Δεν υπήρξε κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που να μη στράφηκε ενάντια στο νόμο-πλαίσιο των Μητσοτάκη-Κεραμέως. Ακόμα και τα πιο συντηρητικά κομμάτια (όπως οι πρυτανικές αρχές), ακόμα και όργανα με δεξιά πλειοψηφία (όπως η ΠΟΣΔΕΠ). Τα έχουμε γράψει αναλυτικά το προηγούμενο διάστημα (αν χτυπήσετε την ετικέτα ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ θα βρείτε όλες τις ανακοινώσεις) και δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.
Yπήρξαν, όμως, και κάποιοι που εμφανίστηκαν στη Βουλή πλήρως ευχαριστημένοι. Ρασοφόροι απ’ όλα τα μαγαζιά, εξέφρασαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ικανοποίησή τους για τις ρυθμίσεις που τους αφορούν. Ιδού ένα μικρό ποτ-πουρί:
Βαρθολομαίος, μητροπολίτης Σμύρνης, Υπέρτιμος και Εξαρχος Ασίας – Αντιπροσωπία Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Τα εκπονηθέντα άρθρα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ευρύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ικανοποιούν απόλυτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ Αντιπροσωπειών Οικουμενικού Πατριαρχείου και Υπουργείου Παιδείας (…) όσον αφορά στη ρύθμιση του ζητήματος των οργανικών θέσεων τόσο στην Δωδεκάνησο όσο και στα λοιπά εκκλησιαστικά καθεστώτα στην Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ικανοποιημένο από την ρύθμιση αυτή (…) διευρυμένη Πατριαρχική Αντιπροσωπεία που συζήτησε το θέμα αυτό με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβερνήσεως, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων των συγκροτούντων στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Τιμόθεος, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Εκκλησίας της Ελλάδος: «Με το άρθρο 347 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά όπως ήδη αναφέρθηκε και στις άλλες τοπικές Εκκλησίες που συμπεριλαμβάνονται στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδος (…) Το δημόσιο επικαιροποιεί τον αριθμό των 6.000 οργανικών θέσεων και τον εξισώνει με τον αριθμό των σήμερα υπηρετούντων 8.311, προσθέτοντας, δηλαδή, 2.311 θέσεις (…) Σημειώνεται, επίσης, ότι όμοιας συλλογιστικής, ήταν στο σημείο αυτό και η πρόταση συμφωνίας Κράτους και Εκκλησίας, του τότε υπουργού, κ. Γαβρόγλου. (…) Θα ήθελα, τελειώνοντας, να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, βεβαίως, τον εξοχότατο Πρωθυπουργό της πατρίδας μας, ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα αυτό και βέβαια την Υπουργό μας, την κυρία Κεραμέως, η οποία με τους συνεργάτες της, μέσα σε αυτό το μεγάλο νομοσχέδιο, τοποθέτησε και αυτό το άρθρο 347 για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Θα ήθελα, δραττόμενος της ευκαιρίας και επειδή είναι παρούσα η κυρία Κεφαλίδου, να την ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τις θέσεις της, τις οποίες ήδη κατέθεσε και τις γνωρίζουμε και την ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της πατρίδας μας, όπου όλοι τους κατανόησαν το πρόβλημα αυτό και συμπαρίστανται σε αυτήν την προσπάθεια».
Δ. Μηλαθιανάκης, Νομικός Σύμβουλος Εκκλησίας Κρήτης: «Οσον αφορά, κύριε Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και ειδικά το άρθρο 347, θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για το περιεχόμενο των διατάξεων και αναμένουμε μία ευρεία συναίνεση – αυτό όχι μόνο για λόγους ομοφωνίας και ικανοποίησης δικής μας – των πολιτικών δυνάμεων (…) Κατά τούτο, λοιπόν, η Εκκλησία Κρήτης, είναι απολύτως θετική προς το νομοσχέδιο, ευχαριστούμε και τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Υπουργό για την συνεργασία με την εκκλησία για όλα αυτά τα θέματα».
Γ. Σελής, πατήρ, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος: «Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Πατέρες, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι της επιτροπής, καλημέρα σας. Θέλω να εκφράσω την αμέριστη ικανοποίηση των κληρικών της Ελλάδος τους οποίους εκπροσωπώ, διότι ένα θέμα το οποίο χρόνιζε, ως μη όφειλε, επι πολλές δεκαετίες, μπαίνει σε μία σειρά. Οφείλω θερμές ευχαριστίες στην κυρία Υπουργό, η οποία γνωρίζω ότι το πάλεψε μαζί με τους συνεργάτες της, διότι έπρεπε να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια τεχνικά στα διαφορετικά εκκλησιαστικά καθεστώτα της χώρας και θέλω να ζητήσω την κατανόησή της για το ότι μερικές φορές ίσως την πιέσαμε υπέρ το δέον. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους επισκεφθήκαμε και χωρίς καμία εξαίρεση, όλοι τους ήταν θετικοί στο αίτημά μας, για την επικαιροποίηση του νόμου για τις θέσεις των κληρικών».
Χεσμένοι (με το συμπάθειο) από τη χαρά τους οι δεσποτάδες και οι παρατρεχάμενοί τους. Σεμνά και ταπεινά, ήτοι στη ζούλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσπίζει 2.311 μόνιμες θέσεις παπάδων στην Εκκλησία της Ελλάδος (που προστίθενται στις 6.000 οργανικές θέσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα), 262 οργανικές θέσεις παπάδων και διάκων στις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου (συμφερόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου) και 955 μόνιμες οργανικές θέσεις παπάδων στην Εκκλησία της Κρήτης.
Δεσποτάδες, παπάδες και άνθρωποι που έχουν στη δούλεψή τους λένε κουτοπόνηρα ότι αυτό είναι μια τυπική πράξη, που δε θα κοστίσει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι οι παπάδες που θα καταλάβουν τις νέες οργανικές θέσεις ήδη μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν είναι έτσι, τότε γιατί έχουν «λυσσάξει» εδώ και χρόνια να αυξήσουν τις οργανικές θέσεις;
Η απάντηση είναι απλή. Οι δεσποτάδες στήνουν αβέρτα ενορίες και χειροτονούν παπάδες, τους οποίους δεν μισθοδοτεί το μαγαζί τους αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός. Ετσι, οι μισθοδοτούμενοι παπάδες ξεπερνούσαν εδώ και χρόνια τις οργανικές θέσεις. Με ιδιαίτερο θράσος, το δεσποταριάτο διακήρυσσε ότι «η μισθοδοσία του κλήρου δεν δόθηκε ως κάποιο δώρο στην Εκκλησία, αλλά σε αντάλλαγμα και αντίβαρο για την – κάποτε βίαιη και μονομερή – οικειοποίηση του μέγιστου μέρους της περιουσίας της Εκκλησίας από το κράτος» (Ιωάννης Μπούτσης, αρχιδιάκος της αρχιεπισκοπής). Αρα, διορίζουν όσους γουστάρουν, ασκώντας εκβιασμό στις αστικές κυβερνήσεις.
Ζητούσαν εδώ και χρόνια την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 4.000, ώστε να μπορούν να στήσουν περισσότερες ενορίες και να χειροτονήσουν περισσότερους παπάδες που θα τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι το θέμα. Περισσότερες οργανικές θέσεις = περισσότερες χειροτονίες παπάδων. Να σημειωθεί δε ότι για την Εκκλησία της Ελλάδος, η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 2.311 αντιπροσωπεύει ποσοστό αύξησης κατά 38,5% των υπαρχουσών οργανικών θέσεων! Με τη μία!
Ο Ιερώνυμος είχε κάνει μια συμφωνία με τον Τσίπρα, στην οποία έβαλε και ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Τσίπρας έχασε τις εκλογές, η συμφωνία πετάχτηκε στα σκουπίδια. Ο Ιερώνυμος πλεύρισε αμέσως τον Μητσοτάκη. Στις 30 Ιούνη του 2021 έκανε βίζιτα στο Μαξίμου. Μπροστά στις κάμερες μίλησαν για την ανάγκη εμβολιασμού των ηλικιωμένων. Ομως, ο Ιερώνυμος δεν πήγε στο Μαξίμου για να συζητήσει on camera με τον Κούλη για τον εμβολιασμό. Αυτό ήταν αίτημα του Κούλη και ο Ιερώνυμος δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί, αφού εξασφάλισε αυτό που ήταν η πραγματική αιτία της επίσκεψής του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι δεσποτάδες δε χαρίζουν ούτε τον πυρετό τους. Ο πραγματικός λόγος της συνάντησης περιγραφόταν ασαφώς στην κατακλείδα του Δελτίου Τύπου που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού: «Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς μεικτής επιτροπής για την εξέταση όλων των ζητημάτων Πολιτείας και Εκκλησίας».
Μέσα Δεκέμβρη του 2021 πήγε ο Μητσοτάκης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τάχα για την πανδημία, στην πραγματικότητα για τις απαιτήσεις των δεσποτάδων. Γι’ αυτό και δεν πήρε μαζί του τον υπουργό Υγείας, αλλά την Κεραμέως! Είχε προηγηθεί παζάρι Μητσοτάκη-Ιερώνυμου στο Μαξίμου, παρουσία της Κεραμέως. Στη ΔΙΣ έγινε απλά το σόου. Ο Ιερώνυμος πέταξε απροκάλυπτα στα μούτρα του Μητσοτάκη ότι το ιερατείο έχει ετοιμάσει υπόμνημα με τις εκκρεμούσες υποθέσεις «για να εξετασθούν από κοινή Επιτροπή (ολιγομελή και βραχείας διαρκείας)», όμως «σήμερα θα θέλαμε να ακούσουμε από σας, αν έχει προχωρήσει στη σκέψη σας και στο πρόγραμμά σας το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της νομοθεσίας περί μισθοδοσίας του προσωπικού της Εκκλησίας»!
Ο Μητσοτάκης σκούπισε τα μούτρα του, αλλά δεν είπε τίποτα. Σε μια περίοδο που δεν διόριζε γιατρούς και νοσηλευτές και οι ασθενείς με covid διασωληνώνονταν εκτός ΜΕΘ και πέθαιναν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, δεν μπορούσε να δεσμευτεί δημόσια ότι θα αυξήσει κατά χιλιάδες τις οργανικές θέσεις των παπάδων. Εβαλε, όμως, την Κεραμέως να το προωθήσει στη ζούλα. Αυτό και γίνεται με το νομοσχέδιο-έκτρωμα και γι’ αυτό πανηγυρίζουν όλα τα μαγαζιά του ιερατείου. Είναι τόσο θυελλώδης η επίθεση στην Παιδεία, που οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ του ιερατείου περνούν στη ζούλα, βοηθούντος και του ότι τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα δε θέλουν να τα βάλουν με το δεσποταριάτο (έρχονται και εκλογές).
Δεκαετίες τώρα, όλες οι κρίσιμες δομές του Δημοσίου (Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση) είχαν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, τις οποίες οι κυβερνήσεις αρνούνταν να καλύψουν με προσλήψεις προσωπικού. Με μνημονιακό νόμο διέγραψαν μεμιάς όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, σε περιπτώσεις φορέων που συγχωνεύονταν, πολλοί υπάλληλοι τοποθετούνταν σε προσωποπαγείς οργανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει πως μόλις αποχωρήσει ο υπάλληλος καταργείται και η οργανική θέση. Και βέβαια, από τότε που καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, έχουν δημιουργηθεί νέα κενά, διότι οι προσλήψεις είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις. Κάποια στιγμή θα καταργήσουν και αυτές τις οργανικές θέσεις.
Σε όλο το δημόσιο τομέα, ακόμα και στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει τομείς όπως η καθαριότητα, καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις (και απ’ αυτές που απέμειναν αρκετές μένουν κενές). Και η τάση είναι να καταργηθούν και άλλες οργανικές θέσεις, μέσω συγχώνευσης και κατάργησης υπηρεσιών. Μόνο οι οργανικές θέσεις των παπάδων αυξάνονται! Αυτό τα λέει όλα.