Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι έχει πληροφορίες για σωρεία απολύσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι καταγγελίες σύμβασης αφορούν κυρίως δασκάλους και νηπιαγωγούς σε ιδιωτικά σχολεία στη λήξη του διδακτικού έτους (στο τέλος της επόμενης εβδομάδας), ενώ σε πολλές περιπτώσεις η καταγγελία σύμβασης συνοδεύεται με υπόσχεση επαναπρόσληψης το Σεπτέμβριο! Ανάλογη εικόνα αναμένεται να υπάρξει και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά αυτό θα φανεί μετά τη λήξη των πανελλαδικών.
Η ΟΙΕΛΕ, στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:
«Μέχρι τον Ιούλιο του 2020 οι αρχικές συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ήταν διετείς (μετά τη λήξη της διετίας, αν δεν καταγγέλλονταν, μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου), διδόταν δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο διάστημα δοκιμής στον εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα η απόλυση συνοδευόταν από αποζημίωση απόλυσης και αναγνώρισης της προϋπηρεσίας. Oχι πια! Είναι φανερό ότι πολλοί ιδιοκτήτες, με τη βοήθεια του άθλιου νόμου Κεραμέως, μετατρέπουν τα ιδιωτικά σχολεία σε φροντιστήρια, και τις δήθεν αορίστου χρόνου συμβάσεις σε οιονεί ορισμένου (που καταγγέλλονται στο 9μηνο). Πέρα από τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει η πρακτική αυτή για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, τίθεται μέγα ζήτημα για την έμμεση κλοπή των γονέων από τους επιτήδειους. Τα δίδακτρα καταβάλλονται για το σχολικό έτος (για το σύνολο της χρονιάς, 12 μήνες), όχι για το διδακτικό έτος. Επομένως, όταν ο εκπαιδευτικός απολύεται στη λήξη του διδακτικού έτους, ο ιδιοκτήτης έχει αυτόματα κέρδος τουλάχιστον 2,5 μηνών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 2 στη δευτεροβάθμια...».
Με το νόμο Κεραμέως, η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων, υποτίθεται, ότι ανήκει στο υπουργείο Παιδείας [και εδώ οι συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν τεράστια αβαντάζ στους εμπόρους της γνώσης. Τελευταία ρύθμιση με το αντεργατικό έκτρωμα του Χατζηδάκη, οι συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όμως, εντάσσονται στο ισχύον εργατικό δίκαιο και απελευθερώνονται ολοκληρωτικά οι απολύσεις.
Τον Ιούλιο του 2020, σε άρθρο μας με τίτλο Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων σημειώναμε:
Η αγρίως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, προώθησε νομοθετικές ρυθμίσεις, προσφέροντας τον «ουρανό με τ’ άστρα» στους σχολάρχες και έριξε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα τάρταρα.
Καταργείται ακόμη και αυτή η «ανεξάρτητη Επιτροπή» των τριών Πρωτοδικών (αντικατέστησε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του νόμου Φίλη μετά τις πιέσεις των ιμπεριαλιστών δανειστών προκειμένου οι Τσιπροκαμμένοι να υπογράψουν το Μνημόνιο-4), που έκρινε τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη). Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η διαδικασία είναι «σικέ» και συνήθως προς όφελος των εργοδοτών και στη συνέχεια στα Δικαστήρια, όπου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολυέξοδες.
Οσον αφορά στις αποζημιώσεις έχουμε πλήρη εφαρμογή του κοινού εργατικού δικαίου: μισή αποζημίωση σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης (τακτική καταγγελία), μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου 12μηνου της απασχόλησης, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση μήνυσης του εργοδότη κατά του εργαζόμενου κ.λπ.
Η κυβέρνηση καταργεί και την πρώτη διετία για να ανοίξει δρόμο στις απολύσεις χωρίς «αιτιολογία», αλλά κυρίως για να απαλλάξει τους σχολάρχες από την υποχρέωση αποζημιώσεων. Είναι γνωστό ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου (εν προκειμένω η διετής) καταγγέλλεται πρόωρα μόνο εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου της σύμβασης. Επίσης, η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου έτους απασχόλησης είναι μηδενική, ενώ στο δεύτερο έτος είναι μόλις 2 μισθοί.