Η άγρια καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών που επί βδομάδες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Πολέμου στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, την περασμένη Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Η επιχείρηση διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν άμεση προκήρυξη εκλογών και τερματισμό της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί τη χώρα μετά από την πτώση του δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ, οργανώθηκε από τις παραστρατιωτικές «δυνάμεις ταχείας επέμβασης» και από την αστυνομία. Πρώτα έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τον κόσμο και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό με πραγματικά πυρά με στόχο να διαλύσουν πλήρως τη διαμαρτυρία που λίγες μέρες πριν αξιωματούχοι του στρατού είχαν χαρακτηρίσει ως «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», συμπληρώνοντας ότι θα πάρουν μέτρα κατά των «άνομων στοιχείων», πράγμα που έγινε την περασμένη Δευτέρα.
Η πτώση του επί τρεις δεκαετίες δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, μετά από μήνες διαδηλώσεων, δεν οδήγησε στην ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών. Η χούντα που τον αντικατέστησε (η οποία χαιρετίστηκε από Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) στην αρχή έδειχνε ότι θα κάνει «μεταρρυθμίσεις» επί το «δημοκρατικότερο», όμως η καταστολή της περασμένης Δευτέρας άλλα δείχνει.
Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του συστήματος (απλός διαχειριστής του οποίου ήταν ο δικτάτορας Μπασίρ), και για το σκοπό αυτό η χούντα δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτα. Καθηγητής του πανεπιστημίου Al Neelain του Χαρτούμ δήλωσε στο πρακτορείο Αλ Τζαζίρα, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να φτιάχνει οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές και η κατάσταση ολοένα και επιδεινώνεται.
Αλλη μία στρατιωτική χούντα ρίχνει γρήγορα το «δημοκρατικό» της προσωπείο (ήταν υποτίθεται αυτή που ανέτρεψε το δικτάτορα Μπασίρ), βρισκόμενη αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή. Αυτό θα βοηθήσει να φύγουν οι αυταπάτες που κάποιοι είχαν για το ρόλο του στρατού, περιμένοντας από αυτόν να «εγγυηθεί» τη δημοκρατία! Ηδη οι ομάδες τις αντιπολίτευσης διαμήνυσαν ότι διακόπτουν κάθε συζήτηση με το στρατό για το θέμα της μετάβασης στη «δημοκρατία».
Από την άλλη, οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποια θέση θα πάρουν απέναντι στην κρίση του Σουδάν. Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία απλά εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση καταγγελίας για τα μάτια του κόσμου.