Ο γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, που διαγνώστηκε θετικός σε CoviD-19 στην Ικαρία και διακομίστηκε με C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, δεν έχει, ασφαλώς, καμία σχέση με τον εξόριστο κομμουνιστή, στον οποίο αναφέρεται το γνωστό λαϊκό τραγούδι του 1947, τους στίχους του οποίου έγραψε ο εξόριστος Μπάμπης Μπακάλης. Ούτε η μάνα του με τη μάνα του εφοπλιστή. Το μόνο κοινό τους είναι η Ικαρία.
Ο εν λόγω γόνος εφοπλιστή, ηλικίας 25 ετών, ζει στην Αγγλία. Φαίνεται πως θεώρησε ότι θα είναι πιο ασφαλής στην οικογενειακή βιλάρα στις Ράχες Ικαρίας. Πήρε το αεροπλάνο από την Αγγλία, έφτασε στην Αθήνα στις 12 του Μάρτη και στις 20 του ίδιου μήνα πήρε από τον Πειραιά το Blue Star Mykonos και αριβάρησε στην Ικαρία μαζί με δυο αλλοδαπούς φίλους του. Κανένας δεν τον σταμάτησε λέγοντάς του το αυτονόητο: «πού πας, ρε (μπιπ), μείνε καραντίνα 14 μέρες στην Αθήνα». Δεν «σκανάρεις» ένα γιο εφοπλιστή, για να δεις αν τηρεί την καραντίνα. Για ατομική ευθύνη του ίδιου ούτε που το συζητάμε. Η έννοια «ατομικός-ή-ό» για τους ανθρώπους της κεφαλαιοκρατίας έχει να κάνει μόνο με το κέρδος. Εχουν ατομική ευθύνη μόνο έναντι του χρηματοκιβωτίου τους.
Θα μας πείτε ότι και άλλοι μπορεί να έκαναν το ίδιο, χωρίς να είναι εφοπλιστές. Καμιά αντίρρηση. Οπως μας είπαν φίλοι Ικαριώτες, και άλλοι έφτασαν με το Blue Star Mykonos εκείνη τη μέρα, το οποίο μάλιστα, στη διαδρομή του από τον Πειραιά μέχρι την Ικαρία, έπιασε στα μισά λιμάνια των Κυκλάδων. Εδώ μιλάμε, πλέον, για την ευθύνη της κυβέρνησης που πρώτο μέλημά της ήταν μη τυχόν και μειωθούν τα κέρδη των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας από τα ναύλα () και άργησε να πάρει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προς τα νησιά.
Και πάλι, όμως, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την περίπτωση ενός πολίτη που έφυγε από την Αθήνα για να πάει σε ένα νησί, από την περίπτωση του συγκεκριμένου γιου εφοπλιστή, ο οποίος είχε έρθει από την Αγγλία και επομένως έπρεπε να μπει σε καραντίνα.
Και βέβαια, δεν ξέρουμε άλλη περίπτωση ασθενούς που να διακομίστηκε με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ δε νοσούσε βαριά. Η μεταφορά του έγινε «για προληπτικούς λόγους» διαβάσαμε στα ρεπορτάζ! Από το δικό μας ρεπορτάζ ξέρουμε ότι ο τύπος πήγε μόνος του στο νοσοκομείο της Ικαρίας, εξετάστηκε στην τέντα που έχει στηθεί εξωτερικά (για να μην εισέρχονται ύποπτα περιστατικά μέσα στο νοσοκομείο) και διαγνώστηκε με CoviD-19. Oι οδηγίες ήταν να μείνει στο σπίτι του, αλλά άμα έχεις πατέρα εφοπλιστή δεν ισχύουν οι οδηγίες. Σηκώνεται ένα C-27 από την Ελευσίνα και σε μεταφέρει σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική.
Βλέπετε, οι οδηγίες του Τσιόδρα έχουν ταξικό πρόσημο. Η 41χρονη από ένα χωριό της Κοζάνης, μολονότι είχε υποκείμενο νόσημα του αναπνευστικού, πήρε οδηγίες να μείνει στο σπίτι της, όπου και κατέληξε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Ενας 67χρονος από τη Ζάκυνθο πέθανε χτυπημένος από CoviD-19. Zητήθηκε αεροδιακομιδή του, όμως απορρίφθηκε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα μέσα! Ενώ για τον 25χρονο γιο του εφοπλιστή οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση αεροδιακομιδής, χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα, χωρίς τα συμπτώματα που εμφάνιζε να χρήζουν νοσηλείας. Θυμηθήκαμε τους στίχους το Ζοζέφ Αντράς, όπως τους ακούσαμε στην παράσταση της «ανοικείωσης», «Σκάψε καλά, γέρο Τυφλοπόντικα»:
Οι Ικαριώτες είναι έξαλλοι, ο δήμος απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά ενάντια στον εφοπλιστή, όλοι ζουν με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενα μικρό νησί, 4.000 κατοίκων, θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει απρόσβλητο, αν εφαρμόζονταν στοιχειώδη μέτρα καραντίνας. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με όλα τα νησιά, όμως η Ικαρία προσφέρεται ως παράδειγμα, πρώτο επειδή συνέβη το περιστατικό με το γιο του εφοπλιστή και δεύτερο επειδή πληθυσμιακά έχει το ίδιο μέγεθος με την κωμόπολη Vo Euganeo στη Βόρειο Ιταλία, στην οποία εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα απαραίτητα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Η Vo Euganeo ανήκει σε μια περιοχή στην οποία την τρίτη βδομάδα του Φλεβάρη εμφανίστηκε κύμα προσβολών από κοροναϊό, ενώ σύντομα ακολούθησε ο πρώτος θάνατος. Δεν ξέρουμε αν η απόφαση πάρθηκε από τις δημοτικές αρχές της κωμόπολης ή από την περιφέρεια, πάντως η Vo Euganeo τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Κανείς δεν μπορούσε να μπει στην πόλη ή να βγει απ’ αυτήν. Τρόφιμα και φάρμακα διακινούνταν από την Πάντοβα με ευθύνη της περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, . Ετσι, όσοι είχαν μολυνθεί μπήκαν σε καραντίνα και η εξάπλωση του ιού σταμάτησε. Οταν έγιναν τα τεστ, βρέθηκε θετικό στον ιό περίπου το 3% των κατοίκων, με τους μισούς να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Μετά από δύο βδομάδες, χάρη στα μέτρα που είχαν παρθεί, η πόλη είχε μηδενίσει τα κρούσματα. Στον πρώτο γύρο ελέγχων βρέθηκαν 89 θετικοί, στο δεύτερο έξι, στον τρίτο (στις 13 Μάρτη) .
Αναφερόμενοι στην περίπτωση της Vo Euganeo ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Αντρέα Κριστάνι, και ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας, Αντόνιο Κασόνε, επεσήμαναν ότι
Ασφαλώς, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα το «πείραμα Vo Euganeo» σε πόλεις με πολύ μεγάλο πληθυσμό. Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει τις δυο βασικές κατευθύνσεις που βγαίνουν απ’ αυτότο «πείραμα»:
Για να κρύψει το γεγονός ότι δε γίνονται μαζικά τεστ στη χώρα μας (εκτός αν 15.000 τεστ σ’ έναν πληθυσμό άνω των δέκα εκατομμυρίων, θεωρούνται «μαζική δράση»), επειδή δε φρόντισαν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αντιδραστηρίων, το έριξε στην αμπελοφιλοσοφία, κόντρα στις επισημάνσεις σημαντικών συναδέλφων του σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό εμείς του έχουμε αποδώσει την ιδιότητα του «αποσμητικού στην τουαλέτα της κυβέρνησης». Και βέβαια, είπε ψέματα ότι ελέγχουν τους ανθρώπους που είναι στις πρώτες γραμμές. Εκαναν έλεγχο στους ; Εκαναν έλεγχο στους ; Εκαναν έλεγχο στους ; Εκαναν ελέγχους στα ; Αλλά, ξεχάσαμε, οι εργάτες που δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, συχνά σε συνθήκες πολύ βαριάς εργασίας, ακόμα και σε μη απαραίτητες δραστηριότητες, δε θεωρούνται «της πρώτης γραμμής». Πρώτη γραμμή είναι μόνο κάτι κωλόπαιδα της μπουρζουαζίας.
Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο ίδιος, προ ημερών, έλεγε πως όποιος θέλει να κάνει τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο είναι ελεύθερος να το κάνει! Δηλαδή, υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, υπάρχουν αντιδραστήρια σε ιδιωτικά μαγαζιά και η κυβέρνηση, , ώστε να τεθεί στη διάθεση και υπό το γενικό σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, λέει στον κόσμο «όποιος έχει λεφτά ας πάει να πληρώσει και να κάνει το τεστ»!