«Ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει το μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια». Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εξαγγελίες αφορούν αυξήσεις σε ποσοστό 7,7%, πολύ πιο κάτω από το 9% του πληθωρισμού τον Μάρτιο». Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός “τρέχει” με ποσοστό πάνω από 8%». Ανακοίνωση ΚΚΕ.
Πού το βρήκατε το 7,7%, κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή το «περίπου 7%», στελέχη του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ; Μας αναγκάζετε να σας κάνουμε μαθήματα αριθμητικής τρίτης δημοτικού.
Πόσος είναι ο κατώτατος μισθός μέχρι 30 Απρίλη; 663 ευρώ. Πόσος γίνεται από 1ης Μάη; 713 ευρώ. Αύξηση 50 ευρώ, το είπε πολλές φορές και ο Μητσοτάκης. Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν τα 50 ευρώ της αύξησης στα 663 ευρώ; [50/663*100=] 7,5%.
Πού το βρήκατε το 7,7%; Σας πέταξε μια πεπονόφλουδα ο Μητσοτάκης, μιλώντας για αύξηση 9,7%, αφαιρέσατε το 2% που είχε δοθεί από 1ης Γενάρη και καταλήξατε στο 7,7%! Μαθητές της τρίτης δημοτικού δε θα έκαναν τέτοιο λάθος σε άσκηση που θα τους έβαζε ο δάσκαλος.
Υπάρχουν και χειρότερα, όμως (επιπέδου τετάρτης δημοτικού αυτά).
Ακόμα και το ρεφορμιστικό συνδικαλιστικό κίνημα συνήθιζε (παλαιότερα, όχι τα χρόνια της πλήρους αστικοποίησής του) να μετράει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση. Γιατί σε ετήσια βάση μετριέται και ο πληθωρισμός και η λεγόμενη ανάπτυξη (ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ). Εκείνη την περίοδο, αν η ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) υπογραφόταν τον Μάρτη, προέβλεπε την αναδρομική εφαρμογή της από 1ης Γενάρη και οι εργάτες έπαορναν αναδρομικά τη διαφορά και για τους μήνες που είχαν παρέλθει χωρίς αύξηση.
Μετά, άρχισε να ψαλιδίζεται κι αυτό και να δίνεται η αύξηση από το μήνα υπογραφής της ΕΓΣΣΕ και μετά. Βρήκαν και το κόλπο των δύο δόσεων μέσα στο χρόνο, για να εμφανίζουν φουσκωμένα ποσοστά αυξήσεων. Υπέγραφαν ΕΓΣΣΕ με δύο αυξήσεις μέσα στο χρόνο (π.χ. 5% από 1/1 και 5% από 1/7) και έλεγαν στους εργάτες ότι υπέγραψαν αυξήσεις ύψους 10%, ενώ η πραγματική αύξηση ήταν 7,63%. Διότι ο μισθός έπαιρνε αύξηση 5% για όλο το χρόνο και 5% για το μισό χρόνο, δηλαδή 2,5% σε ετήσια βάση. Επειδή, όμως η δεύτερη αύξηση εφαρμοζόταν μετά την πρώτη αύξηση, το ποσοστό για τον μισό χρόνο γινόταν (σε ετήσια βάση) 2,63% και επομένως η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 7,63% (και όχι 10% που έλεγαν).
Αυτό το κόλπο οργάνωσαν τώρα και οι γκεμπελίσκοι προπαγανδιστές του Μητσοτάκη, που του έγραψαν να πει για αύξηση 9,7%. Τα γράψαμε αναλυτικά χθες, αλλά τα χάπατα που κατάπιαν αμάσητα τα νούμερα του Μητσοτάκη μάς αναγκάζουν να τα επαναλάβουμε.
Το 2% ήταν αύξηση που αφορούσε το 2021 (και το 2020), χρονιές κατά τις οποίες δε δόθηκε καμιά αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν το λέμε εμείς, η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ανακοίνωσε. Στις 26 Ιούλη του 2021 το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εκτενές Δελτίο Τύπου, στο οποίο εξηγούσε πως το 2% θα εφαρμοστεί από 1.1.2022 και θα αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία το 2020 και το 2021, ενώ «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 (5,3% – 6%) οι οποίες είναι ακόμη πιο ευνοϊκές, θα ληφθούν υπόψη προφανώς, μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία που θα υπάρχουν τότε, κατά τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που θα γίνει το 2022». Επομένως, η αύξηση του 2022 είναι αυτή που ανακοίνωσε χθες ο Μητσοτάκης και θα ισχύσει από 1ης Μάη.
Η ονομαστική αύξηση που ανακοίνωσε χθες ο Μητσοτάκης είναι [(713-663)/663*100=] 7,5%. Ως γνωστόν, δεν ανακοινώθηκε αναδρομική εφαρμογή της αύξησης από 1ης Γενάρη. Η αύξηση θα ισχύσει για τους μήνες Μάη-Δεκέμβρη του 2022. Δηλαδή, για τα 2/3 του χρόνου. Επομένως, η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση σε ετήσια βάση, είναι [7,5*2/3=] 5%. Περίπου η μισή απ’ αυτήν που με τακτική Γκέμπελς ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης. Και βέβαια, το 5% είναι πολύ κάτω από το 7,7% ή το «περίπου 7%», που λέτε εσείς, ανίκανοι να πείτε στην εργατική τάξη ακόμη και στοιχειώδεις αλήθειες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνετε μια αμήχανη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία γίνεται εργαλείο στήριξης της γκεμπελίστικης προπαγάνδας της.
Να ξαναπούμε και δυο λόγια για τον πληθωρισμό, ήτοι για την εξέλιξη του λεγόμενου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Τι εννοούμε όταν λέμε ότι «τρέχει» με 8,9% τον Μάρτη; Οτι το δωδεκάμηνο Φλεβάρη 2021 – Μάρτη 2022 ο ΓΔΤΚ αυξήθηκε κατά 8,9%. Ομως, μέχρι και τον Μάη του 2021 οι αυξήσεις τιμών δεν ήταν τόσο μεγάλες. Μεταξύ Μάη και Νοέμβρη του 2021 είχαμε μεγαλύτερες αυξήσεις, όχι όμως στο επίπεδο των εκρηκτικών αυξήσεων που άρχισαν τον Νοέμβρη του 2021 και συνεχίζονται (με το βάθεμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και εξαιτίας των συνεπειών του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο ΓΔΤΚ θα συνεχίσει να αυξάνεται με πιο γρήγορο ρυθμό μέσα στο χρόνο. Θα φτάσει σίγουρα σε διψήφιο ποσοστό (μένει να δούμε σε τι ύψος θα διαμορφωθεί το διψήφιο ποσοστό). Επομένως, το 5% της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση θα είναι κάτω από το μισό της αύξησης του ΓΔΤΚ (μένει να μάθουμε πόσο κάτω από το μισό θα είναι).
Υπάρχει, όμως, και μια σημαντικότατη διάσταση, για την οποία δεν λέτε κουβέντα στις ανακοινώσεις σας. Οτι ο ΓΔΤΚ, όπως αποτυπώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι πλαστός. Διότι δεν καταρτίζεται με βάση το πρότυπο κατανάλωσης της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, αλλά με ένα τεχνητά κατασκευασμένο «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών (αυτό κατασκευάζεται με την «Ερευνα οικογενειακών προϋπολογισμών»), που πόρω απέχει από το πραγματικό «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Επομένως, η ψαλίδα ανάμεσα στον ΓΔΤΚ της ΕΛΣΤΑΤ και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερη, γιατί ο ΓΔΤΚ είναι πλαστός.
ΥΓ. Αλητεία συριζαίων (μία ακόμη): Κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι «αυξάνει τον βασικό μισθό κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια», σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που «είχε αυξήσει το μισθό 11% το 2019». Πόσα χρόνια ήταν καθηλωμένος το 2019 ο κατώτατος μισθός; Σχεδόν 8 χρόνια, εκ των οποίων τα μισά ήταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Για την ακρίβεια, δεν ήταν καθηλωμένος επί οκταετία, αλλά καθηλωμένος αφού προηγουμένως είχε πετσοκοπεί. Το 2009 ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ. Το 2012, η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων τον πετσόκοψε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου φέρνοντάς τον στα 586 ευρώ (ταυτόχρονα, θέσπισε και υποκατώτατο μισθό στα 511 ευρώ για τους εργάτες ηλικίας κάτω των 25 ετών). Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με τον Ν. 4172/2013 αφαίρεσε τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού από το πεδίο των λεγόμενων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την έκανε αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διατήρησε την καθήλωση του πετσοκομμένου κατώτατου μισθού, όχι μόνο διατήρησε και τον ταξικά ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών, αλλά και όταν έδωσε αύξηση από τα 588 στα 650 ευρώ (10,9%) και κατήργησε τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό (με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και των καπιταλιστών), δεν επανέφερε τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού στο πεδίο των λεγόμενων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά τη διατήρησε ως αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης (έκτοτε, ο Ν. 4172/2013 ονομάζεται «νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου»). Και σήμερα η πολιτική τσογλαναρία έχει το θράσος να κάνει καταγγελίες, ασκώντας αισχρή κοινωνική δημαγωγία.