Η απόφαση του Μελισσανίδη να προωθήσει στην ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) τον γνωστό ακροδεξιό Τάκη Μπαλτάκο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Ολυμπιακού, με δηλώσεις Καραπαπά και αντίστοιχες αναλύσεις στα ερυθρόλευκα ΜΜΕ, που κραύγαζαν ενάντια στον χουντικό και ακροδεξιό Μπαλτάκο, που δεν έχει θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πραγματικά δεν ήξερες αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις, όταν άκουγες αυτούς που επέβαλαν το δόγμα «No Politica», που αφήνει χώρο μόνο για τη φασιστική και νεοναζιστική ιδεολογία στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, να ζητούν την αποπομπή του Μπαλτάκου από την προεδρία της ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, εξαιτίας των ακροδεξιών του πεποιθήσεων.
Η σκληρή διαμάχη των καπιταλιστών για τον έλεγχο της εξωαγωνιστικής ποδοσφαιρικής «παράγκας» προδίκαζε ότι πολύ σύντομα θα υπήρχε ερυθρόλευκη απάντηση στην πρόκληση του Μελισσανίδη. Η απάντηση ήρθε με πολύ ηχηρό τρόπο με την εκλογή στην προεδρία της Super League 1 του ιδιοκτήτη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης, βλέποντας ότι εντός της ΕΠΟ έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που δεν του αφήνει ελπίδες για «αλλαγή σελίδας», αποφάσισε να βγει μπροστά ο ίδιος και να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας φάσης στον ανταγωνισμό του με τον Μελισσανίδη, από τη θέση του προέδρου της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής ποδοσφαιρικής Λίγκας.
Την επαύριο της εκλογής Μαρινάκη στο τιμόνι της Λίγκας, όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα οι δυο πλευρές θα έρχονταν αντιμέτωπες μετωπικά για τον έλεγχο της «παράγκας». Είναι περιττό να τονίσουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι να βγάλουν το ποδόσφαιρο από την απαξίωση. Ηταν και είναι και θα είναι να το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να ενισχύσουν τη θέση τους.
Η απόφαση του Μπαλτάκου να αγνοήσει την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων της Super League 1, που είχαν ζητήσει με ψήφους 10 υπέρ και 3 κατά (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Βόλος) και 1 λευκό (Λαμία) την παραμονή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ομοσπονδίας (ΚΕΔ/ΕΠΟ), έδωσε την αφορμή για ένα ακόμη θερμό επεισόδιο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποφάσισε, λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ. να προτείνει για νέο πρόεδρο της ΚΕΔ/ΕΠΟ τον Στέφεν Μπένετ, που ήταν άμεσος συνεργάτης του Κλάτενμπεργκ, αγνοώντας την πλειοψηφία της Super League 1. Επικαλέστηκε την ασυμφωνία των 4 «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου (πριν από δύο χρόνια ο Κλάτενμπεργκ ήταν ομόφωνα αποδεκτός) και δικαιολόγησε την πρότασή του τονίζοντας ότι ο Μπένετ, ωςάμεσος συνεργάτης του Κλάτενμπεργκ, έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια των πρώην αρχιδιαιτητή .
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μαρινάκης δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση. «Σήκωσε το γάντι», δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί «δικτατορικές αντιλήψεις που δεν μπορούν να κρυφτούν, από κάποια ανθρωπάκια που δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους εισιτήριο για έναν αγώνα και δεν έχουν καμιά σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Εχοντας στο πλευρό του και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο (δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί καπέλο από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που ελέγχουν το ΔΣ της ΕΠΟ), ο Μαρινάκης έδειξε τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα. Ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει ως αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και θα ζητήσει να έχει γραφείο στην έδρα της Ομοσπονδίας για να μπορεί να ελέγχει όσα γίνονται εκεί μέσα και προανήγγειλε τακτική «σκληρού ροκ» απέναντι στην ηγεσία της ΕΠΟ.
Ο Ολυμπιακός έχει κυριαρχήσει αγωνιστικά, η «ψαλίδα» με τους αντίπαλους του ανοίγει συνεχώς, στο οικονομικό επίπεδο η ομάδα του είναι πολύ πάνω από τις υπόλοιπες και ο ερυθρόλευκος πρόεδρος έκρινε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μελισσανίδη.
Οι δυο πλευρές ορκίζονται πίστη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τονίζουν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να εξυγιανθεί και να βγει από την απαξίωση στην οποία βρίσκεται. Εχουν προαναγγείλει ότι θα απευθυνθούν σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και θα τις καλέσουν να πάρουν θέση για τις εξελίξεις, ώστε να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκύψει.
Κάνοντας μια καταγραφή των δυνάμεων των δυο πλευρών, είναι προφανές ότι ο Μελισσανίδης, ελέγχοντας την ΕΠΟ, προσπαθεί να αξιοποιήσει το «αυτοδιοίκητο» της ομοσπονδίας και να επιβάλει τις επιλογές του. Στην αντίπερα όχθη, ο Μαρινάκης, έχοντας τη στήριξη των ομάδων της Super League, θα προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, με το επιχείρημα ότι στηρίζει για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ την αρχική επιλογή των διεθνών ομοσπονδιών.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να πείσουμε ότι ο καυγάς για την παραμονή ή όχι του Κλάτενμπεργκ στην προεδρία της ΚΕΔ δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος της Super League1. Αρκεί να ψάξουμε λίγο τα αρχεία μας και θα δούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι σημερινοί υποστηρικτές του Κλάτενμπεργκ τον είχαν αμφισβητήσει ανοιχτά, θεωρώντας ότι υπακούει στις εντολές της διοίκησης της ΕΠΟ. Ο δημοσιογραφικός εσμός προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους φιλάθλους και να πείσει ότι ο καυγάς είναι για το πρόσωπο που θα αναδειχτεί στην προεδρία της ΚΕΔ/ΕΠΟ και να κρύψει τον πραγματικό λόγο της διαμάχης Μελισσανίδη-Μαρινάκη.
Το όνομα του αρχιδιαιτητή είναι δευτερεύουσας σημασίας για τον έλεγχο της διαιτησίας, που έχει κομβική σημασία για τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής «παράγκας», ιδιαίτερα για τα πρωταθλήματα των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ). Στα τοπικά πρωταθλήματα τα «κοράκια» καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα των αγώνων. Οποιος τα ελέγχει μπορεί να καθορίσει την αγωνιστική πορεία της κάθε ομάδας, άρα και τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα και στη μάχη για την άνοδο ή τον υποβιβασμό. Το «αντάλλαγμα» για την παροχή της βοήθειας είναι να ψηφίσει η ομάδα στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης της τοπικής ΕΠΣ τα πρόσωπα που θα της υποδείξουν.
Στη χρονική περίοδο που διανύουμε, στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει σκηνικό «εμφυλίου», καθώς όταν η ΕΠΟ λέει άσπρο η Λίγκα υποστηρίζει το μαύρο, χωρίς να υπάρχει διάθεση για «συμβιβαστικές» λύσεις. Μελισσανίδης και Μαρινάκης ψάχνουν αφορμές για να κονταροχτυπηθούν και στην παρούσα χρονική περίοδο η αφορμή βρέθηκε στο πρόσωπο του Κλάτενμπεργκ. Μπορούμε να κατηγορήσουμε για πολλά το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι… ανιδιοτελείς εργάτες που το υπηρετούν είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί, καθώς καταφέραν να κάνουν κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης την επιλογή ενός «κόρακα».
Κος Πάπιας
ΥΓ1. Ισως κάποιοι να απορούν για τη συστράτευση των ομάδων της Λίγκας γύρω από τον Μαρινάκη και τον Αλαφούζο. Ο λόγος είναι πολύ απλός και φυσικά έχει σχέση με τα φράγκα. Μαρινάκης και Αλαφούζος έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ο Αυγενάκης εμμέσως πλην σαφώς έχει υποσχεθεί χρήματα για τις ομάδες της Λίγκας από το «Πάμε Στοίχημα» και οι πρόεδροι των ομάδων συντάσσονται στο πλευρό τους, ευελπιστώντας ότι οι δυο κυβερνητικοί συνομιλητές θα πιέσουν τον Κούλη και την παρέα του Μαξίμου να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του Αυγενάκη, οπότε θα μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των ομάδων τους.
ΥΓ2. Εκτός από το «πρεστίζ», η υπόθεση Κλάτενμπεργκ έδωσε τη δυνατότητα στο δημοσιογραφικό εσμό να βάλει σε δεύτερο πλάνο τη «φτωχή» μεταγραφική περίοδο του φετινού καλοκαιριού.