Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος
  • «Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»
  • Σαν σήμερα 15 Γενάρη
  • Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών
  • Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»
  • Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Η Αποψή Μας»Ο ελληνικός λαός πληρώνει με το αίμα του τα κέρδη των μονοπωλίων παραγωγής όπλων
Η Αποψή Μας Πολιτική

Ο ελληνικός λαός πληρώνει με το αίμα του τα κέρδη των μονοπωλίων παραγωγής όπλων

Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Σεπ 2021, 22:25

Πόσο θα μας κοστίσουν οι 3+1 φρεγάτες Belharra που παραγγέλθηκαν σε γαλλικά ναυπηγεία; Η κυβέρνηση δεν μας έχει διαφωτίσει. Ούτε σε κάποιο από τα επίσημα έγγραφα γίνεται λόγος. Τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ για τις τρεις φρεγάτες (χωρίς την οψιόν αγοράς της τέταρτης). Ούτε διευκρινίζεται αν αυτά τα ποσά αναφέρονται στις φρεγάτες «γυμνές» ή μαζί με τα εξελιγμένα όπλα που μπορούν να φέρουν. Το σημειώνουμε αυτό, γιατί πρόσφατα αγοράστηκαν «έξυπνες» τορπίλες για υποβρύχια που έχουν ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στον ελληνικό πολεμικό στόλο. Οι τορπίλες αυτές ήταν «έξτρα», δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική αγορά. Κατά κανόνα το ίδιο γίνεται πάντοτε και δεν νομίζουμε ότι θ’ αλλάξει ο κανόνας για τις γαλλικές φρεγάτες.

Οποιο κι αν είναι το κόστος, θα είναι υπέρογκο. Και αυτό πρέπει να προστεθεί στο επίσης υπέρογκο κόστος για την αγορά έξι επιπλέον καινούργιων πολεμικών αεροπλάνων Rafale (η παραγγελία έφτασε τελικά τα 24 αεροπλάνα, 12 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα). Και πέντε κορβετών, για τις οποίες «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». «Και τα καλύτερα έρχονται», έγραψε πανηγυρίζοντας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο twitter. Εννοούσε τις κορβέτες (και όχι μόνο).

Εντελώς παρενθετικά σημειώνουμε ότι το αρχικό εξοπλιστικό σχέδιο προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (σε ελληνικά ναυπηγεία), που ήδη διαθέτει ο ελληνικός πολεμικός στόλος, αλλά φαίνεται πως ο Μητσοτάκης… πείστηκε ότι είναι καλύτερα ν’ αγοράσει και μερικές κορβέτες, γιατί είναι… κιμπάρης και θέλει να κάνει τζίρο στα γαλλικά ναυπηγεία πολεμικών πλοίων. Οι κορβέτες θα είναι καλύτερο «ταίρι» για τις νέες φρεγάτες.

Σημειώνουμε ακόμη, ότι οι μπούρδες περί συμπαραγωγής και προστιθέμενης αξίας που θ’ ανοίξει δουλειές και πολλές θέσεις εργασίας στα καταρρέοντα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) πήγαν περίπατο. Οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου σε γαλλικά ναυπηγεία και θα έρθουν στην Ελλάδα «του κουτιού». Οι γάλλοι ιμπεριαλιστές δεν έχουν περιθώρια να το παίξουν «λαρτζ», μετά τη ζημιά που υπέστησαν από τη συμφωνία AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες). Η αυστραλέζικη παραγγελία για 30 υποβρύχια που έχασαν πολύ λίγο αντιρροπείται από την ελληνική παραγγελία φρεγατών (και κορβετών που θ’ ακολουθήσουν). Η μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία θα παράγονταν φίφτι-φίφτι (η Αυστραλία δεν είναι Ελλάδα), οπότε η απώλειά της οδήγησε τους Γάλλους ν’ απαιτήσουν 100% παραγωγή στα γαλλικά ναυπηγεία.

Και ο Μητσοτάκης γιατί το δέχτηκε αυτό; Γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, που οι Γάλλοι αισθάνονται στριμόκωλα, ώστε ν’ απαιτήσει συμπαραγωγή σε ελληνικά ναυπηγεία, έστω κατά ένα μέρος; Γιατί, τον ρώτησε κανένας; Η παραγγελία ρυθμίστηκε μεταξύ αμερικανών και γάλλων ιμπεριαλιστών και ο Μητσοτάκης διατάχθηκε να την υπογράψει. Μετά την αύξηση της παραγγελίας των Rafale σε 24 κομμάτια, ήταν σίγουρο ότι οι φρεγάτες θα πήγαιναν  σε αμερικάνικα ναυπηγεία. Στο παζάρι του παρασκηνίου, που ολοκληρώθηκε με την επικοινωνία Μπάιντεν και Μακρόν, οι Αμερικάνοι έδωσαν στους Γάλλους την παραγγελία των φρεγατών (κρατώντας, φυσικά, για τον εαυτό τους και τους Βρετανούς την παραγγελία των αυστραλέζικων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων) και εισπράττοντας, προφανώς, ανταλλάγματα σε άλλους τομείς, τα οποία αναγκαστικά τους έδωσε ο Μακρόν.

Μην βιαστεί κανείς να μιλήσει για… θεωρίες συνωμοσίας. Εκτός του ότι κάπως έτσι γίνονται τα συνεχή ξαναμοιράσματα στο θαυμαστό κόσμο των ιμπεριαλιστών… εταίρων, έχουμε την ομολογία του ανεκδιήγητου κυβερνητικού εκπροσώπου του Κούλη, που δεν ξέρει «να κρύβει λόγια». Ο Οικονόμου βγήκε στον ούλτρα φιλικό ΣΚΑΪ και απέδωσε τη συμφωνία (και) στις «αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή, με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία»! Αυτή η συμφωνία, είπε, «έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της συμφωνίας (σ.σ. της γαλλοελληνικής) και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε»! Μέσα στη λογοδιάρροιά του, δε, επιβεβαίωσε ότι «πάνω στο τραπέζι είναι και η επέκταση αυτής της συμφωνίας και για άλλα όπλα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά λίγο αργότερα».

«Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων»; Ο Οικονόμου αποκάλυψε ότι η γαλλοελληνική συμφωνία σχετίζεται άμεσα με την AUKUS: έχασαν οι Γάλλοι τη μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία, τους έδωσαν τη μικρότερη ελληνική! Και ο Μητσοτάκης τι έκανε; Ορθωσε το fit κορμί του δίπλα στον Μακρόν και μίλησε και γαλλικά (για να δείξει πόσο γλωσσομαθής είναι, σε σύγκριση με τον Τσίπρα και τα… παραλιακά αγγλικά του). Οπως ακριβώς έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε παρουσία του τον εκσυγχρονισμό των F-16, καμαρώνοντας ότι θ’ ανοίξουν θέσεις εργασίας στην αμερικάνικη βιομηχανία. Από… κορμοστασιά μια χαρά τα πάνε οι «δικοί μας».

Αλλά και να μην είχαμε την ομολογία Οικονόμου, η ταχύτητα με την οποία το Στέιτ Ντιπάρμεντ έσπευσε να χαιρετίσει τη γαλλοελληνική συμφωνία δεν αφήνει αμφιβολία ότι η διευθέτηση έγινε μεταξύ αμερικανών και γάλλων ιμπεριαλιστών, μεταξύ Μπάιντεν και Μακρόν, και ο Μητσοτάκης κλήθηκε «να τσακιστεί και να πάει στο Παρίσι να υπογράψει». Δεν είναι τυχαίο ότι όλα έγιναν με αστραπιαία ταχύτητα, μέσα σε ελάχιστες μέρες από τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές δεσμεύσεις της ως προς το ύψος των προβλεπόμενων πολεμικών δαπανών. Και μετά πέταξε τη… ρουκέτα, αναφερόμενος στη συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα: «Μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας».

Ο Μητσοτάκης και στη ΔΕΘ και στο Παρίσι είχε πει ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται πενταετή επέκταση της συμφωνίας (από μονοετείς ποη ήταν μέχρι τώρα) και αύξηση των αμερικάνικων βάσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για επ’ αόριστον επέκταση. Σύντομα θα ξέρουμε, αφού ο Δένδιας θα πάει στην Ουάσινγκτον να υπογράψει. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν του ξέφυγε το «επ’ αόριστον» του Αμερικανού. Ισως είναι το γνωστό κόλπο: απαιτώ επ’ αόριστον επέκταση, συμφωνώ για πενταετή αυτή τη φορά, αλλά για την υποχώρηση που κάνω έχω κι εγώ κάποιες απαιτήσεις.

Επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα που είναι το τεράστιο κόστος που θα φορτωθεί ο ελληνικός λαός, στο πλαίσιο της γαλλο-αμερικανικής συμφωνίας για την κατανομή των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων στα μονοπώλιά τους που παράγουν πολεμικό υλικό. Πάνω από 10 δισ. ευρώ πρέπει να είναι οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι αυτά έρχονται να προστεθούν στις παραγγελίες που έκανε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, κυρίως στις ΗΠΑ (εκσυγχρονισμός F-16, Απάτσι και άλλα ελικόπτερα κλπ.). «Και τα καλύτερα έρχονται», όπως έγραψε ο καραβανάς. Δεν τελειώσαμε δηλαδή. Ερχονται και άλλες «αγορές του αιώνα». Μετά από την επιβολή της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, με τα διαρκή χαράτσια, με το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, που άφησε εντελώς γυμνά τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, «λεφτά υπάρχουν» για υπέργκα εξοπλιστικά προγράμματα, για ό,τι πιο παρασιτικό και κοινωνικά άχρηστο παράγει ο καπιταλισμός.

«Οι ανάγκες της εθνικής άμυνας», λένε εν χορώ όλοι, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Τσίπρα, με τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου να σιγοντάρουν. Δεν υπάρχει καμιά εθνική άμυνα, υπάρχουν οι ανάγκες των μονοπωλίων παραγωγής όπλων και οι ανάγκες του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ. Ακόμα κι αν κάποιος δεχτεί τη θεωρία της «εθνικής άμυνας», παραγγελίες όπως αυτές των φρεγατών διαλύουν το παραμύθι και από επιχειρησιακή άποψη. Πρόκειται για τεράστια πλοία, προορισμένα να επιχειρούν σε ανοιχτές θάλασσες και όχι στο γεμάτο νησιά και βραχονησίδες Αιγαίο. Τις υπάρχουσες φρεγάτες τις βρίσκουμε μονίμως να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμμετέχουν σε νατοϊκές αποστολές από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Αρα για ποια «ενίσχυση της εθνικής άμυνας» μιλούν;

Ο Μητσοτάκης έβαλε στην κυρίαρχη προπαγάνδα και τη διάσταση του ευρωστρατού, για να δείξει ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει σ’ αυτόν, με τα νέα οπλικά συστήματα που αγοράζει. Και λοιπόν; Ποια θα είναι η διαφορά του ευρωστρατού από το νατοϊκό στρατό; Καμία. Πρόκειται για ιμπεριαλιστικούς στρατους, προορισμένους να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των μονοπωλιακών τους ομίλων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. 

Απλά, ο ευρωστρατός ακόμη δεν υπάρχει και δεν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί αν δεν συμφωνήσει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Ο Μητσοτάκης, για να δείξει ότι μοιράζεται το ίδιο… όραμα με τον Μακρόν (πόσο οραματιστής είναι κάποιος που σχεδιάζει ιμπεριαλιστικούς στρατούς;), δήλωσε πως πιστεύει «ότι και με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση». Παραμύθια για αφελείς και παπαγαλάκια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τον Απρίλη η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές και ο Μακρόν μέχρι τότε θα είναι απασχολημένος με την επανεκλογή του. Ας αφήσουμε που ενδέχεται να μην έχει συγκροτηθεί γερμανική κυβέρνηση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για μπουρδολογία του Μητσοτάκη (δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν δεν είπε κάτι σχετικό), επαναλαμβάνουμε όμως το μείζον: είτε ΝΑΤΟ είτε ευρωστρατός, για ιμπεριαλιστικούς στρατούς μιλάμε. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις χώνουν όλο και πιο βαθιά το ελληνικό κράτος ως τσόντα στα δυτικά πολεμικά σχέδια, καλώντας τον ελληνικό λαό να πληρώνει τα υπέρογκα χρέη που δημιουργούν οι συνεχείς παραγγελίες πολεμικών συστημάτων και η συμμετοχή στις δομές των ιμπεριαλιστικών στρατών.

Αφήσαμε για το τέλος την κορωνίδα της «επιχειρηματολογίας» Μητσοτάκη: η Γαλλία… θα μας προστατεύσει από την Τουρκία! Οσο η «εγγυήτρια» Βρετανία προστάτευσε την Κύπρο από την τουρκική εισβολή και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της. Οσο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέβαλαν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη. Αυτό το διπλό παραμύθι, από τη μια της… αναμενόμενης τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης (που όλο τη… σταματάμε στο τσακ) και από την άλλη των… προστατών (μέχρι τώρα είχαμε τους Αμερικανούς, πλέον –ποιος στη χάρη μας- έχουμε και τους Γάλλους) κρατάει δεκαετίες τώρα. Και ανασύρεται πάντοτε όταν είναι να υπογραφεί κάποια συμφωνία με ιμπεριαλιστική χώρα. Δίνει το ελληνικό κράτος βάσεις στις ΗΠΑ για να μας… «προστατέψουν από την Τουρκία». Παραγγέλνει το ελληνικό κράτος πανάκριβα οπλικά συστήματα από τη Γαλλία για να μας… «προστατέψει από την Τουρκία».

Ακόμα και σ’ αυτό το ζήτημα, που τόση σημασία έχει για την αστική προπαγάνδα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βάλει την ουρά στα σκέλια. Προετοιμάζοντας τον ελληνικό λαό για τη νέα «αγορά του αιώνα», τα παπαγαλάκια, δασκαλεμένα από τα υπόγεια του Μαξίμου, έλεγαν πως η γαλλοελληνική συμφωνία θα προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση πολεμικής απειλής. Οι γάλλοι ιμπεριαλιστές, όμως, δεν είναι ηλίθιοι να υπογράψουν κάτι που μπορεί να ξεσηκώσει τον Ερντογάν και την κλίκα του, με τους οποίους επίσης θέλουν να κάνουν μπίζνες. Δείτε πώς διαμορφώθηκε το άρθρο 2 της συμφωνίας (η έμφαση δική μας):

Αρθρο 2

Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για ένοπλη επίθεση μιλάει η συμφωνία και όχι για απειλή. Για να το πούμε με παραδείγματα, η κρίση των Ιμίων δεν αφορά τη γαλλοελληνική συμφωνία, γιατί δεν έγινε ένοπλη επίθεση. Τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού με τους δύο πολεμικούς στόλους παραταγμένους στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από το Ορούτς Ρέις, το ίδιο.

Ούτε για αστική-εθνικιστική προπαγάνδα δεν κάνει αυτό το άρθρο της συμφωνίας. Και μην μας πει κανείς ότι ενόχλησε την Τουρκία. Φυσικά και θα την ενοχλούσε, όπως θα ενοχλούσε την Ελλάδα μια γαλλοτουρκική συμφωνία. Οι αντιδράσεις από την Αγκυρα, όμως, ήταν σε εξαιρετικά χαμηλή ρητορική ένταση. Ο Ερντογάν έχει πιο σοβαρά ζητήματα να διαχειριστεί αυτή την περίοδο (σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρωτίστως, αλλά και με τη Ρωσία που του ζητά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από όλα τα συριακά εδάφη). Και δεν πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια παρασκηνιακή διαδικασία «επαναθέρμανσης» των γαλλοτουρκικών σχέσεων, η οποία φυσικά θα περιλαμβάνει διάφορες «μπίζνες».

ΥΓ. Κανονικό ρετάρισμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας». Γι’ αυτό και «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018». Ομως, «θα κληθούμε να τις πληρώσουμε πανάκριβα, εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής τής κυβέρνησης Μητσοτάκη»! Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις αγόραζε πιο φτηνά τις γαλλικές φρεγάτες; Τότε γιατί δεν τις αγόρασε; Ποιος δεν θυμάται τον κυρ-Φώτη τον Κουβέλη να αναγγέλλει -ο δυστυχής- ότι αγοράζονται οι φρεγάτες και μετά να μπαίνουν στη μέση οι Αμερικάνοι και να χαλάνε τη δουλειά;

Για να μην μας κοροϊδεύουν οι πολιτικά αλητήριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραθέσουμε ένα σημείο από το προοίμιο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνο-γαλλική Διακήρυξη σχετικά με τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον, η οποία υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 23 Οκτωβρίου 2015 καθώς και τον σχετικό Οδικό Χάρτη ο οποίος υπεγράφη από τον Ελληνα και τον Γάλλο Πρωθυπουργό στις 3 Ιουνίου 2016». Η σημερινή συμφωνία εδράζεται και στα όσα είχε υπογράψει ο Τσίπρας με τον Ολάντ και τον πρωθυπουργό του το 2015 και το 2016. Και στα εξοπλιστικά, οι αστικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως χρώματος- τρέχουν σε σκυταλοδρομία.

Εκτύπωση 🖨
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΑΚΡΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΞεπέρασε και τον Γκέμπελς

Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη

Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Σχετικά Αρθρα

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

Πολιτική 14 Ιαν 2026, 11:02

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:58

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:01

Διωγμός Τυχεροπούλου: Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους

Πολιτική 8 Ιαν 2026, 22:46

Στη «βαθιά κατάψυξη» της ΑΑΔΕ η Παρασκευή Τυχεροπούλου: την πέταξαν εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ»

Στις θέσεις και τις αρμοδιότητές τους όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, που κατονομάζονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 7 Ιαν 2026, 20:14

Πληρωμένη απάντηση στον Μητσοτάκη από τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας

Ομως και το τσαβικό καθεστώς επικαλείται επιλεκτικά το αστικό διεθνές δίκαιο

Διεθνή 5 Ιαν 2026, 19:08
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
Παιδεία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

13 Ιαν 2026, 21:28
Πολιτική

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

13 Ιαν 2026, 21:01
Εργατικά

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

13 Ιαν 2026, 20:34
Στο Ψαχνό

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

13 Ιαν 2026, 19:32
Κόντρες

Πάμε για το «Βραβείο Νέων Καρλομάγνου»

13 Ιαν 2026, 14:11
Πολιτισμός

Ακυρώθηκε η διάσημη Εβδομάδα Συγγραφέων της Αδελαΐδας 2026: Μετά τον αποκλεισμό παλαιστίνιας-αυστραλής συγγραφέα

Περισσότεροι από 180 συγγραφείς και ομιλητές αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό

13 Ιαν 2026, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Γενάρη

13 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Απαράβατοιόροι: Οχι αφοπλισμός - Οχι διεθνής επιτροπεία/κηδεμονία

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις της Αντίστασης για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

12 Ιαν 2026, 19:14
Κόντρες

Η καρατόμηση ενός αθώου

12 Ιαν 2026, 14:32
Η παπάρα

Η καρατόμηση του μπατζανάκη

12 Ιαν 2026, 13:07
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

Ημέρα Martin Luther King.

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Βενεζουέλα: Ημέρα δασκάλων.

Βόρεια Κορέα: Ημέρα κορεατικού αλφαβήτου.

Ιαπωνία: Ημέρα ενηλίκων.

1809: Γεννιέται ο Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

1878: Φιλοπόλεμο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

1919: Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1977: Βόμβα στον κινηματογράφο «Αττικόν» του Πειραιά που πρόβαλε την ταινία “Επιδρομή στο Εντεμπε“.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Εφετείο 17Ν

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • ΕΛΑ

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Επικοινωνία

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Όροι χρήσης

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Ποιοι είμαστε

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Επικοινωνία

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

  • Όροι χρήσης

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

    Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo