Την προηγούμενη φορά που ο Μητσοτάκης κατάφερε να δει τον Μπόρις Τζόνσον ήταν στα όρθια, στο χολ έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ (βλέπε φωτογραφία). Αυτή τη φορά πάντως η συνάντηση είναι επίσημη. Λίγο μετά τις 3, ο Μητσοτάκης θα διαβεί την πύλη της πρωθυπουργικής έδρας στο 10 της οδού Ντάουνινγκ στο Λονδίνο. Και ο Τζόνσον θα τον υποδεχτεί όπως αρμόζει στη βρετανική διπλωματική παράδοση. Οταν απομακρυνθούν οι κάμερες, όμως, ουδείς μπορεί να ορκιστεί ότι δε θα του πετάξει μερικές από τις δηλητηριώδεις ατάκες, τις οποίες οι βρετανοί πολιτικοί μαθαίνουν από τα μετεφηβικά τους χρόνια, όταν εκπαιδεύονται στο Ιτον.
Η προπαγάνδα του Μαξίμου, πάντως, έκανε το δικό της σχεδιασμό, βασισμένη στο γεγονός πως όσα συζητηθούν ιδιωτικά δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη φιλοτέχνηση του διπλού ηγετικού πορτρέτου του Κούλη: Ο Μητσοτάκης ως εθνικός ηγέτης – Ο Μητσοτάκης ως διεθνής ηγέτης.
Για το πρώτο πορτρέτο επιλέχτηκε το πιασάρικο θέμα του αιτήματος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Δε χρειάζεται ν’ ασχοληθούμε ιδιαίτερα μ’ αυτό. Ο Τζόνσον θα παραπέμψει τον Μητσοτάκη στο… ανεξάρτητο Βρετανικό Μουσείο, στην ιδιοκτησία του οποίου (υποτίθεται πως) ανήκουν τα κλεμμένα γλυπτά. Είναι η πάγια θέση της βρετανικής πολιτικής, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά έναντι δεκάδων χωρών από τις οποίες η άλλοτε κραταιά αποικιοκρατική Βρετανική Αυτοκρατορία έχει αρπάξει αρχαιολογικούς θησαυρούς. Οσο για το Βρετανικό Μουσείο, εκπρόσωπός του δήλωσε (για πολλοστή φορά) χθες ότι «οι επίτροποι του Μουσείου έχουν τη νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάσσουν όλες τις συλλογές που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους» (η δήλωση στα σημερινά «Νέα»).
Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει «φως» για τα γλυπτά του Παρθενώνα (για περισσότερα δείτε: Πολιτιστικά-αρχαιολογικά εγκλήματα: Από την αποικιοκρατία στον ιμπεριαλισμό), όμως το θέμα επιλέχτηκε καθαρά για λόγους κυβερνητικής προπαγάνδας, για να επισκευαστεί λίγο το προφίλ του Μητσοτάκη, που λόγω τέταρτου κύματος της πανδημίας στραπατσάρεται και πάλι.
Για το δεύτερο πορτρέτο, αυτό του διεθνούς ηγέτη, επιλέχτηκε το αφήγημα του… εκπροσώπου της ΕΕ, που θα συζητήσει με τον Τζόνσον τις μεγάλες εκκρεμότητες της μετα-Brexit εποχής. Εδώ γελάνε. Η Μέρκελ επισκέφτηκε προ καιρού το Λονδίνο και συζήτησε με τον Τζόνσον. Γαλλία και Βρετανία αντιμετωπίζουν συνεχείς… ναυμαχίες με ψαροκάικα και Μακρόν-Τζόνσον βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, είτε απευθείας είτε μέσω εκπροσώπων τους. Ποιος και για ποιο λόγο θα επέλεγε τον Μητσοτάκη ως… ταχυδρόμο των απόψεων της ΕΕ, του Βερολίνου και του Παρισιού; Ούτε ο Τζόνσον ούτε οποιοσδήποτε άλλος βρετανός πολιτικός μπορεί να αποδεχτεί τον πρωθυπουργό του καθυστερημένου ελληνικού καπιταλισμού ως εκπρόσωπο της ΕΕ. Αφήστε που και σε προσωπικό επίπεδο ο «κλόουν» Μπόρις μπορεί να κάνει «μια χαψιά» τον Κούλη.