Αγωνιούν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αθήνας ότι το επόμενο διάστημα θα δουν περικοπή 150 ευρώ στους έτσι κι αλλιώς πενιχρότατους μισθούς τους, αφού όπως όλα δείχνουν θα τους κόψουν το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Μαζί τους αγωνιούν και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και σε άλλους φορείς του δημοσίου που λαμβάνουν ως τώρα το εν λόγω επίδομα, γι’ αυτό και την προηγούμενη Τετάρτη 20 Οκτώβρη, το Συνδικάτο ΟΤΑ και άλλοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, «απαιτώντας να συνεχιστεί η καταβολή του και να ενταχθούν νέες ειδικότητες στο επίδομα των Βαριών και Ανθυγιεινών».
Η αγωνία των εργαζόμενων για το τί τους ξημερώνει έχει λόγο και αιτία.
Εχει ήδη εκδοθεί το Πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, έχει παραδοθεί στους υπουργούς, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, ψάχνοντας τον «κατάλληλο» χρόνο, ώστε το τσεκούρι να μην κάνει τόσο δυνατό κρότο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Στις 12 Μαρτίου του 2018, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας ασμένως τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επέβαλαν τα μνημόνια, ανακοινώνει ότι «συστήνεται Επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισηςτου καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την εκπόνηση βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας».
Εργο της Επιτροπής «είναι ιδίως: α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους, β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος, γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια».
Ολη η ουσία βρίσκεται στη λέξη «μεταρρύθμιση». Οταν την ακούς στον καπιταλισμό και μάλιστα σε συνθήκες σκληρής «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και συνεχούς εποπτείας από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, ξέρεις ότι προμηνύεται σφαγή σε μισθούς και δικαιώματα. Τα περί σχεδίου δράσης «για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας» είναι απλώς το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα στο μεγάλο πετσόκομμα που πρόκειται να πέσει στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Στα καπιταλιστικά κάτεργα, και ιδίως σε περιόδους σφοδρής οικονομικής κρίσης, που τα αφεντικά προσδοκούν να βγάλουν το μέγιστο κέρδος εξαθλιώνοντας την εργατική δύναμη, όχι μόνο βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά θα αυξηθούν παραπάνω η επικινδυνότητά τους και τα εργατικά ατυχήματα.
Ειδικά την περίοδο της πανδημίας και λόγω της εγκληματικής διαχείρισής της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ούτε για μια στιγμή δεν έκλεισε τα μεγάλα εκκολαπτήρια του κοροναϊού (εργοστάσια, αποθήκες, κ.λπ.) ή επέβαλε υγειονομικά πρωτόκολλα του αίσχους σε σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων αυξήθηκαν σε εκθετικό βαθμό.
Το αρχικό σχέδιο των αλητήριων του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι η Επιτροπή όφειλε να «υποβάλει σχετική γνωμοδότηση, συνοδευόμενη από αναλυτική μελέτη, σύμφωνα με την ως άνω περιγραφή του έργου της, στους συναρμόδιους Υπουργούς έως τις 30.5.2018».
Στη συνέχεια, όπως η ζωή έχει αποδείξει, όσον αφορά στη σκυταλοδρομία επιβολής αντεργατικών μέτρων μεταξύ των διαδοχικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου, η σκυτάλη πέρασε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αρχικά προέβη σε τροποποίηση της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας και τη σύνθεσή της (ΥΑ αριθμ. 35114 ΕΞ 2020, ΦΕΚ 323, Τεύχος ΥΟΔΔ, 28 Απριλίου 2020).
Επειτα, με το άρθρο 68 του νόμου 4811/ 2021 (ΦΕΚ 108, Τεύχος Α΄, 26 Ιουνίου 2021), δόθηκε παράταση προθεσμίας για τη γνωμοδότηση σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της Επιτροπής έως στις 31/8/2021.
Ο σχεδιασμός της παράτασης υπήρχε στη ΝΔ, όπως φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Σκυλακάκης, στη Βουλή στον βουλευτή του Περισσού Ιωάννη Δελή, στις 21 Οκτώβρη 2020. Ο Δελής υπέβαλε σχετική επερώτηση, που αφορούσε το κομμένο ήδη από το 2011 επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους εργαζόμενους των τριών κρατικών θεάτρων.
Ιδού πώς απάντησε ο Σκυλακάκης:
«Πριν μπω στην τεχνική λεπτομέρεια, να πω δύο πράγματα που αφορούν γενικότερα τη δημοσιονομική πολιτική αυτόν τον καιρό.
Με βάση, όπως γνωρίζετε, τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για φέτος και για του χρόνου έχουμε τη λεγόμενη δημοσιονομική ελευθερία. Υπάρχει η ρήτρα γενικής διαφυγής.
Η ρήτρα, όμως, αυτή έχει μία βασική προϋπόθεση στην εφαρμογή της. Δεν περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Συνεπώς δεν μπορούμε να βάλουμε και μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν μισθολογικά θέματα, όπως είναι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Ωστόσο, υπάρχει με βάση τον νόμο του 2018 μία επιτροπή που έχει συσταθεί και που εξετάζει –είναι και μία μνημονιακή υποχρέωση που μας έχει μείνει από την εποχή εκείνη– όλο το θέμα των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και θα προτείνει μία συνολική αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εμ-πειρία που αποκτούμε αυτόν τον καιρό της πανδημίας».
Είπε, δηλαδή, ο Σκυλακάκης, ότι η περιβόητη ρήτρα «δημοσιονομικής ελευθερίας», καθορίστηκε πρώτον από τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς της ΕΕ, δεύτερον ότι αυτή δεν περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυξήσεις σε μισθούς και χορήγηση επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και τρίτον ότι η σύσταση της Επιτροπής από τους συριζαίους, για να εξετάσει μια «συνολική αντιμετώπιση» του επιδόματος αυτού, πετσοκόβοντάς το από πολλούς κλάδους εργαζόμενων, είναι μνημονιακή υποχρέωση.
Είπε, βέβαια, και διάφορες άλλες μπούρδες, αναπαράγοντας και αυτός τα δημαγωγικά ψευδοεπιχειρήματα όλων των αστών πολιτικών: «Γενικότερα, στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι κανονικά θα πρέπει να προσπαθούμε η εργασία να μην είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της. Πρέπει να βελτιώνουμε, δηλαδή, τις συνθήκες. Ο σκοπός δεν είναι να έχουμε επιδόματα. Το δεύτερο είναι ότι τα επιδόματα πρέπει να δίδονται όχι στη βάση της συνδικαλιστικής ισχύος του ενός ή του άλλου συνδικάτου, αλλά στη βάση των πραγματικών περιστατικών, όπως προκύπτουν από την επιστημονική μελέτη σε κάθε χώρο εργασίας».
Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει παράταση στο έργο της Επιτροπής έως τον Απρίλη του 2021, χρόνος κατά τον οποίο υπήρξε, όπως είδαμε παραπάνω, απλά μια τροποποίηση της Επιτροπής. Τελικά, η παράταση δόθηκε έως τις 31/8/2021.
Από τότε έχουν περάσει δυο μήνες. Το πόρισμα-λαιμητόμος έχει βγει, όπως πληροφορούμαστε, αλλά κρατιέται επτασφάγιστο μυστικό, ώστε να μεθοδευτεί η περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε η σχετική ΚΥΑ, μέσα σε δυο μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος. Η μεθόδευση αφορά την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το πώς αυτή προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό κόστος από την αγρίως νεοφιλελεύθερη πολιτική της και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και όχι τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, ένταξη περισσότερων κλάδων στα Βαριά και Ανθυγιεινά και όχι περικοπές και περιορισμούς στα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, που θα τους προστατέψουν σωματικά και ψυχικά από την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό τους που επιδιώκει αστικό κράτος και κεφάλαιο.
Γιούλα Γκεσούλη
ΥΓ: Παραθέτουμε τα κείμενα:
- Του Σωματείου Καθαριστριών/ων Δημόσιων Σχολείων Α΄και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
- Της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.
- Της ΠΟΠ-ΟΤΑ.
ΜΕΤΑ ΟΤΑ
Ανακοίνωση της ΠΟΠ ΟΤΑ