Ο Κ. Σακκάς διανύει σήμερα την 30ή μέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας την ελευθερία του κόντρα στις παράνομες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, που διαδοχικά αύξησε το χρόνο κράτησής του σε 36 μήνες. Ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Μωραϊτάκης εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών την απόρριψη του δίκαιου αιτήματός του για διακοπή της κράτησής του. Το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδριάζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη, άφησε να περάσει και αυτή η εβδομάδα χωρίς να εξετάσει το αίτημα του Κ. Σακκά.
Επόμενο ήταν η συνήγορός του Μ. Δαλιάνη να ζητήσει την εκ νέου διακοπή της συνεδρίασης, επαναλαμβάνοντας το ίδιο βασικό επιχείρημα: ότι ο εντολέας της θέλει να παρίσταται ο ίδιος στις συνεδριάσεις, λόγω της απεργίας πείνας δεν μπορεί να παρασταθεί και η ίδια δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει. Ζήτησε διακοπή για την επόμενη βδομάδα, σημειώνοντας ότι η γραμματεία του Συμβουλίου Εφετών την πληροφόρησε ότι το αίτημα θα εξεταστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Απευθυνόμενη στο τρομοδικείο η συνήγορος τόνισε ότι από τη στιγμή που ο νομοθέτης προβλέπει με τη διάταξη του 348 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας την περίπτωση αναβολής, που είναι το μείζον, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να δώσει και άλλη διακοπή είτε στο πρόσωπο του εντολέα της είτε στο δικό της.
Από την αρχή της συνεδρίασης διαφάνηκε η αγωνία της προέδρου και του εισαγγελέα να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκολλήσει το δικαστήριο από τη «στασιμότητα» και ταυτόχρονα να βρεθεί ένας νόμιμος λόγος για να διακοπεί η δίκη. Αγωνία που έχει να κάνει όχι τόσο με την πορεία της υγείας του Κ.Σακκά, αλλά με τις αιτιάσεις που φαίνεται ότι εγείρονται ενδοϋπηρεσιακά για τη «στασιμότητα» που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα. Ο εισαγγελέας εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι η δίκη είναι στάσιμη και τόνισε ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί η πρόταση της προέδρου, να υποβάλουν οι κατηγορούμενοι τα αιτήματά τους (όπως είχαν δηλώσει οι συνήγοροι υπεράσπισης στις αρχές του προηγούμενου μήνα) και το δικαστήριο να επιφυλαχθεί. Εχουμε τη γνώμη, ότι αυτή η τοποθέτηση του εισαγγελέα εκφράζει σαφώς την αγωνία του, όχι για την πρόοδο της δίκης αυτή καθαυτή, αλλά για το φαίνεσθαι στα υψηλά κλιμάκια του δικαστικού σώματος και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η Μ. Δαλιάνη επεσήμανε, ότι δεν μπορεί η ίδια, χωρίς να ρωτήσει τον εντολέα της, να πάρει την πρωτοβουλία και να δεχτεί αυτή την πρόταση. Θα χρειαστεί να γίνει διακοπή για αρκετή ώρα, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον εντολέα της, γεγονός που θα υποβάλει σε ταλαιπωρία όλους τους παράγοντες της δίκης.
Κάποια στιγμή η πρόεδρος διέκοψε τον εισαγγελέα, ζητώντας του συγνώμη, για να ρωτήσει αν θα μπορούσε να εξεταστεί και ο πατέρας του Κ. Σακκά. Αμέσως παρενέβη ο Α. Μητρούσιας λέγοντας:Οχι δε θα εξεταστεί. Υπάρχουν οι βεβαιώσεις κι αυτά είναι τα στοιχεία. Η πρόεδρος επέμεινε ότι η εξέταση του πατέρα του είναι για το καλό του, όμως ο Α. Μητρούσιας της απάντησε ότι οι όροι καλό ή κακό είναι πολύ γενικοί. «Δεν νομίζω ότι εδώ είμαστε για το καλό μας», κατέληξε και το ζήτημα έκλεισε.
Σχετικά με το αίτημα της διακοπής ο εισαγγελέας ανάμεσα στ’ άλλα δήλωσε: Εντάξει, εγώ συμφωνώ με το πνεύμα με το οποίο διακατέχεται και μεταφέρει στο δικαστήριο η κ. Δαλιάνη. Δεν πρέπει όμως να στηριχθούμε κάπως νομικά;
Στην αιτίαση του εισαγγελέα ότι η δίκη τον τελευταίο μήνα έμεινε στάσιμη τοποθετήθηκαν ο Α. Μητρούσιας και η συνήγορός του Α. Παπαρρούσου.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για στασιμότητα, όταν μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ενός ανθρώπου που με την απεργία πείνας διεκδικεί την ελευθερία του, τόνισε η συνήγορος. Ο Α. Μητρούσιας θύμισε στον εισαγγελέα ότι οι δικοί του κύκλοι καθυστέρησαν στη σύνταξη του κατηγορητηρίου και στην παραπομπή, ότι οι δικοί του κύκλοι έφτιαξαν τα κατηγορητήρια που είναι στα όρια της νομιμότητας και ότι και ο ίδιος θέλει να τελειώσει αυτή η δίκη, αλλά όχι τώρα που μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του συντρόφου του Κ. Σακκά.
Μετά από δεκάλεπτη διακοπή που ζήτησε ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της συνηγόρου, σύμφωνα με το άρθρο 349 του ΚΠΔ. Το τρομοδικείο αποφάσισε να διακόψει .