Τι έγινε, ρε παιδιά; Από δεκαπέντε «ενδιαφερόμενους» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ φτάσαμε σε έναν (που έκανε προσφορά λες και ήθελε ν' αγοράσει παλιά πολυκατοικία στον Μπίθουλα) και σ' άλλον έναν που φρόντισε να βάλει όρους εκτός του διαγωνισμού, ώστε ν' αποκλειστεί;
Θυμόσαστε τον Σταθάκη να δηλώνει, μ' εκείνο το μπλαζέ ύφος και το μόνιμο ειρωνικό χαμόγελο, ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι επενδυτές θέλουν και υδροηλεκτρικά στο πακέτο και επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της κυβερνητικής στρατηγικής για τη ΔΕΗ. Τον Δεκέμβρη του 2017, στo περιβόητo market test, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πήραν μέρος δεκαπέντε ξένοι και ντόπιοι επενδυτές. Γιατί να μην πάρουν μέρος; Καμιά δέσμευση δεν αναλάμβαναν. Απλώς δήλωναν ότι ενδιαφέρονται να «χτυπήσουν» μία από τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (τρεις σε λειτουργία και μία άδεια) της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.
Αλλο μια προδιαγωνιστική εκδήλωση ενδιαφέροντος, όμως, και άλλο η συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό. Σημειώστε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον όταν προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, τον περασμένο Ιούνη: κοινοπραξία CHN (Κίνα) – Damco Energy (Κοπελούζος), En Energy (Τσεχία) – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, κοινοπραξία ΕΡΗ (Τσεχία) – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (Στασινόπουλος). Ενας-ένας οι ενδιαφερόμενοι έφευγαν από το διαγωνισμό και την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, που έληξε η σχετική προθεσμία, είχαν κατατεθεί μόνο δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία ήταν άκυρη. Πρόκειται για προσφορά κοινοπραξίας της τσέχικης En Energy και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έθετε όρους εκτός διαγωνισμού. Ετσι, η μοναδική προσφορά που απέμεινε ήταν αυτή του ομίλου Μυτιληναίου για τον εν ενεργεία λιγνιτικό σταθμό της Μελίτης, η οποία έφτασε στο αστρονομικό ποσό των (κρατηθείτε!) 25 εκατ. ευρώ!
Για να έχουμε κάποια μέτρα σύγκρισης, σημειώνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για την κατασκευή αυτής της μονάδας 750 εκατ. ευρώ (στοιχεία ΕΤΕ-ΔΕΗ), ενώ ο «ανεξάρτητος εκτιμητής» που ορίστηκε από τη ΔΕΗ, αποτίμησε τη μονάδα της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο Μυτιληναίος έκανε προσφορά έξι φορές κάτω από τη «σκοτωμένη» αποτίμηση!
Ο άλλος όμιλος (En Energy – ΓEK TEΡNA) έκανε προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης και για μία της Μεγαλόπολης 103 εκατ. ευρώ, όταν ο «ανεξάρτητος εκτιμητής» τις έχει αποτιμήσει στα 300 εκατ. ευρώ (153 εκατ. τη Μελίτη και 147 εκατ. τη Μεγαλόπολη)! Φυσικά, φρόντισε να βάλει όρους που θα καθιστούσαν την προσφορά απορριπτέα, όμως η προσφορά ήταν και πάλι στο ένα τρίτο της «σκοτωμένης» αποτίμησης.
Μιλάμε για αρπακτικά. Με την τόσο προκλητική συμπεριφορά τους έδειξαν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πλιάτσικο. Φυσικά, ο Σταθάκης δεν μπορούσε να κάνει δεκτή την «προσφορά» του Μυτιληναίου (φυλακή θα πήγαινε αν τη δεχόταν) και έτσι ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.
Τι θα γίνει τώρα; Η κυβέρνηση θέλει να επαναλάβει το διαγωνισμό. Ουσιαστικά θέλει να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα μέχρι να λήξει η θητεία της, ώστε στο μεταξύ να ξεχαστεί το φιάσκο. Γιατί όμως να είναι επιτυχημένος ένας δεύτερος διαγωνισμός που θα γίνει με τους ίδιους όρους; Η άλλη λύση είναι να αλλάξει το «πακέτο». Να προστεθούν και κάποια υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ώστε να γίνει πιο «ελκυστικό» για τους καπιταλιστές. Και η τελευταία λύση είναι η επιστροφή στη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή σε ένα «πακέτο» που θα περιλαμβάνει μονάδες της ΔΕΗ όλων των ειδών: λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές.
Ποιος θα πάρει την απόφαση; Η περιβόητη DG General, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Η κυβέρνηση άρχισε ήδη τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας προφανώς να πάρει την άδεια να επαναλάβει το διαγωνισμό ή -τουλάχιστον- να τρενάρει την υπόθεση και να μην υπάρξει πρόταση της DG General για νέο «πακέτο» (πόσω μάλλον για «μικρή ΔΕΗ») μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Αυτό θα ήταν μια μικρή καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και είναι σίγουρο ότι θα μπουν τα «μεγάλα μέσα» (Γιούνκερ κι αν δε φτάνει αυτός, Μέρκελ), προκειμένου το θέμα να μπει «στο ράφι» για ένα διάστημα.
Το θέμα δεν είναι οι προεκλογικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, αλλά η προδιαγεγραμμένη παράδοση της ΔΕΗ στα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αυτοί που κόπτονται για τον «ελεύθερο συναγωνισμό» έχουν υποχρεώσει τη ΔΕΗ να δώσει το 50% της λιανικής της στους ιδιώτες, οι οποίοι αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές. Μιλάμε για κανονικό νταβατζιλίκι! Γι' αυτούς που θα πάρουν τις μονάδες (εννοείται μπιρ παρά) έχουν ήδη καταργήσει το λιγνιτικό τέλος, έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει τη χορήγηση αποζημιώσεων μέσω του μηχανισμού επάρκειας ισχύος και έχουν «τρέξει» πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» εργατών, με το οποίο έφυγαν 400 από τους 1.200 εργάτες.