Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
  • Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Κόπηκαν στις εξετάσεις οι… άριστοι ιδιώτες που θα «έσωζαν» τους εν αναμονή συνταξιούχους!
Εργατικά

Κόπηκαν στις εξετάσεις οι… άριστοι ιδιώτες που θα «έσωζαν» τους εν αναμονή συνταξιούχους!

«Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Νοέ 2021, 06:52

Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο του Κ. Χατζηδάκη να μπάσει τους ιδιώτες στη διαδικασία απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ. Από τους 1.147 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς, που είχαν παρακολουθήσει την εκπαίδευση, πήραν μέρος στις εξετάσεις οι 547. Από αυτούς πάλι, κατάφεραν να πάρουν πιστοποίηση μόνο οι 179! Δηλαδή, για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις τελικά θα ασχοληθεί μόλις το 10% αυτών που προβάλλονταν από τον Χατζηδάκη ως οι… σωτήρες του ΕΦΚΑ!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά οι εν αναμονή συνταξιούχοι, υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις, όσων είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία, οι οποίες καθυστερούν να βγουν δύο ή και τρία χρόνια ακόμη, λόγω των τραγικών ελλείψεων του ΕΦΚΑ. Κι όμως, οι 179 θα αναλάβουν μόνο τις εύκολες περιπτώσεις, αυτές των ασφαλισμένων που είχαν μόνο ένα ταμείο, που η εκκαθάρισή τους διαρκούσε τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους 790 που είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην εξέταση, 357 ζήτησαν εξαίρεση «λόγω υποχρεώσεων», ζητώντας να εξεταστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας προφανώς να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Είναι φανερό, ότι οι μισοί από τους ιδιώτες που παρακολούθησαν την εκπαίδευση για τις συντάξεις μόλις είδαν τα σκούρα λάκισαν. Κατάλαβαν ότι είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία απονομής των δύσκολων συντάξεων και δεν τους συμφέρει να τις αναλάβουν, φοβούμενοι παράλληλα πως μπορεί να αντιμετωπίσουν αστικές ή και ποινικές ευθύνες. Αλλωστε, το «παραδάκι» θα έβγαινε ακριβώς από τέτοιες πολύπλοκες περιπτώσεις, που ο ασφαλισμένος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει παραπάνω από τη νόμιμη αμοιβή, προκειμένου να του «τρέξουν» την έκδοση της σύνταξής του. 

Η ίδια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καθόριζε τον τρόπο συμμετοχής των δικηγόρων και λογιστών στον ΕΦΚΑ (όπως έχουμε αναφέρει στις 21 Απριλίου 2021, γράφοντας για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης) καταργούσε κάθε αντικειμενικό κριτήριο, όπως για παράδειγμα την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Ετσι, χωρίς να υπάρχει σειρά προτεραιότητας, αλλά μόνο η «προσωπική σχέση» ασφαλισμένου-ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία, θα μπορούσε να αποφασίζει ο δεύτερος ποιον θα εξυπηρετήσει πιο γρήγορα (με το… αζημίωτο βέβαια). Τώρα διαπίστωσαν ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο και έτσι οι λιγοστοί που απέμειναν θα ασχοληθούν με τις «βατές» περιπτώσεις των εκκρεμών συντάξεων.

Ετσι είναι! Αν δεν ασχοληθούν με τα εύκολα οι ιδιώτες, πώς θα μπορούν να είναι… άριστοι; Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη «αποτελεσματικότητα» των ιδιωτικών φορέων, που τάχα θα οδηγούσε σε εξυγίανση τον ΕΦΚΑ και στη γρήγορη απονομή των συντάξεων, σχεδόν με το… πάτημα ενός κουμπιού! 

Τι έχει να πει ο λαλίστατος και εμμονικός νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης μετά από αυτό το φιάσκο; Θ’ αρχίσει πάλι να παραδίδει μαθήματα «αριστείας» και εκσυγχονισμού στους… τεμπέληδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, όταν οι περισσότεροι από τους αγαπημένους του ιδιώτες έμειναν… μετεξεταστέοι; 

Πώς σκέφτονται να καλύψουν τα κενά; Τι σκέφτεται να κάνει ο Χατζηδάκης με τους 122.000 ασφαλισμένους, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχουν υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη και είναι στο περίμενε, ή με τους 80.000 με την παράλληλη σύνταξη; Μήπως θα αποφασίσουν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ; 

Ο Χατζηδάκης κάνει λόγο για 100 προσλήψεις οικονομολόγων (οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται σε 400.000 περίπου!), ενώ έχει βάλει στόχο να βγαίνουν… 30.000 συντάξεις το μήνα. Πρόκειται μήπως να ξαναπροσλάβουν, έστω για ένα διάστημα, τους 683 συμβασιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που δούλευαν στην έκδοση των συντάξεων, έχοντας αποκτήσει σχετική εμπειρία ενός χρόνου, αλλά όταν έληξε η σύμβασή τους τους πέταξαν στο δρόμο, χωρίς να την ανανεώσουν; Οχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι, ούτε καν μοριοδοτούνται στην προκήρυξη των μόλις 100 θέσεων (ενώ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 1.000) που εξήγγειλε ο Χατζηδάκης. Βάζουν μάλιστα ως όρο για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους (όταν τους πάρουν…), προτού αναλάβουν καθήκοντα, να παρακολουθήσουν δίμηνη εκπαίδευση! Ποιος θα προλαβαίνει να τους εκπαιδεύσει με το φόρτο εργασίας που υπάρχει; 

Πάντως, αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Χατζηδάκη, είναι ότι, παρά το μεγαλοπρεπές φιάσκο στο οποίο κατέληξαν οι εξετάσεις πιστοποίησης των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, ο ίδιος δεν το… βάζει κάτω. Δεν εγκαταλείπει με τίποτα τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Ηδη, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ στις 24 Οκτωβρίου είχε κάνει λόγο για «νέες τεχνικές μάνατζμεντ» στον ΕΦΚΑ με καινούργιο νομοσχέδιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αλλάξει και ο κανονισμός. Η ίδια η φρασεολογία, παραπέμπει στην είσοδο μεγάλων ιδιωτικών εταιριών αυτή τη φορά, αν και ο ίδιος προς το παρόν αρνείται ότι εννοεί την ιδιωτικοποίηση.

Ας πάρουμε μια «γεύση», όμως, από αυτές τις νέες μεθόδους, που υποτίθεται πως θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών «χωρίς πολλά σούρτα – φέρτα στις υπηρεσίες» (κάτι σαν το… πάτημα του κουμπιού και τις γρήγορες συντάξεις!). Οπως είπε ο Χατζηδάκης στην εν λόγω συνέντευξη, «μία από αυτές (σ.σ. τις τεχνικές) είναι ο “Πύργος Ελέγχου“ του ΕΦΚΑ, για τον οποίο ήδη σας μίλησα. Ενα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Ο ΕΦΚΑ θα σταματήσει να λειτουργεί στο “περίπου“. Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον “γιατί“».

Πύργος Ελέγχου λοιπόν! Τι πετυχημένο τίτλος για τις τεχνικές τους! Ηταν ακριβώς αυτό που έλειπε για να συντονίζει την κατάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ έχουν μετατραπεί σε… αεροπλάνα, αφού δεν τρέχουν απλώς αλλά «πετάνε» για να προλάβουν την εκκαθάριση των συντάξεων. Ο καθένας από αυτούς έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας 100 εκκρεμείς συντάξεις και αρκετές από αυτές είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης. 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το μακρινό 2010, ενώ από το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσουμε λίγη μνήμη…) χωρίζονται σε ομάδες υπερωριακής απασχόλησης. Μόλις για το 2021, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ είχε προγραμματίσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ! 

Κι όμως, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων (και ενίοτε ανεπάγγελτων…), παρά το φιάσκο με τους ιδιώτες που πάτωσαν στις εξετάσεις, δεν πτοείται καθόλου. Βρήκε τον φταίχτη στο πρόσωπο των εργαζόμενων του ΕΦΚΑ. 

Εχουμε όμως την εξής απορία: Ενας υπάλληλος που θα κριθεί ότι δεν ήταν αποτελεσματικός θα μπορεί να αναφέρει στον… Πύργο Ελέγχου τα πραγματικά αίτια; Θα μπορεί να μιλήσει για τις τραγικές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε τεχνικά μέσα και για το ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρωπίνως δυνατά όρια (μετά από τόσες υπερωρίες κλπ), ή μήπως θα πρέπει να περιοριστεί στην… αυτοκριτική; 

Πριν από λίγους μήνες, όταν ο Χατζηδάκης άνοιγε την πόρτα του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες, λέγοντας πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα» για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούσε σε συμβάσεις έργου με… συνταξιούχους υπαλλήλους (λες και επρόκειτο για εποχιακό εάγγελμα!), που θα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση των εν αναμονή συνταξιούχων. Εφτασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και… φαντάρους που «μετρούσαν» δύο μήνες για την απόλυση, να «μετράνε» ένσημα μαζί με τους υπαλλήλους, που τους… εκπαίδευαν.

Οπως τονίζαμε χαρακτηριστικά, αυτό δεν γινόταν μόνο για να μπαλώσουν κάποιες «τρύπες», αλλά και για να προσδώσουν χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, σε ένα μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα, αυτό των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ετσι, θα ήταν πιο εύκολο να εμφανίσουν στη συνέχεια τα ιδιωτικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία σαν «από μηχανής θεούς», που θα έλυναν όλα τα προβλήματα των εν αναμονή συνταξιούχων. Στόχος τους ήταν να μην επιβαρυνθεί σε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμό (με προσλήψεις κλπ), να φορτώσουν τις δαπάνες για την έκδοση των συντάξεων στα Ταμεία και μελλοντικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους που περιμένουν να βγουν στην σύνταξη, παίρνοντας το άθλιο επίδομα των 360 με 384 ευρώ της εθνικής προσωρινής σύνταξης (που στο μεταξύ έγινε υποχρεωτική για όλους, αλλά δεν χορηγείται σε όλους)! 

Τότε ήταν που ο Χατζηδάκης ξεκίνησε να κάνει… αντιπολίτευση στον δημόσιο τομέα (λες και αυτός ήταν τουρίστας όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν διατέλεσε υπουργός των αστικών κυβερνήσεων, εποπτεύοντας ακριβώς αυτό το δημόσιο). Πρώτα «ξεγύμνωσαν» τις υπηρεσίες και λεηλάτησαν τα Ταμεία επί δεκαετίες και μετά έγιναν κριτές της δυσλειτουργίας στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. 

Αποκορύφωμα ήταν η γκεμπελικού τύπου επίθεση στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που δεν σήκωναν τα… τηλέφωνα σε κάποια υποκαταστήματα (το αν υπάρχουν υπάλληλοι ή αν είναι απσχολημένοι ουδόλως τον απασχολούσε, όπως και το ότι δεν λειτουργούσε το κλιμαστιστικό για μήνες)! Και τώρα, παρά το γεγονός ότι δεν τους βγήκε σε αυτή τη φάση το σχέδιο με τους ιδιώτες, δεν σκέφτονται να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τιην απονομή των πάνω από 300.000 συντάξεων που εκρεμούν. 

Ούτε είναι τυχαίο, πως σε μια περίοδο που ο ΟΑΕΔ διαφημίζει τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, που ανακυκλώνουν την ανεργία και δίνουν τσάμπα χρήμα στους καπιταλιστές, δεν έχει προχωρήσει έστω σε ένα πρόγραμμα προσωρινής επαναπρόσληψης των 683 συμβασιούχων που απολύθηκαν. 

Στην πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρουν οι τραγικές ελλείψεις στην απονομή συντάξεων, ούτε και το να βρουν κανένα μεροκάματο οι άνεργοι, αλλά μόνο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικά καπιταλιστικά συμφέροντα. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως οι δήμοι, η δημόσια υγεία, η ενέργεια κλπ. Τις τραγικές συνέπειες τις βιώνουμε καθημερινά. Ετσι, θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και η δουλειά των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι θα έχουν τη «στάμπα» των ανεπαρκών γραφειοκρατών, που ως τώρα… ήταν υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση. Εκεί αποσκοπούν και οι νέες «γιάπικες» τεχνικές μάνατζμεντ, που προωθεί ο Χατζηδάκης: σε καθεστώς γαλέρας και στοχοποίηση των υπαλλήλων και εκ νέου είσοδο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ.

Εκτύπωση 🖨
ΕΦΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 10 Νοέμβρη

«Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Επόμενο άρθρο Δεν είναι ανεκτή η ελευθερία στην «καλλιτεχνική» αλητεία

«Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Σχετικά Αρθρα

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 11:10

Απορρίφτηκε η αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Nέα «κατά παραγγελία» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 30 Μαρ 2026, 20:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Ημέρα κατά της νόσου του Parkinson.

1944: Εκτελούνται πέντε κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για το θάνατο δύο χωροφυλάκων.

1944: Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και εγκαθίσταται στους Κορυσχάδες.

1969: Βόμβα στην είσοδο της εφημερίδας «Εστία» (ΔΑ).

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν δεσμοφύλακα της φυλακής όπου κρατούνται ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

1991: Πεθαίνει ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας στη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας “ALiCo” και βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Nationale Nederlanden». Την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, βρέθηκαν δύο ρουκέτες στον Πειραιά, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να εκτοξευτούν κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Arc Royal»(17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο 17Ν

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • ΕΛΑ

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο ΕΛΑ

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Επαναστατικός Αγώνας

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Επικοινωνία

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Όροι χρήσης

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Ποιοι είμαστε

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Επικοινωνία

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

  • Όροι χρήσης

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους… αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

    «Πύργο Ελέγχου» για υπαλλήλους... αεροπλάνα φτιάχνει ο Χατζηδάκης!

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo