Τρεις κοινοβουλευτικές ήττες μέσα σε μια μέρα, σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, είναι υπεραρκετές για να οδηγήσουν κάθε αστό πολιτικό στην παραίτηση, όμως η Τερίζα Μέι έχει σιδερένιο στομάχι και δεν παραιτήθηκε. Θα το πάει μέχρι το τέλος, λέει, ελπίζοντας ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, στις 11 Δεκέμβρη, θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit που έχει συμφωνήσει με τους «27» της ΕΕ. Τα στοιχήματα, πάντως, δεν είναι υπέρ της, γι' αυτό και έχουν αρχίσει οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για τον έλεγχο της κατάστασης, σε περίπτωση που η ψηφοφορία στις 11 του Δεκέμβρη θα είναι απορριπτική για τη συμφωνία.
Με μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο, η πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών έκρινε ότι η κυβέρνηση επέδειξε ασέβεια προς το κοινοβούλιο αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης σχετικά με τη συμφωνία, που η πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε από τον γενικό εισαγγελέα. Ετσι, η Μέι αναγκάστηκε να καταθέσει τη γνωμοδότηση, η οποία -μεταξύ των άλλων- αναφέρει ότι, αν επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψε η Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παγιδευτεί σε μια επ' αόριστον τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Η Μέι προσπάθησε να κάνει έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, προτείνοντας να συζητηθεί η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα σε ειδική επιτροπή της Βουλής, μετά όμως την τελική ψηφοφορία της 11ης του Δεκέμβρη. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
Η τρίτη ήττα πόνεσε περισσότερο τη Μέι. Βουλευτής των Τόρις κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο αποκτά διευρυμένες εξουσίες σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας στις 11 Δεκέμβρη. Η πρόταση έγινε δεκτή από διακομματική πλειοψηφία, στριμώχνοντας τη Μέι στα σκοινιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις ψηφοφορίες κατά της Μέι ψήφισε και το ακροδεξιό βορειοϊρλανδικό DUP, το κόμμα που εξασφαλίζει στην κυβέρνηση Μέι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η κυβέρνηση οφείλει εντός τριών εβδομάδων να επανέλθει στη Βουλή και να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να συνεχίσει για να υλοποιήσει το Brexit. Οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσουν οτιδήποτε: επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμα και παραμονή στην ΕΕ. Η άποψη της πλειοψηφίας της Βουλής δεν είναι υποχρεωτική για την κυβέρνηση, αλλά ποια κυβέρνηση θα τολμούσε να προχωρήσει με τη Βουλή απέναντι; Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η αμερικάνικη JP Morgan εκτιμά ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit και ότι ο υπουργός Εμπορίου της Μέι, Λίαμ Φοξ, υπέρμαχος του Brexit ο ίδιος, δηλώνει ότι θεωρεί πολύ πιθανό πλέον η χώρα του να μην αποχωρήσει από την ΕΕ.