Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Γενάρη
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
  • Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)
  • Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η εθνικιστική πανούκλα εξακολουθεί να απλώνεται
Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

Η εθνικιστική πανούκλα εξακολουθεί να απλώνεται

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2018, 00:00

Αν δεν υπήρχε η ανάγκη να ενταχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα είχαμε όλο αυτό το «πατιρντί» των τελευταίων μηνών, που κατέληξε σε μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και τη μακεδονική κυβέρνηση, η οποία ήδη διχάζει τον αστικό πολιτικό κόσμο και στις δύο χώρες; Ολα θα κυλούσαν ήρεμα όπως και πριν. Η γειτονική χώρα θα αποκαλούνταν Μακεδονία ακόμα και από ηγέτες κρατών που δεν την είχαν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα (σιγά που θα καθόταν η Μέρκελ ή ο Μακρόν να προφέρουν το μακρόσυρτο όνομα του ΟΗΕ: Former Yugoslavian Republic of Macedonia), η Ελλάδα θα ζητούσε σε διάφορα διεθνή φόρουμ να αναγράφεται το FYROM, υπό τα χλευαστικά χαμόγελα των υπόλοιπων, ενώ ταυτόχρονα οι έλληνες καπιταλιστές θα συνέχιζαν να κάνουν μπίζνες στη ΔτΜ, υπογράφοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα με τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (και όχι της FYROM). Ακόμα και για τους τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι από τη γείτονα θα εξακολουθούσε να βρίσκεται λύση στα ελληνομακεδονικά σύνορα. Σημασία θα είχε να μην εμποδίζονται οι μπίζνες.
 
Το 2008, στο Βουκουρέστι, οι Αμερικανονατοϊκοί δεν καίγονταν και τόσο για την ένταξη της ΔτΜ στο ΝΑΤΟ. Ετσι, το θέμα δεν τέθηκε καν για συζήτηση, όταν έγινε γνωστή η ελληνική αντίδραση (τα περί βέτο του Καραμανλή ήταν μια φιλολογία που είχε ως στόχο να καλλιεργήσει για τον δάμαλο το προφίλ του «εθνικού ηγέτη»). Το 2017 τα πράγματα είχαν αλλάξει. Οχι γιατί στη ΔτΜ υπήρχε κυβέρνηση συνεργασίας της σλαβομακεδονικής σοσιαλδημοκρατίας με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, αλλά γιατί το ΝΑΤΟ έχει στρατηγική ένταξης της ΔτΜ στους κόλπους του και η ΕΕ έχει τη στρατηγική των Δυτικών Βαλκανίων. Ο χώρος δεν προσφέρεται να αναλύσουμε τους γεωστρατηγικούς λόγους πίσω από τις στρατηγικές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όμως αυτός ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που πυροδότησε έναν εντατικό κύκλο διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία Κοτζιά-Διμιτρόφ και μετά με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.
 
Ο Τσίπρας, εισπράττοντας τα συγχαρητήρια όλων των ιμπεριαλιστών ηγετών (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τουσκ, η Μογκερίνι, ο Στόλτενμπεργκ έσπευσαν να γράψουν διθυραμβικές αναρτήσεις στο Twitter, ενώ αποθεωτικά ήταν τα σχόλια του ξένου Τύπου, με προεξάρχοντα τον γερμανικό), αισθάνεται δικαιωμένος. Για τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες είναι αυτό που με χαρακτηριστικό τρόπο έγραψε η γερμανική «Χάντελσμπλατ»: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος». Οταν έχει τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, αδιαφορεί για τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Γι' αυτό και φρόντισε ακόμα και στο πανηγυρικό διάγγελμά του να πει με νόημα ότι με τη συμφωνία θέλησε «να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας».
 
Οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν μπορούν ν' αντέξουν για καιρό, όχι μόνο γιατί οι ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες θα φροντίσουν να «ισιάξουν» τον Μητσοτάκη (δε θέλει και πολύ, άλλωστε), αλλά και γιατί διαμορφώνονται από υποκριτικές πολιτικές συμπεριφορές.
 
Την κορυφή των υποκριτών καταλαμβάνει -εκτός συναγωνισμού- ο κυβερνητικός εταίρος Καμμένος. Από τα χείλη του ακούσαμε την ιστορικά πρωτότυπη άποψη ότι δεν τρέχει τίποτα με τη συμφωνία, γιατί δεν πρόκειται να την εγκρίνουν οι γείτονες, οπότε δε θα εφαρμοστεί, οπότε αυτός μπορεί να παραμείνει στον υπουργικό του θώκο και να απολαμβάνει τα «καλά» του! Πρώτη φορά ακούμε αστό πολιτικό να καθορίζει τη στάση του σαν τζογαδόρος, ποντάροντας στο τι θα γίνει σε μια άλλη χώρα. Δε χρειάζονται, βέβαια, σχόλια για τη νέα κωλοτούμπα του Καμμένου. Το θέαμα είναι και αντιαισθητικό. Να σημειώσουμε μόνο πως τα καμώματα δεν είναι του Καμμένου. Είναι και του Τσίπρα. Μαζί την επεξεργάστηκαν αυτή την τακτική. Εδώ και καιρό την είχαμε «ψυλλιαστεί» αυτή την εξέλιξη. Οτι δηλαδή, θα κλείσουν τη συμφωνία όπως τη θέλουν οι ιμπεριαλιστές, αλλά δε θα την πάνε για ψήφιση στην ελληνική Βουλή, ώστε να διευκολυνθεί ο Καμμένος. Ο Φίλης, που κάλεσε τον Καμμένο να παραιτηθεί, αν διαφωνεί, αντιλήφθηκε τη ζημιά που παθαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το καραγκιοζιλίκι. Την αντιλαμβάνονται και οι Τσιπραίοι, όμως σ' αυτή την ιστορία είναι αναγκασμένοι να μετρήσουν τα «υπέρ» και τα «κατά». Χωρίς τους ψεκασμένους πέφτει η κυβέρνηση, οπότε είναι αναγκασμένοι να ανεχτούν τα καμώματα του αρχηγού τους, αφήνοντας στους Φίληδες τη δυνατότητα να το παίζουν «άγριοι συριζαίοι».
 
Περιττεύει να πούμε ότι οι διαδικασίες ένταξης της ΔτΜ στο ΝΑΤΟ και έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ακόμα κι αν στη συμφωνία αναφέρεται ότι είναι «υπό την αίρεση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων» από τη ΔτΜ, δεν είναι υπό καμιά αίρεση. Οταν οι ιμπεριαλιστές ξεκινούν μια διαδικασία, έχουν τον τρόπο να την ολοκληρώσουν. Αν ο Ζάεφ αντιμετωπίσει προβλήματα με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, η πίεση θα μεταφερθεί στην όποια ελληνική κυβέρνηση να μην μπλοκάρει την εξέλιξη των ενταξιακών διαδικασιών. Και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι -εύκολα ή δύσκολα- θα επιβάλουν αυτό που θέλουν.
 
Τον Καμμένο ακολουθεί στη λίστα των υποκριτών ο Μητσοτάκης. Αμφιβάλλει κανείς πως, αν αυτή η συμφωνία είχε προσφερθεί στον Καραμανλή το 2008, θα την είχε υπογράψει και με τα δυο χέρια και θα την είχε φέρει θριαμβευτικά στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις υλακές των εθνικιστών; Κι ότι ο Σαμαράς θα έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο -κατά το κοινώς λεγόμενο- αφήνοντας στον Καρατζαφέρη και στους Μπουμπουκοβορίδηδες (που τότε ήταν στο ΛΑΟΣ) την αποκλειστικότητα της «μακεδονομαχίας»; Ετσι που ήρθαν τα πράγματα, ο Μητσοτάκης επέλεξε το συμφερότερο για τον ίδιο σ' αυτή τη φάση, εν γνώσει του ότι θα δυσαρεστήσει τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες. Επέλεξε να διατηρήσει ενωμένη τη ΝΔ, να βγάλει όση περισσότερη πολιτική υπεραξία μπορεί από το εθνικιστικό ρεύμα και να προκαλέσει όση περισσότερη πολιτική φθορά μπορεί στον Τσίπρα. Χωρίς να κάνει οτιδήποτε που θα ακυρώνει τη συμφωνία και την εφαρμογή της. Επί του τελευταίου έχει ήδη ενημερώσει τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες, όπως φάνηκε και από τις αποκαλύψεις του σλοβένου ευρωβουλευτή Κούκαν, που αποκάλυψε ότι στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης τους είπε άλλα απ' αυτά που λέει στο εθνικιστικό πόπολο στην Ελλάδα.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι το κέντρο βάρος της πολεμικής της ΝΔ προς την κυβέρνηση δεν αφορά τη συμφωνία («βαθιά προβληματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να συνταχθεί με τους Φραγκούληδες που μιλούν για «εσχάτη προδοσία» και τα παρόμοια, αλλά και τον Σαμαρά, που μίλησε για «ταπεινωτικό συμβιβασμό»), αλλά την «τυπική νομιμοποίηση» της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία, δεδομένου ότι δεν τη στηρίζει ο Καμμένος. Η πολεμική, δηλαδή, προσαρμόζεται στο επίπεδο της κυβερνητικής συνοχής, ώστε να αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και όχι τις διεθνείς διαστάσεις της συμφωνίας που έκλεισε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ.
 
Το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Τα περί «υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης» είναι ο απαραίτητος αντιπολιτευτικός φερετζές. Το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και το ΔΗΚΚΙ του Γ. Παπανδρέου έχουν ήδη ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Θα ψελλίσουν κάποιες κριτικές, θα στοχοποιήσουν την ανοχή του Καμμένου από τον Τσίπρα, θα κατηγορήσουν για πολλά και διάφορα τον τελευταίο, αλλά δε θα φέρουν εμπόδια. Αλλιώς, θα διαλυθούν εις τα εξ ων συνετέθησαν, προς μεγάλη χαρά του Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κωνσταντινόπουλος «την έπεσε» στον Δανέλλη, που εμφανίστηκε ως κυβερνητική ντουντούκα.
 
Ο Περισσός ταυτίζεται επί της ουσίας με τη ΝΔ, χωρίς να σηκώνει τόσο τους τόνους. Οπως ανακοινώθηκε, ο Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τσίπρα, εκτός από τα αναμενόμενα («δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως“ στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή»), «επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτήν τη συμφωνία, παραμένει το “σπέρμα“ του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί “Μακεδόνα πολίτη“ και “μακεδονικής γλώσσας“»! Θα επαναλάβουμε ότι οι αστοί αναθεωρητές του Περισσού αποπατούν επί της Ιστορίας γενικά και επί της Ιστορίας του κομμουνιστικού μας κινήματος, πέφτοντας στο επίπεδο των πιο χυδαίων αστών εθνικιστών και πατριδοκάπηλων, στο έργο των οποίων στηρίχτηκε ο πολύχρονος διωγμός των Σλαβομακεδόνων που ζούσαν στην ελληνική Μακεδονία. Φτάνουν στο σημείο να αρνούνται την ύπαρξη μιας γλώσσας που μιλιέται εδώ και αιώνες και που ονομάζεται «μακέντονσκι» («μακεδονική»), ήδη επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, πολύ πριν η τότε Μακεδονία μοιραστεί ανάμεσα σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία.
 
Για την ταύτιση του Περισσού με τη ΝΔ στο επίπεδο του πιο αγοραίου, του πιο χυδαίου εθνικισμού, αρκεί ένα απόσπασμα από τη δήλωση Μητσοτάκη μόλις ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας: «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
 
Η άλλη όψη του εθνικισμού είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απομακρυνθεί από τις παλιές κοσμοπολίτικες θέσεις του και προσπαθεί να αποδείξει ότι με τη συμφωνία που έκλεισε «υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια». Το διάγγελμα του Τσίπρα ήταν δομημένο σε τρόπο ώστε να απαντά σε όλα τα επιχειρήματα του ελληνικού εθνικισμού (εθνική ταυτότητα, γλώσσα, αναφορές στον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό κτλ.), υποστηρίζοντας ότι τα εξασφάλισε όλα ανεξαιρέτως.
 
Στο ίδιο διάγγελμα ο Τσίπρας τόνισε με νόημα, ότι «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια». Από πού προκύπτει αυτό; Οχι βέβαια από την οικονομική ισχύ του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά από το γεγονός ότι ο Τσίπρας ικανοποίησε τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας (οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν).  Από τους ιμπεριαλιστές αντλεί τον «τίτλο» της «ηγέτιδας δύναμης» ο Τσίπρας. Δεν έχει σημασία αν θα του τον απονείμουν (συνήθως οι ιμπεριαλιστές, όταν έχουν να κάνουν με όμορες εξαρτημένες χώρες, δεν απονέμουν σε καμιά τίτλο «ηγέτιδας δύναμης» και τοποτηρητή τους στην περιοχή, αλλά φροντίζουν να κάνουν μόνοι τους το παιχνίδι, για ν' αποφεύγουν τους περιφερειακούς ανταγωνισμούς). Σημασία έχει η λογική του «καλού παιδιού» των ιμπεριαλιστών, μέσω της οποίας προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής αστικής τάξης, υποσχόμενος σ' αυτή νέα πεδία κερδοφορίας στα προς Βορράν όμορα κράτη.
 
Ετσι, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης άνοιξε ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω σε κοινή εθνικιστική βάση. Η ιστορική αλήθεια παραμένει -όπως και μέχρι τώρα- καταχωνιασμένη στο σκουπιδοτενεκέ και τα αστικά κόμματα καυγαδίζουν για το αν η συμφωνία ικανοποιεί ή όχι τις εθνικιστικές απαιτήσεις της ελληνικής αστικής τάξης. Τα ίδια, βέβαια, γίνονται και στη γειτονική χώρα, όπου συγκρούονται οι «σκληροί εθνικιστές» με τους «πραγματιστές», ο Ιβάνοφ με τον Ζάεφ, όμως εμάς μας ενδιαφέρει τι γίνεται στη δική μας χώρα, με τι δηλητήριο ποτίζεται ο ελληνικός λαός.
 
Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν είναι «μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας», για την οποία «σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες να είμαστε περήφανοι», όπως με το γνωστό του θράσος είπε ο Τσίπρας. Είναι απλώς μια συμφωνία καθ' υπαγόρευση των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να εντάξουν τη ΔτΜ στους οργανισμούς τους, έχοντας συγκεκριμένα σχέδια γι' αυτούς. Η εθνικιστική πανούκλα παραμένει αλώβητη και θα εξακολουθεί να απλώνεται, παρά την όποια συμφωνία, ακόμα κι αν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί σε κάθε λεπτομέρειά της. Στην Ελλάδα, θα εξακολουθούν να τροφοδοτούν τον ελληνικό λαό με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες της «τρισχιλιετούς συνέχειας του ελληνικού έθνους» και των «κληρονόμων του αρχαίου ελληνικού και μακεδονικού πολιτισμού», θα εξακολουθούν να μιλούν για «Γυφτοσκοπιανούς» (ή σκέτα «Σκοπιανούς» οι… φιλελεύθεροι), θα εξακολουθούν να αρνούνται την ύπαρξη ενός βαλκανικού έθνους που δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί κρατικά την εποχή των βαλκανικών πολέμων και της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τίποτα δε θ' αλλάξει σ' αυτό το επίπεδο, παρά τη συμφωνία. Το εθνικιστικό δηλητήριο θα συνεχίσει να ενσταλάζεται στις συνειδήσεις των ελλήνων εργαζόμενων. Μαζί με τον θρησκευτικό σκοταδισμό είναι τα καλύτερα κοινωνικά υπνωτικά.
 
Γι' αυτό και δεν αλλάζει τίποτα στα καθήκοντα των πραγματικών διεθνιστών. Ο αγώνας στο ιδεολογικό μέτωπο πρέπει να είναι διαρκής. Για να απλωθεί η επιστημονική αλήθεια για τη δημιουργία των σύγχρονων εθνών (είναι δημιουργήματα της αποσύνθεσης της φεουδαρχίας και της ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής), για να χτυπηθεί η αρχαιοπληξία και η προγονοπληξία (οι Νεοέλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, η λογοτεχνική, επιστημονική, πολιτιστική κληρονομιά των οποίων ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα), για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για τα έθνη της Βαλκανικής και ιδιαίτερα της Μακεδονίας πριν από τους βαλκανικούς πολέμους και τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών που έφερε η ολοκλήρωσή τους (οι σλαβικής καταγωγής Μακεδόνες ήταν ένα από αυτά τα έθνη, ενώ η σημερινή πληθυσμιακή σύνθεση της Μακεδονίας προήλθε από τη μετακίνηση πληθυσμών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '20) και για να καταγγελθεί ο πολύχρονος διωγμός των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας από το ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
 
Μόνο πάνω στη βάση της επιστήμης και της ιστορικής αλήθειας μπορεί να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και ν' αναπτυχθεί πνεύμα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Γι' αυτό και είμαστε τόσο καταγγελτικοί προς τους αστοαναθεωρητές του Περισσού, που από τη μια καπηλεύονται την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και από την άλλη στέκονται πάνω στις θέσεις του πιο χυδαίου εθνικισμού.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

Η Λίμνη της Στυμφαλίας κινδυνεύει άμεσα από ευτροφισμό και ξήρανση
Επόμενο άρθρο

Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

Κοινά γυμνάσια ελληνικής και σιωνιστικής αεροπορίας με σενάριο το βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας!

Σχετικά Αρθρα

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

Πολιτική 16 Ιαν 2026, 14:01

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 11:41

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

Πολιτική 14 Ιαν 2026, 11:02

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:58

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:01
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα γιαγιάς.

1924: Πεθαίνει ο Λένιν.

1957: Συμπλοκές Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο. Ελληνικά καταστήματα πυρπολούνται από Τούρκους, βανδαλισμοί.

1971: Επτά καταδίκες μελών του ΠΑΚ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1979: Συλλαμβάνονται εννιά βομβιστές που ανήκουν στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» και ευθύνονταν για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στους κινηματογράφους. Δύο εκ των συλληφθέντων (Χρ. Τζαβέλλας και Γ. Γεωργιάδης) είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, άλλοι τέσσερις καταζητούνται.

1980: Βόμβα στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Χημείου, Βασιλειάδη (ΕΛΑ).

1988: Απόπειρα κατά του αξιωματικού της DIA Τζορτζ Κάρος (17Ν).

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    17Ν
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Εφετείο 17Ν
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    ΕΛΑ
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Ποιοι είμαστε
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Επικοινωνία
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Όροι χρήσης
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Ποιοι είμαστε
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Επικοινωνία
  • Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας υπό ιμπεριαλιστική υπαγόρευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo