Στο προηγούμενο φύλλο, αναφερθήκαμε -χωρίς να τα σχολιάσουμε- σε δυο θέματα που αφορούν το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα οποία είχαν απασχολήσει την αθλητική επικαιρότητα. Το πρώτο ήταν η υπόθεση του στημένου αγώνα σε όμιλο του Champions League (αφορά την αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Ερυθρός Αστέρας 6-1) και το δεύτερο το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο Βέλγιο.
Θα ξεκινήσουμε με την υπόθεση της αναμέτρησης Παρί Σεν Ζερμέν – Ερυθρός Αστέρας 6-1. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την ΟΥΕΦΑ, αφού αν επιβεβαιωθούν τα σχετικά δημοσιεύματα για στημένο, θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Προς το παρόν, από τον υιό Θεοδωρίδη και την παρέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τηρείται σιγή ιχθύος και το μοναδικό σχόλιο είναι ότι η υπόθεση εξετάζεται διεξοδικά. Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Equipe, οι γαλλικές ποδοσφαιρικές αρχές μετά από προτροπή της ΟΥΕΦΑ ξεκίνησαν έρευνα για το συγκεκριμένο αγώνα, μετά από πληροφορίες ότι λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του, υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της σερβικής ομάδας είχε ποντάρει 5.000.000 ευρώ στην ήττα της ομάδας του με τουλάχιστον πέντε γκολ διαφορά. Το πρόσωπο που έκανε την καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστο και γι' αυτό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ζήτησε τη συνδρομή του τμήματος Παιγνίων της γαλλικής Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι εμπειρογνώμονες της γαλλικής υπηρεσίας βρέθηκαν στο γήπεδο της Παρί, εξέτασαν διεξοδικά τις κινήσεις των παιχτών και σύμφωνα με τις «διαρροές» στο πρώτο ημίχρονο παρατηρήθηκε μεγάλη παθητικότητα από την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της σερβικής ομάδας (στο 40ό λεπτό το σκορ ήταν 4-0).
Σε αντίθεση με τα όσα είδαν και κατέγραψαν οι εμπειρογνώμονες του τμήματος Παιγνίων ήταν τα αποτελέσματα από την έρευνα στις στοιχηματικές εταιρίες. Τα πονταρίσματα των παιχτών στο συγκεκριμένο αγώνα, που ελέγχθηκαν μετά την καταγγελία, ήταν φυσιολογικά. Δεν υπήρξε ούτε περίεργη ούτε μεγάλη στοιχηματική κινητικότητα και γι' αυτό το παιχνίδι δε «φράχτηκε» και το ποντάρισμα συνεχίστηκε κανονικά. Οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται με τη διερεύνηση του στοιχήματος πριν την ημερομηνία της καταγγελίας, προκειμένου να διερευνηθεί αν πονταρίστηκε το ποσό των 5.000.000 ευρώ (ολόκληρο ή τμηματικά).
Από την πλευρά των ομάδων, η Παρί Σεν Ζερμέν αρνήθηκε να πάρει θέση, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα Ντράγκαν Τζάιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά τη σχετική καταγγελία, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει κάτι ύποπτο στη συγκεκριμένη αναμέτρηση και δικαιολογώντας το εύρος στο σκορ με τη μεγάλη αγωνιστική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες.
Εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί ένας στημένος αγώνας σε όμιλο του Champions League, η ΟΥΕΦΑ έχει να αντιμετωπίσει και κάποιες «φωνές» που επαναφέρουν την πρόταση για ένα «κλειστό» ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων, αντί του Champions League. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν από την ΟΥΕΦΑ στον τρόπο συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν υπέρ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, η συνεχώς αυξανόμενη διαφορά στην αγωνιστική δυναμικότητα των ομάδων από τα πρωτοκλασάτα πρωταθλήματα σε σχέση με αυτές από τα μικρομεσαία πρωταθλήματα, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκλειστούν τα φαβορί και αυξάνει τις πιθανότητες να γίνουν αρπαχτές από παράγοντες των μικρομεσαίων ομάδων. Είναι λοιπόν φυσικό, με πρόσχημα την αξιοπιστία της διοργάνωσης, κάποιοι να επαναφέρουν την πρόταση για «κλειστό» πρωτάθλημα, που σε απλά ελληνικά σημαίνει περισσότερα κέρδη για τις ομάδες που θα συμμετέχουν σ’ αυτό, οι οποίες θα ασκούν πίεση στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, που θέλει να μεγαλώσει την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά.
Οσον αφορά το θέμα του κυκλώματος διαφθοράς, στημένων αγώνων και ξεπλύματος χρήματος στο βελγικό ποδόσφαιρο, αυτό χαρακτηρίζεται άκρως σοβαρό, αφού στην έρευνα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο (τέλη του 2017) εμπλέκονται, εκτός από το Βέλγιο, έξι ακόμη χώρες (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, Μακεδονία), στις οποίες έγιναν έλεγχοι και συλλήψεις ατόμων που φέρονται εμπλεκόμενα με το κύκλωμα. Μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντων βρίσκονται διαιτητές, ποδοσφαιρικοί παράγοντες, προπονητές και μάνατζερ, με τη δημοσιότητα να την κλέβουν τα ονόματα του κροάτη προπονητή της πρωταθλήτριας Μπριζ, Ιβάν Λέκο, του πρώην γενικού διευθυντή της Αντερλεχτ, Χέρμαν Φαν Χολσμπέεκ, του Μογκί Μπαγιάτ, του ιρανικής καταγωγής πρώην διευθυντή της Σαρλερουά, που θεωρείται σήμερα ο ισχυρότερος μάνατζερ παικτών στη χώρα. Από πηγές της βελγικής γενικής εισαγγελίας, διέρρευσε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για απάτες σχετικές με τις προμήθειες από μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών, αλλά και για «στημένους» αγώνες κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο.
Η υπόθεση βάζει βόμβα στα θεμέλια του βελγικού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, αφού εμπλεκόμενες είναι 10 από τις 16 ομάδες της πρώτης κατηγορίας (ο τηλεοπτικός σταθμός RTBF έκανε αναφορά σε Μπριζ, Αντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης και Γκενκ), στα γραφεία των οποίων έχει μπουκάρει η αστυνομία για να κάνει φύλλο και φτερό τα βιβλία και τα οικονομικά τους στοιχεία. Η εφημερίδα «De Standaard» εμφανίζει ως κεντρικά πρόσωπα και ηγετικά στελέχη του κυκλώματος δυο μάνατζερ, τον Μογκί Μπαγιάτ και τον Ντέγιαν Βελίκοβιτς, οι οποίοι εκτός από το Βέλγιο έχουν κύκλο εργασιών και διασυνδέσεις και στις υπόλοιπες έξι χώρες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος φαίνεται να έχει και η Κύπρος, όπου έγινε και σύλληψη ενός 52χρονου που σχετίζεται με την υπόθεση (στο σπίτι του και στα τρία γραφεία που διατήρουσε εντοπίστηκαν υπολογιστές και μεγάλος όγκος εγγράφων που σχετίζονταν με το κύκλωμα). Από την πλευρά των εμπλεκόμενων ομάδων, η Γκενκ ήταν η πρώτη που πήρε θέση, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές και θα συνδράμει την έρευνα της αστυνομίας για να υπάρξει πλήρη διαφάνεια. Σε αντίθετη τροχιά κινούνται Μπριζ και Σταντάρ Λιέγης, οι οποίες με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι όλες οι συναλλαγές τους με τους κατηγορούμενους έχουν γίνει με βάση τη νομοθεσία και είναι καθ’ όλα νόμιμες. Προς το παρόν, στο Βέλγιο δεν υπάρχουν προφυλακίσεις για την υπόθεση (ο Ιβάν Λέκο, προπονητής της Μπριζ, έμεινε για ένα βράδυ στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), όμως αναμένονται άμεσα εξελίξεις με την απαγγελία κατηγοριών στα πρόσωπα-κλειδιά.
Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα χαμηλά και να εμφανιστεί σαν εσωτερική υπόθεση του βελγικού ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να δίνονται πειστικές απαντήσεις για την εμπλοκή ατόμων της ποδοσφαιρικής πιάτσας σε έξι ακόμη χώρες.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια καπιταλιστική μπίζνα και συνεπώς η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι η βασική επιδίωξη όσων δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Το αξίωμα αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των εξωαγωνιστικών κυκλωμάτων και των μανατζαραίων που ελέγχουν το μεταγραφικό παζάρι και τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών, εξηγεί γιατί αυξάνονται στην ποδοσφαιρική πιάτσα τα «θερμοκήπια» στα οποία αναπτύσσονται κάθε λογής «λουλούδια». Αλλωστε, οι μίζες, οι ρεμούλες και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος είναι έννοιες σύμφυτες με την καπιταλιστική οικονομική δραστηριότητα, οπότε υποθέσεις σαν αυτή του βελγικού ποδοσφαίρου θα βλέπουν ολοένα και συχνότερα το φως της δημοσιότητας.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μακάβρια καζούρα από τους ΠΑΟΚτζήδες προς τους φίλους τους οπαδούς του Αρη, στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πήραν ένα φέρετρο, έβαλαν πάνω ένα κασκόλ και μια φανέλα του Αρη, άναψαν κεράκια και… τραγούδησαν στη μνήμη του «μακαρίτη» το «Αρης και δεν είμαι καλά…». Παρά την πίκρα τους, οι φίλοι του Αρη δέχτηκαν στωικά την καζούρα, αφού η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ ήταν φανερή εντός αγωνιστικού χώρου (παρά την καλή εμφάνιση, οι κιτρινόμαυροι δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι από τον αγώνα) και στη συνέχεια τεθλιμμένοι συγγενείς και φίλοι γεύτηκαν από κοινού την καθιερωμένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις ψαρόσουπα.