Τη μέρα που πραγματοποιούνταν ογκώδεις συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών, οι μεγαλύτερες εδώ και πολλά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, βοηθώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει την ατζέντα και να κουκουλώσει τα πάντα με τις γνωστές κοκορομαχίες περί διαπλοκής, αφανών σχέσεων με τον Τύπο και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, στο γνωστό μοτίβο «όχι εμείς, εσείς».
Αλήθεια, δεν μπορούσε να περιμένει μια μέρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Τόσο πιεστικό ήταν το θέμα; Είτε το έκαναν επίτηδες (η χειρότερη εκδοχή) είτε δεν το πρόσεξαν (η καλύτερη εκδοχή), απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δε δίνουν δεκάρα για τους αγώνες των εργαζόμενων. Ειδικά όταν αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται από την εποχή των δικών τους ημερών, όταν προσπάθησαν να περάσουν μια βερσιόν της κακόφημης «αξιολόγησης», ίδια στον πυρήνα της μ’ αυτήν που θέσπισε η ΝΔ με το νόμο της Κεραμέως.
Για να το πούμε διαφορετικά, στο ζήτημα της «αξιολόγησης», της επανόδου του φρικτού επιθεωρητισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται κοντά στη ΝΔ και όχι στους εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν σχεδόν πάνδημα (πλην Λακεδαιμονίων). Γι’ αυτό και δε δίστασε να αλλάξει την ατζέντα της χτεσινής μέρας. Δεν προβληματίστηκε καθόλου.
Μετά απ’ αυτή την αναγκαία εισαγωγή, που αναφέρεται σε ζητήματα ουσίας με κοινωνικό πρόσημο και όχι εντυπώσεων με στόχο τη νομή της αστικής διακυβέρνησης, πρέπει να κάνουμε δυο προκαταρκτικές παρατηρήσεις.
Η πρώτη: Ολα τα ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθούν με Εξεταστική Επιτροπή είναι ψηλά στην αντιπολιτευτική του ρητορική εδώ και πολύ καιρό. Γιατί δεν έκανε νωρίτερα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Είναι προφανές πως αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις στην Αυστρία με την παραίτηση Κουρτς, δε θα είχαμε και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Το ομολογούν κιόλας στην πρόταση που κατέθεσαν. Οταν, όμως, μια πρόταση που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή συναρτάται με εξελίξεις σε μια άλλη χώρα, έχει ήδη αυτοϋπονομευτεί, καθώς εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πολιτικού οπορτουνισμού.
Η δεύτερη: Μπορεί να έχει δοθεί η δυνατότητα (άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος) συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής με πλειοψηφία των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών (120 θετικές ψήφοι δηλαδή), όμως αυτή η δυνατότητα δε θέτει σε κάποιο κίνδυνο μια συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία θα έχει και την πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο τέλος κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα, ενώ επίσημο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αυτό που υπερψηφίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι προδιαγεγραμμένο. Μένει να μάθουμε τι στοιχεία έχει η κάθε πλευρά και τι πολιτική υπεραξία μπορεί ν’ αποκομίσει απ’ αυτά. Ηδη το Μαξίμου διέρρευσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντάς την και για την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. «Είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015-2019» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χ. Θεοχάρης, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είχε βάλει μπροστά τη μηχανή, μιλώντας για «σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν» οι συριζαίοι. «Ενα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρίες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ήδη τοποθετηθεί. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Ετσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ». Μετά την πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση, η Γιαννακοπούλου (του Λοβέρδου) έσπευσε να συμφωνήσει (δεν προσέχουν κιόλας, με αποτέλεσμα να καρφώνονται): «Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη διάθεσή μας για διαφάνεια παντού, θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν και για την περίοδο εκείνη πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα δημοσκοπήσεων».
Ο Περισσός ανέφερε ότι «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».
Το ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι «έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί. Πάγια θέση του είναι, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο, αλλά ότι παρόμοια ζητήματα πρέπει να εξιχνιάζονται από ένα αρμόδιο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος Πολιτικών και Μεγάλων Επιχειρήσεων. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής “Ενημέρωσης“ και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων».
Συμφώνησε και το κόμμα Βελόπουλου, οπότε μάλλον πηγαίνουμε για τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής με 300 ψήφους βουλευτών! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε περιθώριο να αρνηθεί την πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση και στη δική του περίοδο. Σχολίασε, όμως: «Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης; Σε κάθε περίπτωση της απαντάμε:Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση».
Η ΝΔ θα υπενθυμίσει ότι ήδη ο Παππάς είναι κατηγορούμενος για ζητήματα χειραγώγησης του Τύπου και έτσι θα συνεχιστεί η… χασμωδία από εδώ και πέρα. Οι μεν θα λένε για τη λίστα Πέτσα και για τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll, οι δε θα λένε για τον Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια, για την Ακριβοπούλου και τον Καψιώχα κτλ. κτλ.
Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στη «λίστα Πέτσα». Γιατί άραγε; Η «λίστα Πέτσα», τακτοποιημένη, έχει δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική συζήτηση έχει γίνει. Τα γράψαμε κι εμείς αναλυτικά, στο άρθρο που μόλις παραπέμψαμε. Μια επανάληψη της ίδιας συζήτησης τι μπορεί να προσθέσει; Εντυπώσεις. Γιατί στα ουσιαστικά ζητήματα, την αφανή χρηματοδότηση συγκροτημάτων αστικών ΜΜΕ, μέσω της πλούσιας κρατικής διαφήμισης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να μπει (θα μπουν μόνο ο Περισσός και το ΜέΡΑ25, αλλά αυτούς εύκολα τους θάβουν).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, γιατί θα βγουν στη φόρα και οι δικές του «πομπές». Θα φανεί καθαρά πώς μοιράζονταν η κρατική διαφήμιση επί των δικών του ημερών και πώς ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς τα συριζαίικα ΜΜΕ. Μένει μόνο στη «λίστα Πέτσα», στο πλαίσιο της οποίας η μοιρασιά αδίκησε καταφανώς τα συριζαίικα ΜΜΕ (και όχι μόνο) και ευνόησε σκανδαλωδώς Μέσα με ελάχιστη αναγνωσιμότητα, που όμως στηρίζουν φανατικά τον Κούλη και τη γυναίκα του (πήρε και ο Φουρθιώτης λεφτά για ανύπαρκτα site, όπως θυμόμαστε).
Συζήτηση για το «μαύρο χρήμα» της διαπλοκής δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχει στοιχεία (άλλο τι ξέρουμε, άλλο τι μπορούμε να αποδείξουμε). Θα κάνει, όμως, τέτοια συζήτηση η ΝΔ, ξαναζεσταίνοντας την Καλογριτσιάδα.
Επίσης, προκαλεί εντύπωση η εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στην Opinion Poll. Δεν τον εμφανίζουν καλύτερα οι δημοσκοπήσεις των άλλων εταιριών. Ενα πάνω, ένα κάτω δε λέει τίποτα. Για την Opinion Poll, όμως, έχει στοιχεία ότι ο ιδιοκτήτης της πήρε «χοντρές» δουλειές από το Δημόσιο, μέσω άλλης εταιρίας (οι συμβάσεις έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια). Και δεν είναι τυχαίο ότι η Opinion Poll εξέδωσε χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση για ν’ απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέει λέξη για τις «δουλειές» που πήρε ο ιδιοκτήτης της με άλλη εταιρία, η οποία… όλως τυχαίως έχει την ίδια έδρα με την Opinion Poll.
Ο διευθυντής της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, όμως, βγήκε στα «Παραπολιτικά» του Κουρτάκη και είπε ότι δεν υπάρχει καμιά διαπλοκή, ότι καλώς πήρε δουλειές ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll με άλλη εταιρία και ότι… «είναι πολύ άσχημο να ποινικοποιείται ή να ενοχοποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα, ας πούμε ότι μια δημοσκοπική εταιρία πήρε μια έρευνα από έναν οργανισμό, πχ από τον ΟΑΕΔ για να διερευνήσει τι γίνεται με την ανεργία, ή ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων, όπως της Opinion Ρoll, έχει και μια άλλη εταιρία, όπως έχει ο κ. Διαμαντής, και πήρε μια άλλη δουλειά του δημοσίου»!
Πέταξε και μια μπηχτή: «Ευτυχώς ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει το Διαύγεια, εκεί -επειδή αναφέρεται η Opinion Ρoll- μπορεί ο κάθε πολίτης και το κάθε κόμμα να βάλει κάτω όλες τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και αν ο ιδιοκτήτης της κάθε εταιρίας έχει και μια άλλη εταιρία, να ψάξει τι δουλειές πήραν. Για κάποιον που τον ενδιαφέρει η διαφάνεια και όχι η επιλεκτική διερεύνηση θα μπορούσε να το κάνει». Σαν να απευθυνόταν στα άλλα «μαγαζιά», καλώντας για συσπείρωση και στήριξη της Opinion Ρoll, γιατί διαφορετικά θα τους πάρει όλους η μπάλα.
Για να το κλείσουμε: ο κόσμος των αστικών ΜΜΕ ήταν πάντα βρόμικος και τέτοιος θα παραμείνει. Οσο για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αυτές δεν αποτυπώνουν το κλίμα αλλά φτιάχνουν κλίμα, βοηθώντας αυτούς που τους δίνουν «μαρούλι». Λένε –και δικαίως- για τη διαφορά 1% με 2% που κάποιες δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι προηγείται η ΝΔ τον Ιούλη του 2019, προκειμένου να δείξουν ότι ο Τσίπρας «το γύρισε το ματς». Προφανώς ήταν δημοσκοπήσεις-παραγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες εκείνοι που τις έκαναν δεν τις έκαναν τζάμπα. Τι να πούμε, όμως, για τις δημοσκοπήσεις που την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιούλη του 2005 έδειχναν να προηγείται το «ναι», που τελικά έχασε με νταμπλ σκορ (61,31% «όχι» – 38,69% «ναι»);