Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο του Κ. Χατζηδάκη να μπάσει τους ιδιώτες στη διαδικασία απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ. Από τους 1.147 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς, που είχαν παρακολουθήσει την εκπαίδευση, πήραν μέρος στις εξετάσεις οι 547. Από αυτούς πάλι, κατάφεραν να πάρουν πιστοποίηση μόνο οι 179! Δηλαδή, για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις τελικά θα ασχοληθεί μόλις το 10% αυτών που προβάλλονταν από τον Χατζηδάκη ως οι… σωτήρες του ΕΦΚΑ!
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά οι εν αναμονή συνταξιούχοι, υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις, όσων είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία, οι οποίες καθυστερούν να βγουν δύο ή και τρία χρόνια ακόμη, λόγω των τραγικών ελλείψεων του ΕΦΚΑ. Κι όμως, οι 179 θα αναλάβουν μόνο τις εύκολες περιπτώσεις, αυτές των ασφαλισμένων που είχαν μόνο ένα ταμείο, που η εκκαθάρισή τους διαρκούσε τρεις μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους 790 που είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην εξέταση, 357 ζήτησαν εξαίρεση «λόγω υποχρεώσεων», ζητώντας να εξεταστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας προφανώς να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Είναι φανερό, ότι οι μισοί από τους ιδιώτες που παρακολούθησαν την εκπαίδευση για τις συντάξεις μόλις είδαν τα σκούρα λάκισαν. Κατάλαβαν ότι είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία απονομής των δύσκολων συντάξεων και δεν τους συμφέρει να τις αναλάβουν, φοβούμενοι παράλληλα πως μπορεί να αντιμετωπίσουν αστικές ή και ποινικές ευθύνες. Αλλωστε, το «παραδάκι» θα έβγαινε ακριβώς από τέτοιες πολύπλοκες περιπτώσεις, που ο ασφαλισμένος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει παραπάνω από τη νόμιμη αμοιβή, προκειμένου να του «τρέξουν» την έκδοση της σύνταξής του.
Η ίδια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καθόριζε τον τρόπο συμμετοχής των δικηγόρων και λογιστών στον ΕΦΚΑ (όπως έχουμε αναφέρει στις 21 Απριλίου 2021, γράφοντας για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης) καταργούσε κάθε αντικειμενικό κριτήριο, όπως για παράδειγμα την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Ετσι, χωρίς να υπάρχει σειρά προτεραιότητας, αλλά μόνο η «προσωπική σχέση» ασφαλισμένου-ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία, θα μπορούσε να αποφασίζει ο δεύτερος ποιον θα εξυπηρετήσει πιο γρήγορα (με το… αζημίωτο βέβαια). Τώρα διαπίστωσαν ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο και έτσι οι λιγοστοί που απέμειναν θα ασχοληθούν με τις «βατές» περιπτώσεις των εκκρεμών συντάξεων.
Ετσι είναι! Αν δεν ασχοληθούν με τα εύκολα οι ιδιώτες, πώς θα μπορούν να είναι… άριστοι; Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη «αποτελεσματικότητα» των ιδιωτικών φορέων, που τάχα θα οδηγούσε σε εξυγίανση τον ΕΦΚΑ και στη γρήγορη απονομή των συντάξεων, σχεδόν με το… πάτημα ενός κουμπιού!
Τι έχει να πει ο λαλίστατος και εμμονικός νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης μετά από αυτό το φιάσκο; Θ’ αρχίσει πάλι να παραδίδει μαθήματα «αριστείας» και εκσυγχονισμού στους… τεμπέληδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, όταν οι περισσότεροι από τους αγαπημένους του ιδιώτες έμειναν… μετεξεταστέοι;
Πώς σκέφτονται να καλύψουν τα κενά; Τι σκέφτεται να κάνει ο Χατζηδάκης με τους 122.000 ασφαλισμένους, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχουν υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη και είναι στο περίμενε, ή με τους 80.000 με την παράλληλη σύνταξη; Μήπως θα αποφασίσουν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ;
Ο Χατζηδάκης κάνει λόγο για 100 προσλήψεις οικονομολόγων (οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται σε 400.000 περίπου!), ενώ έχει βάλει στόχο να βγαίνουν… 30.000 συντάξεις το μήνα. Πρόκειται μήπως να ξαναπροσλάβουν, έστω για ένα διάστημα, τους 683 συμβασιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που δούλευαν στην έκδοση των συντάξεων, έχοντας αποκτήσει σχετική εμπειρία ενός χρόνου, αλλά όταν έληξε η σύμβασή τους τους πέταξαν στο δρόμο, χωρίς να την ανανεώσουν; Οχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι, ούτε καν μοριοδοτούνται στην προκήρυξη των μόλις 100 θέσεων (ενώ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 1.000) που εξήγγειλε ο Χατζηδάκης. Βάζουν μάλιστα ως όρο για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους (όταν τους πάρουν…), προτού αναλάβουν καθήκοντα, να παρακολουθήσουν δίμηνη εκπαίδευση! Ποιος θα προλαβαίνει να τους εκπαιδεύσει με το φόρτο εργασίας που υπάρχει;
Πάντως, αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Χατζηδάκη, είναι ότι, παρά το μεγαλοπρεπές φιάσκο στο οποίο κατέληξαν οι εξετάσεις πιστοποίησης των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, ο ίδιος δεν το… βάζει κάτω. Δεν εγκαταλείπει με τίποτα τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Ηδη, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ στις 24 Οκτωβρίου είχε κάνει λόγο για «νέες τεχνικές μάνατζμεντ» στον ΕΦΚΑ με καινούργιο νομοσχέδιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αλλάξει και ο κανονισμός. Η ίδια η φρασεολογία, παραπέμπει στην είσοδο μεγάλων ιδιωτικών εταιριών αυτή τη φορά, αν και ο ίδιος προς το παρόν αρνείται ότι εννοεί την ιδιωτικοποίηση.
Ας πάρουμε μια «γεύση», όμως, από αυτές τις νέες μεθόδους, που υποτίθεται πως θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών «χωρίς πολλά σούρτα – φέρτα στις υπηρεσίες» (κάτι σαν το… πάτημα του κουμπιού και τις γρήγορες συντάξεις!). Οπως είπε ο Χατζηδάκης στην εν λόγω συνέντευξη, «μία από αυτές (σ.σ. τις τεχνικές) είναι ο “Πύργος Ελέγχου“ του ΕΦΚΑ, για τον οποίο ήδη σας μίλησα. Ενα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Ο ΕΦΚΑ θα σταματήσει να λειτουργεί στο “περίπου“. Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον “γιατί“».
Πύργος Ελέγχου λοιπόν! Τι πετυχημένο τίτλος για τις τεχνικές τους! Ηταν ακριβώς αυτό που έλειπε για να συντονίζει την κατάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ έχουν μετατραπεί σε… αεροπλάνα, αφού δεν τρέχουν απλώς αλλά «πετάνε» για να προλάβουν την εκκαθάριση των συντάξεων. Ο καθένας από αυτούς έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας 100 εκκρεμείς συντάξεις και αρκετές από αυτές είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το μακρινό 2010, ενώ από το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσουμε λίγη μνήμη…) χωρίζονται σε ομάδες υπερωριακής απασχόλησης. Μόλις για το 2021, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ είχε προγραμματίσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ!
Κι όμως, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων (και ενίοτε ανεπάγγελτων…), παρά το φιάσκο με τους ιδιώτες που πάτωσαν στις εξετάσεις, δεν πτοείται καθόλου. Βρήκε τον φταίχτη στο πρόσωπο των εργαζόμενων του ΕΦΚΑ.
Εχουμε όμως την εξής απορία: Ενας υπάλληλος που θα κριθεί ότι δεν ήταν αποτελεσματικός θα μπορεί να αναφέρει στον… Πύργο Ελέγχου τα πραγματικά αίτια; Θα μπορεί να μιλήσει για τις τραγικές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε τεχνικά μέσα και για το ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρωπίνως δυνατά όρια (μετά από τόσες υπερωρίες κλπ), ή μήπως θα πρέπει να περιοριστεί στην… αυτοκριτική;
Πριν από λίγους μήνες, όταν ο Χατζηδάκης άνοιγε την πόρτα του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες, λέγοντας πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα» για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούσε σε συμβάσεις έργου με… συνταξιούχους υπαλλήλους (λες και επρόκειτο για εποχιακό εάγγελμα!), που θα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση των εν αναμονή συνταξιούχων. Εφτασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και… φαντάρους που «μετρούσαν» δύο μήνες για την απόλυση, να «μετράνε» ένσημα μαζί με τους υπαλλήλους, που τους… εκπαίδευαν.
Οπως τονίζαμε χαρακτηριστικά, αυτό δεν γινόταν μόνο για να μπαλώσουν κάποιες «τρύπες», αλλά και για να προσδώσουν χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, σε ένα μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα, αυτό των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ετσι, θα ήταν πιο εύκολο να εμφανίσουν στη συνέχεια τα ιδιωτικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία σαν «από μηχανής θεούς», που θα έλυναν όλα τα προβλήματα των εν αναμονή συνταξιούχων. Στόχος τους ήταν να μην επιβαρυνθεί σε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμό (με προσλήψεις κλπ), να φορτώσουν τις δαπάνες για την έκδοση των συντάξεων στα Ταμεία και μελλοντικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους που περιμένουν να βγουν στην σύνταξη, παίρνοντας το άθλιο επίδομα των 360 με 384 ευρώ της εθνικής προσωρινής σύνταξης (που στο μεταξύ έγινε υποχρεωτική για όλους, αλλά δεν χορηγείται σε όλους)!
Τότε ήταν που ο Χατζηδάκης ξεκίνησε να κάνει… αντιπολίτευση στον δημόσιο τομέα (λες και αυτός ήταν τουρίστας όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν διατέλεσε υπουργός των αστικών κυβερνήσεων, εποπτεύοντας ακριβώς αυτό το δημόσιο). Πρώτα «ξεγύμνωσαν» τις υπηρεσίες και λεηλάτησαν τα Ταμεία επί δεκαετίες και μετά έγιναν κριτές της δυσλειτουργίας στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων.
Αποκορύφωμα ήταν η γκεμπελικού τύπου επίθεση στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που δεν σήκωναν τα… τηλέφωνα σε κάποια υποκαταστήματα (το αν υπάρχουν υπάλληλοι ή αν είναι απσχολημένοι ουδόλως τον απασχολούσε, όπως και το ότι δεν λειτουργούσε το κλιμαστιστικό για μήνες)! Και τώρα, παρά το γεγονός ότι δεν τους βγήκε σε αυτή τη φάση το σχέδιο με τους ιδιώτες, δεν σκέφτονται να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τιην απονομή των πάνω από 300.000 συντάξεων που εκρεμούν.
Ούτε είναι τυχαίο, πως σε μια περίοδο που ο ΟΑΕΔ διαφημίζει τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, που ανακυκλώνουν την ανεργία και δίνουν τσάμπα χρήμα στους καπιταλιστές, δεν έχει προχωρήσει έστω σε ένα πρόγραμμα προσωρινής επαναπρόσληψης των 683 συμβασιούχων που απολύθηκαν.
Στην πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρουν οι τραγικές ελλείψεις στην απονομή συντάξεων, ούτε και το να βρουν κανένα μεροκάματο οι άνεργοι, αλλά μόνο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικά καπιταλιστικά συμφέροντα. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως οι δήμοι, η δημόσια υγεία, η ενέργεια κλπ. Τις τραγικές συνέπειες τις βιώνουμε καθημερινά. Ετσι, θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και η δουλειά των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι θα έχουν τη «στάμπα» των ανεπαρκών γραφειοκρατών, που ως τώρα… ήταν υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση. Εκεί αποσκοπούν και οι νέες «γιάπικες» τεχνικές μάνατζμεντ, που προωθεί ο Χατζηδάκης: σε καθεστώς γαλέρας και στοχοποίηση των υπαλλήλων και εκ νέου είσοδο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ.