Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς από την κοινοβουλευτική ομάδα του! Αυτό είναι το δεύτερο άδειασμα που υφίσταται. Το πρώτο ήταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λιβανό, που του έστειλε ένα εμπεριστατωμένο νομοσχέδιο, το οποίο -αν εφαρμοστεί- θα βοηθήσει πολύ στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων συντροφιάς. Επέλεξε να λειτουργήσει σαν αυτοκράτορας, αγνοώντας στην ψύχρα τον υπουργό του, και τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ετοιμάζεται να πάρει κεφάλια (μπορεί να είναι μόνο ένα) στον τομέα Αγροτικού της ΝΔ, γιατί δεν τον ενημέρωσαν ότι το καταφύγιο της Ηλιούπολης είναι παράνομο και τον οδήγησαν στη μεγάλη γκάφα να πάει στο παράνομο καταφύγιο, κουβαλώντας τις κάμερες, και να οργανώσει φιέστα, πλέκοντας δημόσια το εγκώμιο στους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους και υιοθετώντας ένα σκύλο για τις προπαγανδιστικές ανάγκες του Μαξίμου. Δεν είναι και λίγο, ένας πρωθυπουργός να επισκέπτεται παράνομη εγκατάσταση και να εγκωμιάζει την παρανομία.
Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση είχε στείλει στο ΣτΕ εδώ και αρκετές μέρες ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταφορά του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων (και των αρμοδιοτήτων ενός άλλου τμήματος) από το ΥΠΑΑΤ στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως αποκαλύψαμε, αυτό το ΠΔ «έμπαζε» συνταγματικά και γι’ αυτό η τριμελής επιτροπή που το επεξεργάστηκε θα έπρεπε να το επιστρέψει στον Μητσοτάκη ως μη σύννομο (μιλώντας με νομικούς όρους). Αντίθετα, το ΣτΕ το έκρινε σύννομο και το έστειλε στον Μητσοτάκη για να το αποστείλει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και στη συνέχεια δημοσίευση στο τεύχος Α του ΦΕΚ.
Η επιτροπή του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχε και ένας αντιπρόεδρός του, κρίνοντας το σχέδιο ΠΔ σύννομο, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη θέση μας ότι το ΣτΕ είναι το δικαστήριο του μονάρχη, που δεν υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε προδήλως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4622/2019 για το περιβόητο επιτελικό κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να εκδίδει στο διηνεκές ΠΔ, παροπλίζοντας το αστικό κοινοβούλιο και αναγορευόμενος ο ίδιος σε νομοθέτη.
Η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ έστειλε στον Μητσοτάκη το ΠΔ μεταξύ 24 και 26 Μάη. Αν και πέρασαν τόσες μέρες, το ΠΔ δεν στάλθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή. Σύμφωνα δε με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να σταλεί ούτε την επόμενη εβδομάδα. Γιατί μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που παραβιάζει ωμά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, για να μαζέψει ψηφαλάκια από κάποιες δεκάδες χιλιάδες κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους.
Στελέχη της ΝΔ έχουν την ψευδαίσθηση ότι στο τέλος ο Μητσοτάκης θα υποχωρήσει και δε θα φύγει η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ, ενώ θα γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και όχι το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τύχη του ΠΔ και του νομοσχεδίου Μητσοτάκη, από τα μέχρι τώρα γεγονότα είναι αναμφισβήτητο ότι ο Μητσοτάκης υπέστη δύο ήττες. Με την αυτοκρατορική του συμπεριφορά κατάφερε να αποκοπεί όχι μόνο από τον ελληνικό λαό αλλά ακόμα και από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Στιγματίστηκε ως ο ανοιχτός υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.
ΥΓ1. Είναι ίσως η πρώτη φορά που σχέδιο ΠΔ, ενώ εγκρίθηκε από το «δικαστήριο του μονάρχη», δεν στέλνεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή.
ΥΓ2. Παραθέτουμε πάλι το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, για να αποδείξουμε ότι οι κτηνίατροι δημόσιοι υπάληλοι, όχι μόνο δεν εμφορούνται από συντεχνιακή λογική, αλλά αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων, και το μένος των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων.