Από την περασμένη Τετάρτη, 1η Νοέμβρη, η Γαλλία βγαίνει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί το Νοέμβρη του 2015, μετά από την επίθεση ισλαμιστών στο Παρίσι. Ηταν η μακρύτερη περίοδος επιβολής τέτοιας κατάστασης στη χώρα, μετά από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Αλγερίας τη δεκαετία του ’60, με την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» να ανανεώνεται έξι φορές μέχρι την περασμένη Τετάρτη, οπότε έληξε. Αυτό όμως που τη διαδέχεται δεν είναι παρά η παγίωσή της. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ίσως μέρος των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της «έκτακτης ανάγκης» πέρασε στο νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα Οκτώβρη από τη Βουλή και την περασμένη Δευτέρα υπογράφηκε από τον Μακρόν.
Η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» γίνεται νόμος πλέον, προκαλώντας αντιδράσεις πολλών νομικών στο εσωτερικό της Γαλλίας, που μίλησαν για «νόμο των υπόπτων», αφού αρκεί η αστυνομία να σε θεωρήσει «ύποπτο» για να σου απαγορέψει την έξοδο από την περιφέρειά σου για έναν ολόκληρο χρόνο, αναγκάζοντάς σε να παρουσιάζεσαι καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα, ενώ αν θέλεις να πας κάπου αλλού θα πρέπει να σου φορέσουν το γνωστό «βραχιολάκι»! Αν παρακούσεις, τότε θα βρεθείς αντιμέτωπος με τριετή φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο! Ολα αυτά θα μπορούν να συμβούν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη ή δικαστική εντολή. Αρκεί να σε θεωρούν «ύποπτο» οι μπάτσοι!
Επίσης, η αστυνομία μπορεί να κλείνει χώρους λατρείας για ένα εξάμηνο (επίσης χωρίς δικαστική εντολή) μόνο και μόνο με την υποψία ότι οι ιερείς εκθειάζουν την «τρομοκρατία». Αν για παράδειγμα ένας ιερέας σε ένα τζαμί εκφωνήσει πύρινο λόγο κατά του Ισραήλ, μετά από κάποια επίθεσή του στην Παλαιστίνη, και υπερασπιστεί την παλαιστινιακή αντίσταση, τότε οι μπάτσοι μπορούν να μπουκάρουν και να κλείσουν το τζαμί για έξι μήνες, αφού η παλαιστινιακή αντίσταση θεωρείται κι αυτή «τρομοκρατία»! Ο ιερέας φυσικά θα συλληφθεί, αφού η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει κατ’ οίκον περιορισμό σε άτομα που εκθειάζουν την «τρομοκρατία».
Η δικαιοδοσία της αστυνομίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε περιοχές που αυτή θεωρεί σκόπιμο, αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Οποιος εισέρχεται στις περιοχές αυτές θα περνά από σωματικό έλεγχο και όποιος αρνηθεί δε θα έχει το δικαίωμα να εισέλθει σ’ αυτές. Αυτό θα μπορεί να γίνεται για έναν ολόκληρο μήνα. Η αστυνομία θα μπορεί επίσης να μπουκάρει σε σπίτια για έρευνα, χωρίς την εντολή εισαγγελέα, και να κρατά εκεί τον «ύποπτο» έως τέσσερις ώρες, μέχρι να τελειώσει η έρευνα, ενώ θα μπορεί να ζητά ταυτότητες και να κάνει σωματικούς ελέγχους σε διάφορες περιοχές που κρίνει αναγκαίο (σταθμούς τραίνων, αεροδρόμια ή κοντά στα σύνορα).
Είναι τέτοια η περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων, που ακόμα και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την ανησυχία του για το νόμο. Δύο μέλη του γραφείου αυτού, δήλωσαν ότι ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος θα επηρεάσει «το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, το δικαίωμα της πρόσβασης σε δικαστήριο, ελευθερίας μετακίνησης, ελευθερίας ειρηνικής συνεύρεσης, ελευθερίας έκφρασης και πίστης». Κι αυτό θα γίνει γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η αστυνομία κατασκευάζει ενόχους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα ατομικά δικαιώματα. Ακόμα και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Humans Rights Watch) εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες.
Το αυτί φυσικά του «δημοκράτη» Μακρόν δεν ιδρώνει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε το νόμο του μπροστά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και θα τον εφαρμόσει, αφού δε συναντά σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό. Δεν εννοούμε τις δημοσκοπήσεις που γίνονται για να φτιάξουν κλίμα, όπως αυτή της Φιγκαρό που έβγαλε ότι το 57% υπερασπίζεται το νόμο και ότι το 62% παραδέχεται ότι περιστέλλει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά τις αντιδράσεις στους δρόμους, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Το «επιχείρημα» της «προστασίας» απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές είναι η γνωστή καραμέλα για να περάσουν τέτοια νομοθετικά εκτρώματα. Ομως και μόνο το γεγονός ότι στα δύο χρόνια της «έκτακτης ανάγκης», 240 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορες επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει κάνει πάνω από 4.600 επιδρομές σε χώρους για έρευνες (το 80% των οποίων έγινε στο πρώτο εξάμηνο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη του 2015) και έχει βάλει στη φυλακή 646 άτομα και σε κατ’ οίκον περιορισμό άλλα 752 (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που δημοσιεύτηκαν στο France24 την περασμένη Τρίτη), αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η αστυνομική «προστασία» δε θα σταματήσει τις επιθέσεις. Μπορεί πράγματι να αποτρέψει κάποιες από αυτές, αλλά δε θα τις σταματήσει γιατί δεν χτυπά στην πηγή τους. Κι αυτή δεν είναι παρά η περιθωριοποίηση πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα μεταναστών και γόνων μεταναστών), σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ρατσιστικό. Ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος θα σπρώξει σίγουρα πολλούς – ιδιαίτερα νέους – σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, εντείνοντας το μίσος και την οργή τους.
Η γαλλική αστική δημοκρατία μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο πιο κοντά στον φασισμό. Γνωρίζει ότι η καταπίεση στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη διάλυση ολόκληρων χωρών στο εξωτερικό, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, από το οποίο θέλει να προστατευτεί για να εξακολουθήσει απρόσκοπτα τον καταπιεστικό της ρόλο. Οι φασίστες (όπως το Εθνικό Μέτωπο, που βρήκε το νόμο «άτολμο» και «σοφτ») τη βοηθούν να το κάνει αυτό. Ζητούμενο παραμένει η απάντηση της εργαζόμενης κοινωνίας που θα βρεθεί κι αυτή στα δίχτυα αυτού του νόμου, αν αποφασίσει να βγει στους δρόμους και να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 7 Ιούλη
- Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
- Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
- «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
- Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»