Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ο ελληνικός λαός καλείται από την κυβέρνηση να ψηφίσει την Κυριακή σε δημοψήφισμα «ΟΧΙ» στην πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές στο Eurogroup της 25ης Ιούνη. Από την Τρίτη 30 Ιούνη, ξέρουμε κάτι άλλο. Ξέρουμε πως η ελληνική κυβέρνηση:
, αποδέχεται την πρόταση που ο Γιούνκερ ανήρτησε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν την περασμένη Κυριακή (έχει ημερομηνία 26 Ιούνη) και προτείνει διορθώσεις σε έξι σημεία. Πρόκειται για την πρόταση που η ίδια η κυβέρνηση έλεγε πως δεν έχει καμιά διαφορά από την πρόταση της 25ης Ιούνη (πλην της μείωσης του ΦΠΑ των ξενοδοχείων). Η πρόταση αυτή των ιμπεριαλιστών δανειστών αφορά την ολοκλήρωση από την τρόικα της «τρέχουσας αξιολόγησης», δηλαδή της τελευταίας επιθεώρησης του Μνημόνιου-2.
, ζητά με επίσημο αίτημα, με την υπογραφή του πρωθυπουργού Τσίπρα, ένα νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνοδεύεται από το Μνημόνιο-3.
Παράδοση άνευ όρων χαρακτηρίσαμε τη στάση της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάθεση (τη Δευτέρα 22 Ιούνη) της «τελικής» πρότασης της κυβέρνησης (κείμενο 11 σελίδων) και τις «προσαρμογές» που αυτή η πρόταση υπέστη στα ολοήμερα και ολονύχτια παζάρια την Τετάρτη και την Πέμπτη. Φάνηκε προς στιγμή ότι, μετά την εμπλοκή που υπήρξε, το τελεσίγραφο «πάρτε το ή αφήστε το» που έδωσε το Eurogroup την Πέμπτη και την ανάλογη στάση των Μερκολάντ στη συνάντηση που είχαν με τον Τσίπρα το πρωί της Παρασκευής, γεγονότα που οδήγησαν στη μεταμεσονύχτια απόφαση του κυβερνητικού συμβούλιου για το δημοψήφισμα, δεν υπάρχει παράδοση άνευ όρων, αλλά διάθεση γι’ αγώνα μέχρις εσχάτων.
Πολύς κόσμος έχαψε αυτό το παραμύθι. Εμείς δεν ανήκουμε σ’ αυτούς. Από το πρωί του Σαββάτου ακόμη μιλήσαμε για δημοψήφισμα-παγίδα, με το οποίο η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ζητά εν λευκώ εξουσιοδότηση για να υπογράψει το νέο Μνημόνιο. Κι ενώ στη χώρα ξέσπασε σάλος, όχι μόνο λόγω των δωσίλογων του «ναι» που έβγαλαν στις τηλεοπτικές οθόνες, στις σελίδες των εφημερίδων, στους δρόμους και τις πλατείες το αποκρουστικό πρόσωπο των «κουκουλοφόρων», το πρόσωπο των ραγιάδων που μια ζωή θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του εκάστοτε κατακτητή, αλλά και λόγω του απέραντου μπάχαλου που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και το συνακόλουθο πάγωμα της καπιταλιστικής αγοράς, οι συριζο-ψεκασμένοι έκαναν γοργά το τελευταίο βήμα προς την πλήρη υποταγή: μετά από έντονο παρασκηνιακό παζάρι με τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες, έστειλαν την Τρίτη τα δυο κείμενα, με τα οποία στους δανειστές και κατέστησαν το δημοψήφισμα μια εσωτερική πολιτική διαδικασία, που αφορά μόνο τη δική τους παραμονή στην εξουσία.
Ετσι, μέσα σε ένα τετραήμερο, ο Τσίπρας και η κλίκα του ξαναβρέθηκαν στη θέση που βρίσκονταν πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και με χειρότερους όρους. Με χαρακτηριστικό τρόπο ο Σόιμπλε και ο Ντεϊσελμπλούμ, εκφράζοντας τους πιο επιθετικούς (σε ύφος, γιατί στην ουσία όλοι ίδιοι είναι) ιμπεριαλιστικούς κύκλους, κατέστησαν σαφές ότι το προηγούμενο «πρόγραμμα» εξέπνευσε και η διαπραγμάτευση θα γίνει για ένα νέο «πρόγραμμα», που θα έχει «σκληρότερους όρους». Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η διαπραγμάτευση τοποθετείται για την ερχόμενη Δευτέρα, αφού το Eurogroup της Τρίτης απλώς παρέλαβε τις επιστολές Τσίπρα, το δε Eurogroup της Τετάρτης (και τα δύο με τηλεδιάσκεψη) διαπίστωσε μέσα σε λίγη ώρα ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση όσο εκκρεμεί το δημοψήφισμα.
Ομως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είτε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παραμείνει στην εξουσία είτε πέσει, το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει αποδοχή της τελευταίας πρότασης της τρόικας για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης και αίτημα για νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ από τον ESM. Aυτή είναι η αφετηρία των διαπραγματεύσεων.
Η πρώτη επιστολή που έστειλε ο Τσίπρας απευθύνεται στον Ντεϊσελμπλούμ, ως πρόεδρο του ESM και του Eurogroup, και κοινοποιείται στους Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ και λέει: . Περιγράφει τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συνεχίζει:
Αυτοί που διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να ξαναπάρουν νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά, ζητούν το πρώτο απ’ αυτά τα νέα δάνεια . Οχι δηλαδή για ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική και άλλα τέτοια φούμαρα που τάιζαν (και εξακολουθούν να ταΐζουν) τον ελληνικό λαό. Δηλώνουν, παράλληλα, ότι δεσμεύονται να αποπληρώσουν όλα τα παλιά δάνεια και πως ευελπιστούν ότι για τις μελλοντικές ανάγκες αποπληρωμής των δανείων θα βρουν δάνεια από τις «αγορές».
Το περιβόητο swap του Μπαρουφάκη, σύμφωνα με το οποίο ο ESM θα αναλάμβανε τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν την επόμενη διετία, πετιέται στα σκουπίδια. Τα ομόλογα της ΕΚΤ θα αποπληρωθούν κανονικά το 2015, 2016 και 2017, όπως περιγράφεται στον πίνακα που συνοδεύει την επιστολή Τσίπρα.
Ζητάει, βέβαια, και αναδιάρθρωση του χρέους ο Τσίπρας, όμως δεν κάνει καμιά συγκεκριμένη πρόταση. Ούτε καν για το χρόνο που θα πρέπει να γίνει η σχετική συζήτηση. Το αφήνει στην… καλή θέληση των ιμπεριαλιστών δανειστών.
Ας δούμε, τώρα, τι προβλέπουν τα άρθρα του Κανονισμού του ESM, βάσει των οποίων ο Τσίπρας ζητάει το νέο (τρίτο κατά σειρά) δάνειο).
Το προβλέπει ότι «.
Το προβλέπει ότι
Το προβλέπει ότι
Ο Τσίπρας, λοιπόν, με την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου, ζήτησε . Κι όμως, είχε το θράσος να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα το απόγευμα της επόμενης μέρας και να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να του δώσει δύναμη με το «όχι» στο δημοψήφισμα. Δύναμη για να διαπραγματευθεί τι; Το Μνημόνιο-3! Ο Σόιμπλε και ο Ντεϊσελμπλούμ φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν με ωμές δηλώσεις τους, ότι οι όροι που θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο θα είναι σκληρότεροι. Και βέβαια, θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του ESM. Εχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό; Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε λίγες ώρες αργότερα να αποδεχτεί και την τελευταία πρόταση συμφωνίας που έκανε η τρόικα, δείχνει καθαρά τι πρόκειται να γίνει αν ο ελληνικός λαός του δώσει τη λευκή επιταγή που ζητάει.
Η επιστολή με την οποία ο Τσίπρας ζήτησε νέο δάνειο έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ιμπεριαλιστές, δημόσια όμως έγινε δεκτή με παγερότητα. , είπε με ύφος εκπροσώπου του χιλιόχρονου Ράιχ ο Μάρτιν Σουλτς. , συμπλήρωσε, υπαγορεύοντας στον Τσίπρα τον απόλυτο εξευτελισμό. Τα ίδια είχε δηλώσει το μεσημέρι της ίδιας μέρας, εν αναμονή της επιστολής Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς: !
Ο Τσίπρας δεν έκανε δήλωση υπέρ του «ναι», έστειλε όμως την επιστολή που του ζήτησαν. .
Στην επιστολή προς τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ (με κοινοποίηση στους Ντεϊσελμπλούμ και Ρέγκλινγκ) ο Τσίπρας γράφει: .
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχεται (με ελάχιστες τροποποιήσεις) την πρόταση της τρόικας, που την ίδια στιγμή καλεί τον ελληνικό λαό να την καταψηφίσει στο δημοψήφισμα! Την παραδέχεται μιας παράτασης του προγράμματος που λήγει (έληξε, λίγες ώρες μετά την επιστολή Τσίπρα) και της νέας δανειακής συμφωνίας. Αρα, δέχεται την τελευταία πρόταση της τρόικας .
Περιττεύει να πούμε ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν πρόκειται να αρκεστούν μόνο σ’ αυτό το πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά θα συνδέσουν τη νέα δανειακή σύμβαση με ένα νέο Μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει και όρους για την επιβολή νέων μέτρων κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από την τρόικα.
Αξίζει, όμως, να δούμε και τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο Τσίπρας.
1. πρότεινε τη διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Τι μένει; Συντελεστής 6% μόνο για φάρμακα, βιβλία, θέατρα, 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εκτός από την αποχέτευση) και 23% για όλα τα άλλα (μαζί και την εστίαση). Θα στενάξει το λαϊκό νοικοκυριό από τα τρόφιμα που θα πάνε στο 23%, προκειμένου να μαζευτεί επιπλέον ΦΠΑ (ο πιο απεχθής έμμεσος φόρος). Βεβαίως, σιγά το πρόβλημα, πόσα μακαρόνια τρώμε πια, όπως είπε και ο Φίλης.
2. ο Τσίπρας πρότεινε τη βαθμιαία αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100% και . Ετσι, (το καμάρι του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν ανακατανομή των βαρών με κοινωνικά κριτήρια), αυξάνεται σε 28% (και όχι 29% που πρότεινε η κυβέρνηση) ο συντελεστής φορολογίας κερδών των εταιριών. Μένει ο ΕΝΦΙΑ 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 (ανεξάρτητα από τυχόν μείωση των αντικειμενικών αξιών). Κι ακόμη:
– Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη και ενσωματώνεται στο φόρο εισοδήματος.
– Θα επανεξεταστεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (τα επιδόματα, δηλαδή, που έχουν ήδη ελαχιστοποιηθεί κατά τα μνημονιακά χρόνια), σύμφωνα με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (γύρω στα 90 εκατ. σε σημερινές τιμές).
– Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που τελευταία η συγκυβέρνηση τον είχε εξαφανίσει από τις προτάσεις της (παρά τους παλιότερους λεονταρισμούς του Παππά ότι θα συντρίψει τους ολιγάρχες), απλώς θα ανακοινωθεί.
– «Μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών για στρατιωτικές δαπάνες κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια ευρώ το 2017». Η διαφορά με την τρόικα είναι ότι ο Τσίπρας προτείνει να μη γίνει μείωση 400 εκατ. και το 2016. Ο Καμμένος τα πήρε στο κρανίο, απείλησε με παραίτηση και το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε: ! Τα συμπεράσματα δικά σας.
3. ο Τσίπρας πρότεινε να εφαρμοστούν πλήρως οι νόμοι Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου του 2010, η δε μεταρρύθμιση του 2012 (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ) να αναβληθεί μέχρι να υλοποιηθεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση τον Οκτώβρη του 2015 (αναβολή τεσσάρων μηνών δηλαδή, για να μην πέσουν όλα μαζί τώρα). Αυτή είναι η μόνη αλλαγή στην πρώτη παράγραφο της πρότασης της τρόικας. Ακόμη προτείνει Η τρόικα προτείνει επίσης σταδιακή κατάργηση έως τα τέλη Δεκέμβρη 2019, αλλά άμεση εφαρμογή της κατάργησης για το ανώτερο 20% των δικαιούχων. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά κυβέρνησης-τρόικας. Δηλαδή, να μην υπάρξει άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.
Τα άμεσα αντιασφαλιστικά μέτρα γίνονται ακόμη πιο σκληρά από την πρόταση των 11 σελίδων που υπέβαλε ο Τσίπρας στις 22 Ιούνη. Ετσι προβλέπεται:
– Χτύπημα της πρόωρης συνταξιοδότησης έτσι που σταδιακά να προσαρμοστεί το όριο ηλικίας στα 67 έτη ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2022, .
– Επιβολή ποινής 10% ανά έτος για κάθε πρόωρα συνταξιοδοτούμενο, επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει.
–
– Σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 30ή Ιούνη του 2015 εξασφάλιση της βασικής εγγυημένης σύνταξης με βάση τις εισφορές, και μόνο στη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα 67 έτη (άρα αύριο μπορεί να πάει και πάνω από τα 67).
– Αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% (όχι 5% που πρότεινε η κυβέρνηση) και στις επικουρικές από 0% σε 6%. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δε θα μειώσει τις συντάξεις! Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς στα κυβερνητικά κείμενα, η μη είσπραξη του έκτακτου 12% στα καπιταλιστικά κέρδη (υπολογιζόταν σε 1.350 εκατ. ευρώ) θα αντικατασταθεί σε ποσοστό πάνω από 50% με την παραπέρα αύξηση του μόνιμου χαρατσιού στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (επιπλέον 765 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση).
– Σταδιακή κατάργηση όλων των χρηματοδοτούμενων από το κράτος εξαιρέσεων και εναρμόνιση των κανόνων για τις εισφορές σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015.
Ολ’ αυτά είναι μέτρα χαρατσώματος των συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα και προετοιμασίας του εδάφους για μια ριζική αντιασφαλιστική ανατροπή, η οποία πρέπει να νομοθετηθεί ως τις 31 Οκτώβρη του 2015 και να εφαρμοστεί από 1ης Γενάρη του 2016. Γι’ αυτή τη ριζική αντιασφαλιστική ανατροπή γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 16.
4. , ο Τσίπρας πρότεινε να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο το φθινόπωρο του 2015. Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο στο κείμενο της τρόικας; Εναρξη διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καταρτιστούν . ». Επομένως, το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την επαναφορά του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
5. ο Τσίπρας πρότεινε να χωριστεί από τη ΔΕΗ και να γίνει ξεχωριστή νομική οντότητα με κρατικό πλειοψηφικό πακέτο.
6. Οι υπόλοιπες αλλαγές στο πρόγραμμα της τρόικας, που πρότεινε ο Τσίπρας, αφορούν κυρίως τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εφαρμόσει πλήρως (κατά τα άλλα, αυτά δεν ήταν προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως μας είπε ο Τσίπρας όταν συναντήθηκε με τον Γκουρία).
Αυτά ζητάει να υπογράψει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ζητάει από το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ στο κάλπικο δημοψήφισμα.
Επειδή, λοιπόν, ό,τι και να ψηφίσει κανείς η κάλπη θα βγάλει Μνημόνιο, καλούμε τον ελληνικό λαό να μην επικυρώσει με τη συμμετοχή του αυτό το κάλπικο δημοψήφισμα.