«Το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς τον Ιούνιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν αν οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες από τις 27 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της οποίας ηγήθηκε ο Tunne Kelam (ΕΛΚ, Εσθονία) τόνισε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες και ότι είναι καίριας σημασίας οι χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μεταρρυθμίσεων, να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για φέτος».
Αυτά ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα το Ευρωκοινοβούλιο. Τι θα κάνει τώρα ο Κούλης; Θα ζητήσει από τον Τσίπρα να μην ψηφίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, επικαλούμενος τα «εθνικά θέματα»; Θα γινόταν καταγέλαστος, γιατί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για μια χώρα και το άνοιγμα των διάφορων κεφαλαίων (διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια και να μην ολοκληρωθεί ποτέ, όπως συμβαίνει π.χ. με την Τουρκία) δε συνδέεται με συνοριακές ή άλλες διαφορές μιας χώρας-μέλους με την υποψήφια χώρα, αλλά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινοτικό δίκαιο. Αν μάλιστα ο Μητσοτάκης δοκιμάσει να εντάξει την εθνικιστική ρητορική στην καμπάνια της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο το «κόμμα του», το ΕΛΚ. Δεν είναι τυχαίο που επικεφαλής της αποστολής του ευρωκοινοβούλιου σε Αλβανία και Μακεδονία ήταν ο εσθονός δεξιός (ΕΛΚ) Τούνε Κέλαμ. Η επιχείρηση «δυτικά Βαλκάνια» αποτελεί προτεραιότητα της Γερμανίας και επομένως της ευρωπαϊκής Δεξιάς.
«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν και οι δύο προετοιμαστεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η έλλειψη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή ενοποίηση θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία», δήλωσε ο Κέλαμ, προειδοποιώντας το πολιτικό προσωπικό στις δυο βαλκανικές χώρες να μη συμπεριλάβει το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό.
Περισσότερο αξιοσημείωτη είναι η δήλωση που έκανε ο Κέλαμ σχολιάζοντας το «Διάλογο Ζαν Μονέ», που έχει ως στόχο την αναθεώρηση του κανονισμού του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας (Σομπράνιε). «Είμαστε ευτυχείς που ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίσκοσκι επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματός του στη διαδικασία μεταξύ του ΕΚ και της Σομπράνιε, η οποία είναι μια κρίσιμη πρωτοβουλία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία της αναμενόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο», είπε ο εσθονός πρόεδρος της αποστολής.
Αυτό σημαίνει ότι το εθνικιστικό VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, συνδέοντάς την με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλο η εθνικιστική δημαγωγία, άλλο η εναρμόνιση με τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και της σλαβομακεδονικής αστικής τάξης.
Τελευταία Νέα :
- O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του
- Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
- Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
- Σαν σήμερα 7 Ιούλη
- Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι