Ενα ακόμη χαστούκι στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου να στήσουν το γνωστό σόου καταστολής στην παλιά φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης, έδωσε με ανακοίνωσή του ο Πρύτανης του ΕΜΠ Μπουντουβής.
Με στόχο περισσότερο ίσως να αποσείσει τις ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ και όχι τόσο να πλήξει την κυβέρνηση, ο Πρύτανης εισέφερε, εξ αντικειμένου, μια ακόμη απόδειξη ότι το σόου καταστολής στην φοιτητική εστία, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είχε στόχο την κατατρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος και την αναθέρμανση της κυβερνητικής επιλογής της εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα ο Πρύτανης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η παρούσα διοίκηση του ΕΜΠ ήταν αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για το καθεστώς ανομίας στη ΦΕΖ, που την τελευταία περίοδο είχε εκτραχυνθεί.
Η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΜΠ των αρμοδίων αρχών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν διαρκής και σχολαστική».
Επίσης τα βέλη του για τις «δυσλειτουργίες» στις εστίες, που γίνονταν αντικείμενο των αιτημάτων και κινητοποιήσεων των εστιακών φοιτητών, εκτοξεύονται και ενάντια στη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (σ.σ. ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Δέρβος, υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 2016 ως το 2019, στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ και το 2019 με απόφαση της Κεραμέως ορίστηκε πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ), καθώς μπορεί το ΕΜΠ να έχει στην ιδιοκτησία του τις εστίες, όμως «το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ασκεί τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Εστιών».
Η ανακοίνωση του Πρύτανη μπορεί να μην είναι ευνοϊκή για τον Μητσοτάκη, τον Θεοδωρικάκο, τους μπάτσους, και τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όμως δεν απαλλάσσει το Πολυτεχνείο και γενικά τα Πανεπιστήμια από τις ευθύνες τους. Είναι συνυπεύθυνα για την κατάντια της «φοιτητικής μέριμνας» (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), όχι μόνο γιατί δεν την συμπεριλαμβάνουν δυναμικά στις διεκδικήσεις τους, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για αύξηση κονδυλίων ώστε να εκπληρώνεται η συνταγματική επιταγή της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, αλλά γιατί έχουν αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση, έχουν μπάσει από χρόνια τώρα τους εργολάβους στη διαχείριση της φοιτητικής μέριμνας, ενώ τώρα μεγάλο μέρος του πανεπιστημιακού κατεστημένου έχει αποδεχτεί και την πλήρη παράδοση του Πανεπιστήμιου στα νύχια της αγοράς.
ΥΓ. Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν εκ νέου την Πέμπτη 6/10 στις 13:00 οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με αρμόδιους του Υπουργείο, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, των Πρυτανικών αρχών.
Η ανακοίνωση του Πρύτανη του ΕΜΠ
To Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και το ΕΜΠ συνεργάζονται, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τη λειτουργία των δύο φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Οι εστίες είναι ιδιοκτησία του ΕΜΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ασκεί τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Εστιών.
Μεταξύ αυτών είναι η φύλαξη των εστιών, η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες, η καθαριότητα, η συντήρηση των υποδομών (ψύξη, θέρμανση, υδραυλικά κ.τ.τ.) και οι αντίστοιχες εργολαβίες.
Το ΕΜΠ επιλέγει τους φοιτητές που κάθε χρόνο αιτούνται θέσης στις Εστίες, με βάση τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν.
Σημειωτέον στη μία εκ των δύο Εστιών, την παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ), όπου έγινε η πρόσφατη αστυνομική επέμβαση, το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που διαμένουν δεν προέρχεται από το ΕΜΠ αλλά από άλλα πανεπιστήμια της Αττικής.
Η διοίκηση του ΕΜΠ είναι αποδέκτης, απ’ ευθείας ή και μέσω του γραφείου των Εστιών, αιτημάτων και παραπόνων των εστιακών φοιτητών για οποιαδήποτε δυσλειτουργία που αφορά σίτιση και λειτουργία εγκαταστάσεων και σε συνεννόηση με το ΙΝΔΕΔΙΜ αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα όποια προβλήματα.
Εκτός των δυσλειτουργιών, η παρούσα διοίκηση του ΕΜΠ ήταν αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για το καθεστώς ανομίας στη ΦΕΖ, που την τελευταία περίοδο είχε εκτραχυνθεί.
Η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΜΠ των αρμοδίων αρχών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν διαρκής και σχολαστική.
Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ