Ο σεισμός στο ανατολικό Αιγαίο ανέβαλε αναγκαστικά το διάγγελμα του Μητσοτάκη. Ουδείς αστός πολιτικός αναμετριέται με τον Εγκέλαδο, όταν αυτός χτυπά με μανία προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και ζημιές.
Δεν νομίζουμε, όμως, ότι θα υπήρχε κάτι ιδιαίτερο να σχολιάσουμε, αν γνωρίζαμε ήδη το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μητσοτάκη. Οπως ο ίδιος κατέστησε σαφές στην ομιλία-σόου προς το υπουργικό συμβούλιο (που συμμετείχε όχι με φυσική παρουσία αλλά με τηλεδιάσκεψη), δε θα ανακοινώσει λοκντάουν, αλλά μερικά ακόμα μέτρα.
Ούτε θα μπούμε στη λογική να σχολιάσουμε τα νέα μέτρα που πιθανόν θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, στηριζόμενοι στα όσα διαρρέουν στα παπαγαλάκια οι άνθρωποι του Μαξίμου για την προπαγάνδα. Γιατί και αυτά τα μέτρα ανήκουν στην κατηγορία των ημίμετρων που απλώς αναβάλλουν για λίγο καιρό το γενικό λοκντάουν που είναι αναπόφευκτο.
Αν ήμασταν στις αρχές Σεπτέμβρη, κάποιοι θα μπορούσαν να «φάνε» το παραμύθι. Τότε το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είχε φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του, οπότε στα μάτια πολλών ανθρώπων τα διάφορα ημίμετρα φάνταζαν σωστά, καθώς τα προμοτάριζαν οι γνωστοί «ενσωματωμένοι» επιστήμονες.
Εμείς, βέβαια, ζητούσαμε από τότε αποφασιστικά μέτρα, ενώ από τα τέλη του Σεπτέμβρη ζητήσαμε γενικό λοκντάουν, διότι το πράγμα φαινόταν πού πηγαίνει και το λοκντάουν είναι ο μόνος τρόπος για να «μαζευτεί».
Πλέον, όμως, έχει περάσει και ο Οκτώβρης και ουδείς δικαιούται πλέον να αμφιβάλλει για την αναποτελεσματικότητα των ημίμετρων. Διότι έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες πλέον αρχίζουν να εφαρμόζουν λοκντάουν.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Γαλλία. Εκεί άρχισαν να κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από νωρίς, επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν τζίφος και από προχθές η Γαλλία βρίσκεται σε γενικό λοκντάουν.
Αν το λοκντάουν είχε εφαρμοστεί έγκαιρα, δε θα πέθαιναν τόσοι άνθρωποι, ούτε θα κινδύνευαν περισσότεροι με μόνιμες βλάβες στην υγεία τους. Κι αν το λοκντάουν ήταν πραγματικά και όχι μόνο κατ’ όνομα γενικό (δηλαδή αν έκλεινε κάθε παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, εκτός απ’ αυτές που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια), η ανακοπή του πανδημικού κύματος θα γινόταν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Τι αποφασίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αυτά που εφάρμοσε δυο βδομάδες νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Γιατί, λοιπόν, να αποδειχτούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα; Μήπως όλα τα προηγούμενα ημίμετρα δεν αποδείχτηκαν το ίδιο αναποτελεσματικά και φτάσαμε πλέον σε πάνω από 1.500 θετικές διαγνώσεις την ημέρα, χώρια η αύξηση των θανάτων και το «πήξιμο» των λιγοστών ΜΕΘ (που οδηγεί σε νέο σταμάτημα όλων των τακτικών χειρουργείων, με ό,τι σημαίνει αυτό για ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες);
Μείζων στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και είναι η προστασία της «κανονικότητας» του καπιταλισμού. Δίπλα σ’ αυτόν τον μείζονα στόχο υπάρχει και ο ιδιοτελής στόχος της κατά το δυνατόν αποφυγής του πολιτικού κόστους. Γι’ αυτό έβγαλαν μέχρι και τον Τσιόδρα για να μας πει ότι για τις άσχημες εξελίξεις φταίνε οι «προσωπικές επιλογές» των Ελλήνων. Και δε φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που για μια χούφτα καπιταλιστικά κέρδη άνοιξε διάπλατα τα σύνορα στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το δεύτερο κύμα ακριβώς την περίοδο του ανοίγματος και να φουντώσει με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.
Αυτά τα παιχνιδάκια πρέπει να τελειώσουν. Ο ελληνικός λαός με όλα τα μέσα πρέπει να βροντοφωνάξει: Γενικό λοκντάουν τώρα και προστασία των εργατών.
Κάθε παραγωγική, εμπορική και άλλου τύπου οικονομική δραστηριότητα του καπιταλισμού και του κράτους του, πλην των απαραίτητων για την τροφοδοσία του λαού με είδη άμεσης ανάγκης και της κοινής ωφέλειας, πρέπει ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ, χωρίς καμιά απώλεια για τους εργαζόμενους, που πρέπει να εξακολουθήσουν να παίρνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μισθό τους και ΠΛΗΡΗ ασφάλιση. Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι μετακινήσεις και η επαφή μεταξύ πολλών, που αποτελεί εύφορο έδαφος για τη διάδοση του ιού.