ.Α.Π.Α. σας, τότε το αίτημα παράτασης πρέπει να υποβληθεί εντός του τετραμήνου πριν τη λήξη της εν ισχύ Γ.Α.Π.Α. Ειδάλλως, αν παρέλθει η προθεσμία, τότε πρέπει να υποβληθεί νέα – αρχική αίτηση και δεν δικαιούστε το ευεργέτημα της παράτασης».
Η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου είναι σαφέστατη: Οποιος δεν κάνει εγκαίρως αίτημα παράτασης της πιστοποίησης, θα χάνει το επίδομα μέχρι την επόμενη εξέταση από την επιτροπή του ΚΕΠΑ. Κανείς από τους ιθύνοντες του υπουργείου δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει, τι νόημα έχει η τακτική επίσκεψη των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ, η παράτασή της μόνο για έξι μήνες και η επανεξέταση της πιστοποίησής τους; Τι περιμένουν, δηλαδή, ότι για όλους εκείνους και εκείνες που πάσχουν για παράδειγμα από τύφλωση (μερική ή ολική), ή κώφωση, ή όσους πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, μέχρι να εξεταστούν ξανά, σε διάστημα ενός ή δύο χρόνων, θα έχει συμβεί κάποιο… θαύμα και θα έχουν γίνει απόλυτα υγιείς και αρτιμελείς; Οχι βέβαια.
Για όλα αυτά, ο λαλίστατος νεοφιλελεύθερος υπουργός δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση. Κι αυτό, γιατί οι συνεχείς επανεξετάσεις από τις επιτροπές δεν οφείλονται στο «τέρας της γραφειοκρατίας», όπως λέγεται συχνά, αλλά σε αυτό της αναλγησίας. Είναι δηλαδή ένας τρόπος ώστε να μπορεί το αστικό κράτος να μειώσει ή και να κόψει παροχές και επιδόματα από κάποιες κατηγορίες ασθενών, ανάλογα με τα ποσοστά αναπηρίας που ισχύουν κάθε φορά γι’ αυτούς, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την… βιωσιμότητα των ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν αφαιρέσει παροχές ακόμα και από καρκινοπαθείς, επειδή μετά από 5 χρόνια μάχης με την ασθένεια κρίθηκε πως ήταν υγιείς!