Η σύνοδος G20 έληξε, η COP24 άρχισε! Σε δουλειά να βρισκόμαστε, για να φαίνεται ότι τα ισχυρά κράτη του πλανήτη συνεργάζονται και για το περιβάλλον!
Η COP24, που ξεκίνησε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας την περασμένη Κυριακή, θα κρατήσει αρκετές μέρες και την ερχόμενη βδομάδα θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι 200 ηγέτες κρατών που μαζεύτηκαν εκεί. Μην κρατάτε και μεγάλο καλάθι, αφού το κύριο είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών του κάθε ξεχωριστού κράτους. Το περιβάλλον… μπορεί να περιμένει ακόμα λίγο. Τι κι αν ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς μέχρι το 2050, που αποφάσισε προ τριετίας μία άλλη σύνοδος για το περιβάλλον (στο Παρίσι), δεν αποτελεί εγγύηση για την προστασία των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή; Δεκάρα δε δίνουν οι ηγέτες γι’ αυτό. Οπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο της «Κόντρας» (https://www.eksegersi.gr/issue/979/Διεθνή/31571.Η-καταστροφή-του-περιβάλλοντος-στο-dna-του), οι επιστήμονες (το IPCC, που ανήκει στις υπηρεσίες του ΟΗΕ) θεωρούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δε θα πρέπει να υπερβεί τον 1.5 βαθμό Κελσίου, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς, τότε θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός της Γης που θα υποφέρει από έλλειψη νερού (σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα επιφέρει μια αύξηση κατά 1.5 βαθμό) και θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποφέρουν από υπερβολικούς καύσωνες.
Μία ακόμα έκθεση (του Πανεπιστημίου του Σικάγο, βλ. https://news.uchicago.edu/story/air-pollution-reduces-global-life-expectancy-nearly-two-years) ήρθε να δώσει ένα ακόμα χαστούκι στον Τραμπ αναφορικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η έκθεση αναφέρει ότι η μόλυνση του αέρα λόγω της καύσης των καυσίμων, μειώνει κατά 1.8 χρόνια τη ζωή κάθε ανθρώπου στη Γη. Στις περιοχές με την περισσότερη μόλυνση, όπως η Ινδία και η Κίνα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ζωής θα ήταν κατά 4.3 χρόνια μεγαλύτερος αν τηρούνταν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τα ανώτατα όρια ρύπανσης. Στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε περιοχές που η μόλυνση είναι πάνω από τα όρια του WHO, ενώ συνολικά, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού (γύρω στα 5.5 δισ. άτομα) ζει σε περιοχές που η μόλυνση υπερβαίνει τα όρια του WHO!
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να αγνοήσει ακόμα και την έκθεση που έγινε από κυβερνητική επιτροπή! Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Fourth National Climate Assessment» (Τέταρτη Εθνική Κλιματική Αξιολόγηση, βλ. https://www.globalchange.gov/nca4), η οποία προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, τη λειψυδρία, την αλιεία και θα εκτινάξει το κόστος για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία. Τι απάντησε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου της 26ης Νοέμβρη (βλ. https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-marine-one-departure-26/); Οτι δεν το πιστεύει!