«Προσωπικά δε βλέπω κανέναν δημοσιονομικό χώρο για το ψηφισμένο φορολογικό πακέτο», δήλωσε ο Στουρνάρας στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», η οποία τον παρουσιάζει ως «ενοχλητικό σοφό», στον οποίο αρέσει να θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, να «ψέλνει τον εξάψαλμο» στον Τσίπρα και να του υπενθυμίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Στουρνάρας ξαναβγαίνει μπροστά σαν «λαγός». Οχι μόνο ως άνθρωπος των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη. Εκείνο που λέει είναι ότι ο Τσίπρας τίναξε την οικονομία στον αέρα και θα παραδώσει καμένη γη, οπότε ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί ένα διάστημα για να συμμαζέψει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης τοποθετεί τις υποσχέσεις του στο 2020, αφού πρώτα συνεννοηθεί με τους «εταίρους» και τους «πείσει» ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, επικεντρωμένο στις φοροαπαλλαγές και με μείωση του στόχου για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
Το ίδιο ακριβώς είπε και ο Στουρνάρας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα. Η νέα κυβέρνηση «κυρίως θα πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να αλλάξει το υπάρχον δημοσιονομικό μείγμα προς την κατεύθυνση χαμηλότερων φόρων». Γι' αυτό «σε συνεννόηση με τους θεσμούς», θα πρέπει να μειωθούν άμεσα οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα η ελληνική οικονομία.
Μιλώντας για υπερεξάντληση του δημοσιονομικού χώρου από τα μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, ο Στουρνάρας το συναρτά και με τη «χειροτέρευση των μακροοικονομικών προοπτικών για το 2019 σε σχέση με τις υποθέσεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό». Πράγματι, ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθεωρήσει το στόχο στο 2,3%, ενώ η ΤτΕ προβλέπει 1,9% (η διαφορά είναι μεγάλη).
Και δε φοβάται ο Μητσοτάκης μήπως οι συριζαίοι κάνουν σημαία τους αυτά που υποστηρίζει ο Στουρνάρας, τα φορτώσουν στη ΝΔ και επανέλθουν στην προπαγάνδα για κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ;
Καταρχάς, αυτά ο Στουρνάρας τα έλεγε και πριν από τις ευρωεκλογές. Και βρισκόταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η οποία φόρτωνε τις απόψεις Στουρνάρα στη ΝΔ και μιλούσε για κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Αυτό όμως δεν κόστισε καθόλου στη ΝΔ, όπως απέδειξε η διαφορά των 9,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί λοιπόν να κοστίσει τώρα; Τίποτα το καινούργιο δεν έχει προστεθεί. Από την άλλη, η ΝΔ έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε η κριτική του Στουρνάρα για υπερεξάντληση του δημοσιονομικού χώρου του 2019 αφορά, κατά κάποιο τρόπο, και τη ΝΔ που υπερψήφισε τα μέτρα.
Εκείνο που κάνει ο Στουρνάρας -και το κάνει σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη- είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα μειωμένων προσδοκιών, το οποίο θα το χρειαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2020. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο εικοσασέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο που η ΝΔ βάφτισε πρόγραμμα, θα διαπιστώσει ότι στους βασικούς άξονες δε λέει κάτι καινούργιο, ούτε βρίσκεται στον αντίποδα της συριζαϊκής ρητορικής. Χρησιμοποιεί απλά διαφορετική γλώσσα, πιο τεχνοκρατική, πιο οικονομολογική, ώστε να καταστήσει κεντρικό ζητούμενο την «ανάπτυξη», η οποία θεωρείται προαπαιτούμενο για «τα πάντα όλα». Οπότε αντιλαμβάνεστε το κεντρικό επιχείρημα που θα επικρατήσει μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ: «πρώτα θα κοιτάξουμε την ανάπτυξη, γιατί αν δεν αρχίσει να παράγεται πλούτος δε θα έχουμε τίποτα για να μοιράσουμε». Οπότε, το μόνο που μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι τα διάφορα φιλανθρωπικού τύπου βοηθήματα, που δίνονται και σήμερα στους πλέον εξαθλιωμένους. Βοηθήματα απολύτως συμβατά με τη μνημονιακή πολιτική.