Ενα απέραντο μπάχαλο. Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να αποδώσουν στο ακέραιο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, που δεν έγινε ποτέ. Ο τραυματισμός του προπονητή των ερυθρόλευκων Οσκαρ Γκαρθία από ταινία ταμειακής μηχανής, η οποία -όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο- ξετυλιγόταν κατά τη διάρκεια της πορείας της από την εξέδρα ως τον αγωνιστικό χώρο, έδωσε την αφορμή που έψαχναν οι ερυθρόλευκοι για να αποχωρήσουν από το γήπεδο και να κάνουν το πρωτάθλημα «πουτάνα».
Δε θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς για την ύπαρξη ή όχι τραυματισμού και για το αν έπρεπε να μη γίνει ο αγώνας, αφενός γιατί θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν που διαθέτει η στήλη και αφετέρου γιατί δεν έχει καμία σημασία να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε το «χάος». Αλλωστε, διαχρονικά στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ισχύουν δυο αξιώματα. Πρώτον: ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά αλλάζει ανάλογα με τις ομάδες που εμπλέκονται στο περιστατικό και το «ειδικό βάρος» που έχουν στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα τη χρονική περίοδο που διαδραματίζεται το περιστατικό. Δεύτερον: για την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης εφαρμόζεται είτε το «γράμμα» είτε το «πνεύμα» του νόμου, ανάλογα με το συμφέρον της ομάδας που καθορίζει τις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο.
Κατά συνέπεια, για να προβλέψουμε την εξέλιξη της υπόθεσης θα πρέπει να ορίσουμε ποιος κάνει κουμάντο στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο τη δεδομένη χρονική περίοδο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να καταγράψουμε τα δεδομένα και θα ξεκινήσουμε από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της συμπρωτεύουσας, εκτός από καλό ρόστερ και «δεμένο» σύνολο, έχει υπό τον έλεγχό της την ηγεσία της ΕΠΟ. Μέσω της ομοσπονδίας, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το απαραίτητο «σπρώξιμο» από τη διαιτησία και να βρεθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Πριν το ντέρμπι της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο και ήταν αρκετές οι δυο εντός έδρας νίκες με Ολυμπιακό και ΑΕΚ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο, θα πρέπει να κερδίσει μάχες και εκτός του γηπέδου κι αυτό οφείλεται στην απειρία των ανθρώπων στους οποίους στηρίζεται ο Σαββίδης.
Κατά τη θρυλική ατάκα του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, η οποία δε διαψεύστηκε από κανέναν, ο Σαββίδης κατάφερε με τα λεφτά του να κερδίσει τις εκλογές στην ΕΠΟ και να κάνει μάγκα τον Μελισσανίδη. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, το ιδανικό σενάριο για τον ΠΑΟΚ είναι να «συμμαχήσει» με τους ερυθρόλευκους, προκειμένου να γλιτώσει τιμωρία με αφαίρεση βαθμών (αν τη γλιτώσει ο ΠΑΟΚ, είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή η έφεση των ερυθρόλευκων και δε θα τους αφαιρεθούν βαθμοί) και σε αντάλλαγμα να χάσει στα χαρτιά το ντέρμπι (η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στους ερυθρόλευκους να διεκδικήσουν ξανά το πρωτάθλημα). Στην περίπτωση αυτή και οι τρεις ομάδες θα έχουν σχεδόν ίδιες πιθανότητες για να φτάσουν στον τίτλο, αφού ο ΠΑΟΚ θα έχει 52 βαθμούς, η ΑΕΚ 51 και ο Ολυμπιακός 49.
Οσον αφορά την ΑΕΚ, όλα δείχνουν ότι παρά τη συμμαχία με τον Σαββίδη για να «τελειώσουν» την ερυθρόλευκη κυριαρχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι κιτρινόμαυροι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν σοβαρές άκρες με την ηγετική ομάδα της ΕΠΟ. Τα μεγάλα ατού της ΑΕΚ είναι οι άριστες σχέσεις που έχει ο Μελισσανίδης με την κυβέρνηση και οι αβάντες που καταφέρνει να εξασφαλίσει από τις διασυνδέσεις που έχουν οι στενοί του συνεργάτες με τους μπάτσους (είναι εμφανής ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από τους μπάτσους οι κιτρινόμαυροι οπαδοί σε σύγκριση με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού). Μέχρι το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός όλα έδειχναν ότι η υπόθεση τίτλος ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εκτός έδρας νίκη στη Θεσσαλονίκη. Η μη διεξαγωγή του ντέρμπι και η ενδεχόμενη τιμωρία του ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών θα αλλάξει τα δεδομένα και πλέον ο στόχος των κιτρινόμαυρων θα είναι να μη χάσουν.
Η προσπάθεια των ερυθρόλευκων να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τίτλου, προϋποθέτει «φρενάρισμα» του ΠΑΟΚ και η μεγάλη κερδισμένη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η ΑΕΚ. Μένει να δούμε την αντίδραση του Σαββίδη και αν θα καταφέρει να κινητοποιήσει τον μηχανισμό της ΕΠΟ για να μπλοκάρει με τη σειρά του τους κιτρινόμαυρους. Μέχρι σήμερα η ΑΕΚ απολαμβάνει και αυτή τους «καρπούς» από την αποκαθήλωση της ελεγχόμενης από τον Ολυμπιακό διοίκησης της ΕΠΟ, έχοντας εξασφαλίσει αφενός ότι δε θα έχει απέναντι τους διαιτητές και αφετέρου κάποιες καλές διαιτησίες που της πρόσφεραν βαθμούς σε παιχνίδια που είχε κολλήσει αγωνιστικά. Πλέον, το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα συγκεκριμένα προνόμια ή θα υποστεί κάποια διαιτητικά «χειρουργεία» αν χρειαστεί να ανακοπεί η αγωνιστική της πορεία.
Ο Μαρινάκης είναι ο τρίτος της παρέας, ο οποίος στην απέλπιδα προσπάθειά του να κρατήσει την ομάδα του σε τροχιά τίτλου αποφάσισε να κάνει το πρωτάθλημα άνω-κάτω. Μετά την αλλαγή της διοίκησης στην ΕΠΟ και τις ανακατατάξεις στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο, οι ερυθρόλευκοι έχασαν την κυριαρχία τους και τα προνόμια που απολάμβαναν. Εχουν όμως τα δικά τους ατού, την εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και τον Σάββα Θεοδωρίδη που στην ίντριγκα και τις δολοπλοκίες έχει τους παράγοντες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ για κολατσιό. Οι ερυθρόλευκοι, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να πάρουν τη νίκη στην Τούμπα ήταν μόνο θεωρητικές, επέλεξαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που θα επικρατούσε στο γήπεδο και στην παραμικρή αφορμή να αποχωρήσουν από τον αγώνα. Τα σχέδιά τους έγιναν πραγματικότητα στην πιο ήσυχη Τούμπα της τελευταίας δεκαετίας, αφού κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη ρίψη ενός ρολού ταμειακής μηχανής για να «αποδράσουν» από το γήπεδο και να μεταφέρουν το ντέρμπι στις δικαστικές αίθουσες, ελπίζοντας ότι θα κάνουν το μεγάλο deal και θα πετύχουν με ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια: να κερδίσουν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, να γλιτώσουν την αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια στο Καραϊσκάκης μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ (η «σωτηρία» του ΠΑΟΚ προϋποθέτει άφεση αμαρτιών για τον Ολυμπιακό), να ξαναμπούν στο κόλπο για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και να διαλύσουν τη συμμαχία Σαββίδη-Μελισσανίδη, οδηγώντας τους σε αντιπαράθεση.
Ο Θεοδωρίδης, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα όσα διαδραματίστηκαν στην Τούμπα, έδειξε ότι αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τους ερυθρόλευκους και ότι απέχει πολύ από τον δεύτερο ποδοσφαιρικό παράγοντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ερυθρόλευκοι μπορεί να έχασαν τη μάχη στην ΕΠΟ αλλά διαθέτουν ακόμα ανθρώπους και ερείσματα στο παρασκήνιο και θα φροντίσουν να τους αξιοποιήσουν κατάλληλα. Είναι φανερό ότι με αυτά τα δεδομένα και με τον πόλεμο ανάμεσα στους τρεις νταβατζήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου να βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τη χρήση κάθε θεμιτού ή αθέμιτου μέσου, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη για τις εξελίξεις και θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Ο Κούγιας ξαναχτύπησε προσφέροντας υπηρεσίες σε Μαρινάκη και Σαββίδη. Με αίτημά της η Λάρισα ζήτησε να γίνει αντιντόπινγκ έλεγχος στον ημιτελικό του κυπέλλου Λάρισα-ΑΕΚ, λόγω της κρισιμότητας του αγώνα και των συχνών μυικών τραυματισμών που έχουν οι παίχτες της ΑΕΚ. Το υπονοούμενο είναι σαφέστατο και ενισχύθηκε από την αμήχανη απάντηση του διευθυντή επικοινωνίας της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, Ανδρέα Δημάτου, ο οποίος δεν υιοθέτησε το αίτημα της Λάρισας αλλά ζήτησε «σεβασμό στην ομάδα που κράτησε ψηλά εφέτος τη σημαία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη».
ΥΓ2. Την αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι να κριθούν οριστικά από την αθλητική Δικαιοσύνη οι υποθέσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ ζήτησε η ΠΑΕ ΑΕΚ, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Ο στόχος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ ήταν να κερδίσει χρόνο για να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση οι τραυματίες της ομάδας, αφού ως γνωστό το ρόστερ της είναι πολύ περιορισμένο.
Μπουγάτσα με Ζ. Απαιχτη στη γεύση, αλλά χωνεύεται δύσκολα.