Οι Financial Times γράφουν ότι η Kingdom Holding, μια από τις μεγαλύτερες σαουδαραβικές εταιρίες χαρτοφυλακίου, που ανήκει κατά πλειοψηφία στον πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (περίπου μισό δισ.!) στη Gazprom, τη Lukoil και τη Rosneft, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2022, λίγο πριν και λίγο μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου. Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάη, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας εξαγόρασε το 16,8% της Kingdom Holding. Αρα, ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ δούλεψε σαν «μπροστινός» της σαουδαραβικής δυναστείας, επεκτείνοντας τις μπίζνες με το ρωσικό καθεστώς. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους -μολονότι ο Μπάιντεν έριξε τα μούτρα του και πήγε να επισκεφτεί τον «Μοχάμεντ τον χασάπη, όπως τον έλεγε προεκλογικά- έφυγε από το Ριάντ με άδεια χέρια. Οι σαουδάραβες και λοιποί πετρελαιάδες των καθεστώτων του Κόλπου δεν είναι διατεθειμένοι να σπάσουν τη συμμαχία τους με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Από τις αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων κερδίζουν όλοι. Και ο Πούτιν, δίνοντας στους Σαουδάραβες τη δυνατότητα να επενδύσουν κεφάλαια στα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενίσχυσε αυτή τη συμμαχία.
Oσα δε φτάνει η αλεπού…
Αφού πέρασες ωραία και έφυγες κανονικά και δεν σε ενόχλησε το κράξιμο, τότε γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσεις διευκιρινίσεις με καθυστέρηση δύο ημερών; Ε, Νότη; Ορισμένοι είναι και ακροδεξιοί και ντιπ μπουνταλάδες.
Γλωσσικός βαρβαρισμός
Oχι πως μας κόφτει για το θρησκευτικό σκέλος του πράγματος (εμείς «χρόνια πολλά» ευχόμαστε στους φίλους και συγγενείς κατά τις θρησκευτικές γιορτές, σεβόμενοι και το δικό τους θρησκευτικό αίσθημα και τον δικό μας αθεϊσμό), αλλά για το γλωσσικό μάς κόφτει. Βρέθηκε λοιπόν ένας δεσπότης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά, τι θα πει καλή Παναγιά; Λέμε καλό Χριστό;» είπε στο κήρυγμά του ο Ναυπακτίας Ιερόθεος καταλήγοντας πως η φράση «δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά». Πρέπει, όμως, να ονοματιστεί και αυτός που εισήγαγε τη μόδα, που δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά. Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια-γλωσσικός βαρβαρισμός. Τουλάχιστον ο Γιωργάκης Παπανδρέου, που πετάει κάτι τέτοια, δεν παρέστησε ποτέ τον γλωσσαμύντορα, όπως οι ακροδεξιοί τύπου Σαμαρά. Μιλάει ελληνικά μεταφράζοντας από τα αγγλικά που είναι η μητρική του γλώσσα.
Για πάντα κλόοουν
Εσείς τι λέτε, να μην είχε μπίρες στο ξενοδοχείο ή στο ψυγείο της βίλας που παραθέριζε ο Μπότζο και χρειάστηκε να βγει ο ίδιος στη γύρα στα σούπερ μάρκετ της Νέας Μάκρης; ‘Η φτιάχνει μόνος του χωριάτικη ελληνική σαλάτα και βγήκε ν’ αγοράσει ντομάτες, αγγούρια και φέτα; Βγήκε στη γύρα για να φωτογραφιστεί (απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει πουθενά με την ξανθοπορτοκαλί αφάνα στο κεφάλι). Για να δείξει πόσο απλός άνθρωπος είναι, ώστε πηγαίνει ο ίδιος σούπερ μάρκετ και ψάχνει τι μπίρα θ’ αγοράσει. Στην πατρίδα του, βέβαια, το πήραν ανάποδα. Εγραψαν ότι την ώρα που καίγεται ο τόπος από την ξηρασία, αυτός έκανε ανέμελες διακοπές στην Ελλάδα. Ισως να το είχε υπολογίσει και αυτό και ήθελε να πετύχει δημοσιότητα, ακόμα κι αν είναι αρνητική σε κάποιο βαθμό. Κάπως έτσι έχτισε το μύθο του «κλόουν Μπόρις». Με κινήσεις out of the box, όπως θα έλεγαν οι φίλοι του οι Αμερικανοί.