Το Στρασβούργο είναι μία από τις πιο γνωστές πόλεις της Ευρώπης, αφού εκεί εδρεύει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και άλλα ευρωπαϊκά σώματα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, τo Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού (Eurocorps) κτλ. Με 270 χιλιά-δες κατοίκους, που φτάνουν τους 450 χιλιάδες αν συμπεριληφθούν τα προάστια, το Στρασβούργο αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Το 85% των κατοίκων της πόλης είναι γάλλοι υπήκοοι, ενώ το 21% είναι μετανάστες (ορισμένοι από τους οποίους έχουν τη γαλλική υπηκοότητα).
Ποιος θα περίμενε ότι σ’ αυτήν την πόλη, που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα και κάθε χρόνο τέτοιον καιρό προσελκύει χιλιάδες τουρίστες για να απολαύσουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά της, θα εκτυλίσσονταν σκηνές βίας σαν αυτές που είδαμε την περασμένη Τρίτη. Χρειάστηκαν δέκα μόλις λεπτά για να μετατραπεί το Στρασβούργο σε… εμπόλεμη ζώνη, με τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 14 τραυματίες, με στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους και με το κράτος να καλεί τους κατοίκους να κλειδωθούν στα σπίτια τους!
Δεν είναι ότι δεν έχει ξανασυμβεί αλλού. Το Στρασβούργο, όμως, δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη. Θα περίμενε κανείς ότι είναι ασφαλής, αφού είναι η έδρα τόσων ευρωπαϊκών οργανισμών. Κι όμως, ούτε αυτή η πόλη δε γλίτωσε από το σκηνικό πολέμου. Δράστης φέρεται να είναι ένας 29χρονος γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, γεννημένος στο Στρασβούργο, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Γερμανία και στη Γαλλία για κλοπές και βρισκόταν στο στόχαστρο της αστυνομίας και της ειδικής υπηρεσίας για τον ισλαμικό «ριζοσπαστισμό».
Σε μία περίοδο που ολοένα και πιο πλατιές μάζες ανθρώπων βιώνουν μια μίζερη ζωή, γεμάτη διακρίσεις, ατομισμό, ανταγωνισμούς και εκμετάλλευση, είναι πλέον «φυσικό» να «παράγονται» τέτοιοι άνθρωποι, που σκορπούν το θάνατο ανελέητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Σε πόλεις όπως το Στρασβούργο, που φτώχεια και πλούτος συνυπάρχουν, αυτές οι διακρίσεις γίνονται ακόμα πιο ανελέητες. Μεγαλεπίβολα κτίρια και πολυτελή αυτοκίνητα από τη μια, έμποροι του δρόμου στα φτωχά προάστια από την άλλη. Εμποροι μιας παράλληλης οικονομίας, για τους οποίους ο βρετανικός Guardian έγραφε σε παλαιότερο δημοσίευμά του ότι ζουν στα όρια της φτώχειας, με το συνολικό τους εισόδημα (μαζί με τα διάφορα επιδόματα) να μην ξεπερνά το βασικό μισθό των χιλίων ευρώ (βλ. https://www.theguardian.com/world/2013/oct/01/strasbourg-schiltigheim-poverty-grey-economy).
Τα γεγονότα στο Στρασβούργο δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα των πολέμων που μαστίζουν τον πλανήτη, ακόμα και των αόρατων πολέμων που μαίνονται μέσα στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, οι οποίοι διαρρέουν στις «ασφαλείς» περιοχές. Μας θυμίζουν ότι αν δεν ξεσηκωθούμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, αυτός θα μετατραπεί σε εφιάλτη, από τον οποίο δε θα γλιτώσουν ούτε οι ανυποψίαστοι.