Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Κοράκι ΣΦΥΡΑ ΤΟ!

Παιχνίδια εξουσίας με φόντο το ποδόσφαιρο

0

Σε δίκη παραπέμπονται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γιάννης Κομπότης, της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός και άλλα 25 άτομα, ανάμεσά τους και πρώην μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αρκετοί διαιτητές. Οι 28 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα), ενώ απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες για τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της εκβίασης. Οσον αφορά τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος προσωρινής του κράτησης και τον απάλλαξε και από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη, που αφορούσε τον εμπρησμό του φούρνου του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα.

Οπως ήταν φυσικό, η είδηση της παραπομπής Μαρινάκη επισκίασε τη φτωχή αθλητική (και όχι μόνο) επικαιρότητα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν δεκάδες σχόλια για το θέμα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την οπαδική τοποθέτηση του σχολιαστή. Ανεξάρτητα όμως από οπαδικές προτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος των σχολίων θεωρούν ότι η παραπομπή Μαρινάκη έχει πολιτική χροιά και οφείλεται στην κόντρα του με την κυβέρνηση. Την άποψη αυτή, που αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς να αιωρείται στην ατμόσφαιρα κύκλοι του Μαρινάκη, την ενισχύουν δυο παράμετροι.

♦ Η πρώτη αφορά την υποβάθμιση των κατηγοριών με τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι. Με τις λιγοστές νομικές γνώσεις που διαθέτουμε καταλαβαίνουμε από το περιεχόμενο του βουλεύματος ότι ο Μαρινάκης έπεσε στα μαλακά και ξεπέρασε τις βαριές κατηγορίες. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εξ ορισμού θα ήταν επικεφαλής, και τον παραπέμπει με δυο κατηγορίες, που πολύ δύσκολα θα αποδειχτούν στην ακροαματική διαδικασία, αφού για τη σύσταση συμμορίας θα απαιτηθούν ακράδαντα στοιχεία και για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων θα πρέπει να προσκομιστούν στο δικαστήριο στοιχηματικά δελτία, ποσά, κινήσεις λογαριασμών, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους τελέστηκε το αδίκημα. Η δυσκολία απόδειξης του κατηγορητηρίου σε συνδυασμό με την κατά πλειοψηφία παραπομπή (ο πρόεδρος του Συμβουλίου ψήφισε κατά της παραπομπής) δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί δικαστής να καταδικάσει τον πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

♦ Η δεύτερη αφορά τη σπουδή με την οποία «έτρεξε» ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους, ότι θα πρέπει να σταματήσουν εντός 15 ημερών την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, τονίζοντας σε σχετικές δηλώσεις του ότι αν δεν το πράξουν οι κατηγορούμενοι, θα εκδοθούν οι σχετικές πράξεις με κρατική παρέμβαση. Στην περίπτωση του Μαρινάκη, η παραπομπή σε δίκη, εκτός από το πρεστίζ και το τσαλάκωμα της εικόνας του, έχει και πρακτικές δυσκολίες, αφού δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του ποδοσφαιρικές μετοχές. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, η οποία στοχεύει αφενός στον καθορισμό της υπερασπιστικής γραμμής του Μαρινάκη και αφετέρου στον καθορισμό της διαδικασίας μεταβίβασης του μετοχικού πακέτου που έχει στην κατοχή του.

Μια πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η απόφαση του Μαρινάκη να διορίσει «διάδοχό» του στην ηγεσία του Ολυμπιακού τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Ο διορισμός έγινε με σχετική δήλωση του Μαρινάκη στην οποία προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα, αφήνοντας αιχμές για μεροληπτική στάση απέναντί του και τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ως απολύτως αβάσιμες και απογύμνωσε, έτσι, όσους περίμεναν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι κατηγορίες, για να ικανοποιήσουν τον φθόνο τους».

Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκτός από το πρόσωπο θα δούμε την απόφαση του Μαρινάκη για τον τρόπο, που θα «τρέξει» η ομάδα για το χρονικό διάστημα της δικαστικής εμπλοκής του. Στα ΜΜΕ η είδηση έχει επικεντρωθεί μόνο στην παραπομπή Μαρινάκη (ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι το γκα-νιάν όνομα) και αυτό κατά την ταπεινή άποψη της στήλης γίνεται για δυο λόγους. Αφενός για να ενισχυθεί η άποψη που προβάλλει η ερυθρόλευκη πλευρά, ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και αφετέρου για να μη φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβάλλεται, αφού κατηγορούμενοι είναι και άλλοι δυο πρόεδροι ΠΑΕ της Super Laegue, ποδοσφαιροπαράγοντες και διαιτητές. Αυτό σημαίνει ότι μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος της παραπομπής, το θέμα θα «θαφτεί» από τον αθλητικό δημοσιογραφικό εσμό, αφού η παραμονή του στην επικαιρότητα δε βολεύει κανέναν.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η δίωξη κατά του Μαρινάκη είναι πολιτική και κατ΄εντολή της κυβέρνησης, οι πιθανότητες να διατηρηθεί το θέμα στην επικαιρότητα (στο βαθμό που αναλογεί στη σημασία του) είναι ελάχιστες, αφού και οι δυο πλευρές θα θέλουν να κάνουν τα παζάρια και τις συμφωνίες τους κάτω από το τραπέζι και χωρίς δημοσιότητα. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί ο Μαρινάκης φυλακή.

Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr

ΥΓ1. Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση του Γιάννη Μώραλη, με την οποία αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο Μαρινάκης να αναλάβει την προεδρία της ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Η στήλη κρίνει ότι είναι αναγκαίο για να φανεί ότι έπραξε ως δήμαρχος Πειραιά και ανιδιοτελής Ολυμπιακός και όχι σαν υπάλληλος ενός καπιταλιστή, όπως τον κατηγορούν κάποιοι. «Ως Δήμαρχος Πειραιά αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη που μου αναλογεί απέναντι στο σύλλογο της πόλης μας και στα εκατομμύρια των φιλάθλων μας. Για τον λόγο αυτό τίθεμαι στην διάθεση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προκειμένου μετά την τιμητική πρόταση του προέδρου να στηρίξω την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, για τους λίγους μήνες που απαιτούνται μέχρι να δικαιωθεί οριστικά ο φυσικός ηγέτης του Ολυμπιακού μας κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Ολοι οι Ολυμπιακοί απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ομάδα μας είμαστε παρόντες και ενωμένοι σαν μια γροθιά» (οι εμφάσεις δικές μας).

ΥΓ2. Πονοκέφαλος για τον Γατούλη αρχίζει να γίνεται η κόντρα ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ και τους μπάτσους, αφού η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών εξαιτίας των επεισοδίων που έγιναν στο ΟΑΚΑ πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Από το ρεπορτάζ που έκανε η στήλη, αλλά και από δημοσιεύματα αθλητικών εφημερίδων, η πιθανότερη εκδοχή για την έναρξη των επεισοδίων είναι ότι οι μπάτσοι επιτέθηκαν σε μερικές εκατοντάδες οπαδών της ΑΕΚ που προσπαθούσαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Η είσοδος μιας μερίδας οπαδών χωρίς εισιτήριο επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε αγώνα της ομάδας και υπάρχει μια ανοχή από τους σεκιούριτι που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εισιτηρίων, προφανώς και με τη σύμφωνη γνώμη της κιτρινόμαυρης διοίκησης. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν οι οπαδοί και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όμως έγινε επέμβαση από τους μπάτσους και δημιουργήθηκαν τα επεισόδια (ορισμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έφαγαν πολύ ξύλο). Η πιο πιθανή εξήγηση για τη στάση των μπάτσων είναι ότι προσπάθησαν να πάρουν ρεβάνς για το ξύλο που έφαγαν μερικές μέρες πριν στα Πευκάκια, όπου συγκρούστηκαν οι ΑΕΚτζήδες με τους τιφόζι της Μίλαν. Στην έναρξη των επεισοδίων οι ΜΑΤάδες βρέθηκαν στη μέση, έφαγαν αρκετές και από τις δυο πλευρές και μέχρι να καταφέρουν να επιβάλουν την τάξη είχαν πολλούς τραυματίες. Πλέον, η ΑΕΚ βρίσκεται κατηγορούμενη και για την τιμωρία της, εκτός από τους ερυθρόλευκους που έκαναν παρέμβαση στη Super League, πιέζει παρασκηνιακά και ο ΠΑΟΚ, αφού η αφαίρεση των τριών βαθμών, που προβλέπεται εφόσον κριθεί ένοχη, δίνει στους ανταγωνιστές της ΑΕΚ κίνητρο.
 

 

 
Η φωτογραφία της στήλης είναι η απάντηση του τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Γιώργου Μπαντή στο νέο ρατσιστικό χτύπημα του Τσιάρτα που έγραψε ότι “την ελληνική σημαία πρέπει να την κρατάνε Ελληνες”. «Ελληνες, πανηγυρίστε είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης!!!  Υ.Γ Βγάλτε την φόρμα απο τον Γερμανό», έγραψε κάτω από τη φωτογραφία και τους στίχους του Ρίτσου ο Μπαντής.  Κανένα σχόλιο από τη στήλη. Η απάντηση του Μπαντή μιλάει από μόνη της και ξεμπροστιάζει τα ρατσιστικά ρετάλια τύπου Τσιάρτα. Μπράβο στο παλικάρι!

Κοινοποίηση: