Στον επαγγελματικό αθλητισμό, «πρωταθλητισμός» σημαίνει ότι μπορεί ο αθλητής να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να φτάσει στην κορυφή, ακόμη και θέτοντας άμεσα ή έμμεσα σε κίνδυνο την υγεία του. Συνεπώς, το κάθε μορφής ντόπινγκ είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης του πρωταθλητισμού τόσο εξελίσσεται και το ντόπινγκ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από δανούς επιστήμονες, προκύπτουν νέα δεδομένα στο βιολογικό ντόπινγκ (ντόπινγκ με αίμα), που δυσκολεύουν την ανίχνευσή του από τους αντί-ντόπινγκ ελέγχους.
Το βιολογικό ντόπινγκ εμφανίστηκε στον επαγγελματικό αθλητισμό πριν από μια δεκαετία, με την υπόθεση του πρωταθλητή ποδηλασίας Λανς Αρμ-στρονγκ, και είναι μια τεχνική που βασίζεται στην αφαίρεση 2-3 μονάδων αίματος από τον οργανισμό του αθλητή, που καταψύχονται και μεταγγίζονται λίγο πριν από τον αγώνα. Εχει αποδειχτεί ότι το κρύο αίμα, «αναζωογονεί» τον οργανισμό του αθλητή και του δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει την αντοχή του και τις επιδόσεις του έως και 10%, όμως ταυτόχρονα επιβαρύνει την υγεία του και αυξάνει τις πιθανότητες για μη αντιστρέψιμες βλάβες.
Μέχρι σήμερα, η ποσότητα του αίματος που έπρεπε να αφαιρεθεί από τον οργανισμό, να παγώσει και να μεταγγιστεί ξανά στον αθλητή ήταν μεγάλη και μπορούσε να ανιχνευτεί με σημαντικό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ομως, τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα Αθλητισμού και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχουν ότι το βιολογικό ντόπινγκ έχει εξελιχτεί και μπορεί, εκτός από αποτελεσματικό, να είναι και «αόρατο», αφού οι μέθοδοι ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Η έρευνα απέδειξε ότι χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες αίματος (χρησιμοποιείται ο όρος «σφηνάκι αίματος») για να κάνουν τη διαφορά στην επίδοση του αθλητή, με αποτέλεσμα να είναι υπό αμφισβήτηση ο μηχανισμός ελέγχου.
Σε σχέση με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα, η αύξηση της επίδοσης των αθλητών που έλαβαν μέρος στο πείραμα (9 αθλητές που μετρήθηκε η απόδοσή τους στο ποδηλατικό σπριντ) ήταν της τάξης του 5%, ενώ χρειάστηκε πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος (λιγότερο από το 1/3 της σημερινής). Μπορεί η απόδοση να έπεσε από το 10% στο 5%, όμως η μικρή ποσότητα αίματος που απαιτείται μειώνει τους κινδύνους για την υγεία του αθλητή και ταυτόχρονα δυσκολεύει την ανίχνευση του ντοπαρίσματος. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η αύξηση της απόδοσης κατά 5% σε επίπεδο πρωταθλητισμού σημαίνει για το ποδηλατικό σπριντ ότι ο ποδηλάτης θα είναι περίπου ένα λεπτό πιο γρήγορος σε μια κούρσα των 40 λεπτών. Με δεδομένο ότι οι μεγάλοι ποδηλατικοί αγώνες κρίνονται για τρία και τέσσερα δέκατα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα 5% είναι υπεραρκετό για να χαρίσει στον αθλητή τη νίκη και την κορυφή, ειδικά όταν είναι και μη ανιχνεύσιμο.
Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όσο η νίκη με κάθε μέσο και τρόπο είναι πάνω απ' όλα, το ντόπινγκ θα εξελίσσεται και όσοι προσπαθούν να το καταπολεμήσουν (αν υποθέσουμε ότι έχουν αυτή την πρόθεση) θα έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του αθλητικού Τύπου (έντυπα και ιστοσελίδες), που θεωρεί αρνητική εξέλιξη την απόρριψη από την ΟΥΕΦΑ του αιτήματος της ΑΕΚ να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Αγιαξ, η επίσημη ΑΕΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Τα «παπαγαλάκια» της προσπαθούν να πείσουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί το υπερασπιστικό υπόμνημα που έχει σταλεί είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο από τους νομικούς της ΠΑΕ. Σύμφωνα με τις «διαρροές» από την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, δε συνηθίζεται οι ομάδες να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής (τότε γιατί το ζήτησαν) και στην εξέλιξη της υπόθεσης, αν κριθεί αναγκαίο από την Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, θα κληθεί η ΑΕΚ να καταθέσει. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπάρχουν κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την ΟΥΕΦΑ που να δικαιολογούν την αισιοδοξία των κύκλων της ΠΑΕ ΑΕΚ, όμως από τα στοιχεία της υπόθεσης τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Καταρχάς, άπαντες πλην ΑΕΚ αναφέρουν ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με πολύ γρήγορες διαδικασίες (ορισμένοι μιλούν ακόμα και για αυθημερόν απόφαση). Επίσης, τονίζουν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις με πολύ βαριές κατηγορίες, η Πειθαρχική Επιτροπή έδινε στις ομάδες τη δυνατότητα να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Τα παραπάνω δείχνουν ότι στην περίπτωση της ΑΕΚ η Πειθαρχική Επιτροπή έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην τήρηση της διαδικασίας και αυτό δεν μπορείς να το πεις καλό σημάδι. Πέρα από τα διαδικαστικά, αυτό που στην ουσία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για μια θετική εξέλιξη είναι το βίντεο με τη μολότοφ που εκτόξευσαν οι ΑΕΚτζήδες εναντίον των οπαδών του Αγιαξ. Επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών έχουμε δει αρκετές φορές και πολύ πιο σοβαρά από όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εντός του γηπέδου χρησιμοποιήθηκε μολότοφ. Αυτό θα είναι το καθοριστικό στοιχείο για μια «σκληρή» τιμωρία της ΑΕΚ (αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις).
Μετά από πολύ καιρό ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα το project Athens Alive, που έχει στόχο την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και την αξιοποίησή τους από τον Παναθηναϊκό, με ταυτόχρονη διαμόρφωση της υπόλοιπης έκτασης για εμπορική αξιοποίηση. Το συγκεκριμένο project είχε αποτελέσει τη ναυαρχίδα του Γιαννακόπουλου στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της πράσινης ΠΑΕ. Παρά το γεγονός ότι η λέξη Παναθηναϊκός δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση που έβγαλε η Redstrone για να κάνει γνωστή τη συνεργασία της με την Poseidon («μη κερδοσκοπική» επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2018 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή!), στην αθλητική πιάτσα ξανάρχισε η συζήτηση για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Οι περισσότεροι συνδέουν την ανακοίνωση με το φιάσκο της αγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον ταϊλανδό επιχειρηματία, Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, που θυμίζει εποχές Τσάκα, και θεωρούν ότι είναι μια κίνηση από την πλευρά του Γιαννακόπουλου για να δείξει τη σοβαρότητα της δικής τους πρότασης.
Δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογήσουμε αν είναι βάσιμη αυτή η συσχέτιση (η εκτίμηση της στήλης είναι ότι τα δυο θέματα στην παρούσα φάση δε σχετίζονται), όμως αξίζει να σχολιάσουμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Redstrone. Θα ξεκινήσουμε με το ύψος της υποτιθέμενης «επένδυσης», το οποίο ξεκίνησε από 1,1 δισ. ευρώ και έχει φτάσει στο 1,7 δισ., με προοπτικές να ανέβει και άλλο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απτή επιβεβαίωση, εκτός από μια καταρχήν θετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις έχουν παγώσει και τίποτα δε δείχνει ότι θα γίνει πράξη η αρχική ιδέα, αφού επί της ουσίας η «επένδυση» δεν υπάρχει ως αντικείμενο. Θα συνεχίσουμε με την εκτίμηση της εταιρίας ότι «το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα προσφέρει 15.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να φέρει 18 δισ. ευρώ για την Αθήνα στα επόμενα 20 χρόνια». Και θα κλείσουμε με το συμπέρασμα ότι οι επικοινωνιολόγοι της Redstrone μας θεωρούν Χαχόλους, αφού η ανακοίνωση θυμίζει εξαγγελία που έχει στόχο να κάνει αβάντα στην κυβέρνηση δείχνοντας ότι ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν φράγκα στην πιάτσα.
Οπως όλα δείχνουν, πιο εύκολο είναι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, από το να βρεθεί επενδυτής για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.
Στα άκρα πηγαίνει η κόντρα του Κούγια με τους οργανωμένους οπαδούς της Λάρισας, με το γνωστό ποινικολόγο να απειλεί ότι θα τους κλείσει στη φυλακή, αφού πρόκειται «για 20 πιτσιρίκια από την Αλβανία (που είχαν στόχο να διαλύσουν τους Μάνστερς, αλλά δεν τα κατάφεραν) και 5 εμπόρους ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τις εξέδρες για να σπρώχνουν το εμπόρευμα». Με τις δηλώσεις του ο Κούγιας έδειξε ότι είναι ένας ανιδιοτελής εργάτης του ελληνικού ποδοσφαίρου που προσπαθεί με τεράστιο προσωπικό κόστος να το βγάλει από το σημερινό τέλμα. Πρέπει να κρυφτούν στις τρύπες τους όσοι λένε ότι η αιτία για το ξέσπασμά του ήταν το πανό της φωτογραφίας, καθώς είναι γνωστό ότι ο ύψους… 1,85 Κούγιας τα παίρνει στο κρανίο όταν τον αποκαλούν κοντό.