Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς
  • Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών
  • SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
  • Δεν «έπεσε», καταρρίφτηκε το αμερικάνικο F-15
  • Σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση εκφράζει αλληλεγγύη στο Ιράν
  • Σαν σήμερα 2 Μάρτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Διαχρονικά ναζιστική οργάνωση η ΧΑ
Πολιτική

Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

Διαχρονικά ναζιστική οργάνωση η ΧΑ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Οκτ 2017, 00:00

Στις 25 Σεπτέμβρη του 2013, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς είχε καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο έγγραφα με τίτλο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ» και «ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Πέντε μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης αυτών των εγγράφων, η ΧΑ έσπευσε να δημοσιοποιήσει αυτό που η ίδια χαρακτήριζε ως «αληθινό καταστατικό», ισχυριζόμενη ότι αυτό είναι το μοναδικό καταστατικό της οργάνωσης, που το είχε μάλιστα καταθέσει στον Αρειο Πάγο, στις 28 Αυγούστου του 2012.
 
Ο Δ. Ψαρράς κατέθεσε σε τρεις σχεδόν συνεδριάσεις στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση για τη φασιστική και εγκληματική δράση της ΧΑ και αναφέρθηκε εκτενώς και στα δύο αυτά έγγραφα, που του είχαν σταλεί ταχυδρομικά το 1987. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι δύο φορές, μία το 1990 και μία το 1998, είχε παραθέσει εκτενή αποσπάσματα από το καταστατικό και τότε η ΧΑ δεν τόλμησε να μιλήσει για ψευδεπίγραφα έγγραφα.
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, ακολουθώντας τη γραμμή των πελατών τους, αμφισβήτησαν τη γνησιότητα των εγγράφων και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους υποβάλλοντας στον Ψαρρά ερωτήματα, όπως   για παράδειγμα γιατί δεν παρέδωσε τα έγγραφα αυτά στις ανακριτικές αρχές, αλλά είπε ότι θα τα καταθέσει στο δικαστήριο. Ολοι οι συνήγοροι υπεράσπισης εν χορώ (και αυτοί που είναι επιστημονικοί συνεργάτες του φίρερ και άλλων βουλευτών της ΧΑ) ισχυρίζονταν ότι το μόνο και πρώτο καταστατικό της ΧΑ είναι αυτό που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο. Οτι δεν υπήρξε άλλο καταστατικό πριν από τον Αύγουστο του 2012. Προέβαλαν αυτόν τον ισχυρισμό γνωρίζοντας, εν πλήρη συνειδήσει, ότι λένε ψέματα.
 
Γιατί λέμε ότι γνώριζαν την αλήθεια;
 
Για να μην πάμε πολύ παλιά, π.χ τη δεκαετία του ‘90 όταν αρκετοί απ’ αυτούς δεν είχαν ακόμα ενηλικιωθεί, θα τονίσουμε ότι γνωρίζουν όλη τη δικογραφία για την φασιστική και εγκληματική δράση των νεοναζιστών της ΧΑ. Ετσι, γνωρίζουν την απολογία του πρώην στελέχους του στρατού Πολύβιου Ζησιμόπουλου, στην οποία αυτός δηλώνει ότι ενημερώθηκε για τις θέσεις της ΧΑ από το καταστατικό της. Στην ύπαρξη του καταστατικού αναφέρεται σε αρκετά σημεία της κατάθεσής του.
 
Σύμφωνα με δήλωσή του, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος εντάχθηκε στη ΧΑ το 2011, και μάλιστα στην ΚΕ του ναζιστικού μορφώματος. Η άμεση ανέλιξή του προκάλεσε την περιέργεια των ανακριτριών που του υπέβαλαν ερωτήματα για το πώς ενημερώθηκε για τις θέσεις της ΧΑ και πώς έγινε τόσο γρήγορα μέλος της ΚΕ. Για την ανέλιξή του ο Ζησιμόπουλος απάντησε πως εκτιμά ότι του πρότειναν να μπει στην ΚΕ επειδή ήταν απόστρατος αξιωματικός. Σε σχέση με την ενημέρωσή του έγινε ο εξής διάλογος:
 
Ερώτηση: Εσείς με ποιο τρόπο ενημερωθήκατε για τις θέσεις, τις αρχές, τις δράσεις, την οργάνωση της Χρυσής Αυγής;
 
Απάντηση: Από το καταστατικό του κόμματος.
 
Ερώτηση: Ποιο είναι το καταστατικό του κόμματος;
 
Απάντηση: Το καταστατικό που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο νόμιμα το 2012 και το 2014 στη συνέχεια.
 
Ερώτηση: Η ερώτησή μας αφορά το 2011 που ενταχθήκατε και με δεδομένο ότι το πρώτο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που κατατέθηκε  επισήμως στον Αρειο Πάγο έχει ημερομηνία 30-8-2012, δηλαδή 2,5 μήνες  μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου  και 3,5 μήνες μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2012.
 
Απάντηση: Εγώ δεν είδα κάποια διαφορά από το καταστατικό που κατατέθηκε. Ηταν το ίδιο με το καταστατικό του 2011. Είναι το καταστατικό του κόμματος που υπήρχε τότε και που κατατέθηκε  το 2012 και το 2014. Υπήρχε τότε καταστατικό και αυτό διά-βασα και εγώ…
 
Τον ρώτησαν ποιο καταστατικό κατέθεσε η ΧΑ στις ευρωεκλογές του 2009 και του ανέφεραν τι είπαν οι Γερμενής και Ηλιόπουλος και απάντησε ότι δε γνωρίζει τι είπαν αυτοί, τι καταστατικό κατέθεσε το 2009 η ΧΑ και ότι δεν κράτησε το καταστατικό που διάβασε.
 
Στο καταστατικό που η ΧΑ κατέθεσε στον Αρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012, δεν υπάρχουν οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις της. Ετσι, είναι προφανές ότι του έδειξαν είτε το καταστατικό του 1987 (αυτό που είχαν στείλει ταχυδρομικά στον Δ. Ψαρά), είτε το έγγραφο ΙΕΡΑΡΧΙΑ-ΔΟΜΗ, που είναι στη δικογραφία, είτε άλλα ιδεολογικά κείμενα του φίρερ και της ΧΑ. Ο Ζησιμόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν τα κράτησε, γιατί αυτά τα έγγραφα «τσουρουφλίζουν» τη ΧΑ, τον φίρερ και όλη την ηγεσία της. Το 1987 και για πολλά χρόνια στη συνέχεια, ο φίρερ της ΧΑ και τα λίγα μέλη και στελέχη της στον γραπτό και προφορικό τους λόγο έβγαιναν «φόρα παρτίδα» υπέρ του Χίτλερ, του Εθνικοσοσιαλισμού και της Αρχής του Αρχηγού. Γι’ αυτό και δεν είχαν κανένα λόγο να κρύψουν το καταστατικό του 1987 και να μην το στείλουν ταχυδρομικά στον δημοσιογράφο. Οπως και  δεν είχαν λόγο να διαψεύσουν τον Ψαρρά τη δεκαετία του '90, όταν δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα από το καταστατικό της συμμορίας.
 
Στις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο Ζησιμόπουλος δεν επανεξελέγη στη Β’ Θεσσαλονίκης όπου είχε εκλεγεί, αλλά εξελέγη άλλο κομματικό στέλεχος της ΧΑ. Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 κατέβηκε ως υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ποιος αμφιβάλλει ότι τα όσα ο Ζησιμόπουλος εξέθεσε στην απολογία του, διαφοροποιούμενος από τις θέσεις του φίρερ και της ΧΑ, δεν έπαιξαν καθοριστικό λόγο στο να πεταχτεί στο πυρ το εξώτερο από τον φίρερ Μιχαλολιάκο;
 
Ομως ο Ζησιμόπουλος δεν είναι ο μόνος που αναφέρεται σε ύπαρξη καταστατικού πριν από τον Αύγουστο του 2012. Στις αρχές του 2004, ο πρώην υπαρχηγός της ΧΑ Σ. Γκέκας δημοσιοποιεί επιστολή του φίρερ Μιχαλολιάκου προς την ολομέλεια της ΤΟ Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία 9 Σεπτέμβρη του 2002, στην οποία ανάμεσα στ’ άλλα ο φίρερ αναφέρει: «Στην πρόσφατη συνομιλία μου με τον Στέφανο Γκέκα του είπα ότι ούτως ή άλλως καταστατικά αν δούμε το θέμα, το ζήτημα της περιοχής Αθηνών-Πειραιώς δεν τον αφορά και επιπλέον έχω την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του πολιτικού συμβουλίου».
 
Ο ίδιος ο φίρερ, λοιπόν, αναφέρεται στην ύπαρξη καταστατικού το 2002, μολονότι η ΧΑ είχε τότε μερικές δεκάδες μέλη! Πού να φανταζόταν ο φιρερίσκος, ότι δεκαπέντε χρόνια αργότερα, θα χρειαζόταν να ισχυριστούν οι συνήγοροι υπεράσπισης ότι δήθεν η ΧΑ απέκτησε για πρώτη φορά καταστατικό τον Αύγουστο του 2012, όταν και το κατέθεσε στον Αρειο Πάγο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αποδεικνύονται θλιβεροί ψεύστες. Αλλωστε, αρκετοί απ’ αυτούς θεωρούν υποχρέωσή τους το να λένε ψέματα, καθώς είτε κατέβηκαν ως υποψήφιοι της ΧΑ στις εκλογές είτε είναι επιστημονικοί συνεργάτες του φίρερ, βουλευτών και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ.
 
Πηγαίνοντας μια δεκαετία πίσω, στις αρχές Απρίλη του 1992, θα διαβάσουμε στο τεύχος 70 του ομώνυμου περιοδικού της ΧΑ άρθρο του Ν. Μιχαλολιάκου με τίτλο «Λαϊκός Σύνδεσμος Απρίλιος 1992 – 2ο συνέδριο», που αναφέρει: «Στις 11 και 12 Απριλίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα το 2ο συνέδριο του Λαϊκού Συνδέσμου. Σκοπός της διενέργειας του Συνεδρίου  αυτού είναι η τήρηση του Καταστατικού και όχι μόνο (…) Για τους φίλους μας που δεν γνωρίζουν το καταστατικό μας…».
 
Και πάλι, λοιπόν, ο ίδιος ο φίρερ της ΧΑ, αναφέρεται (δις μάλιστα) στο Καταστατικό της νεοναζιστικής συμμορίας, προς μεγάλη λύπη και απογοήτευση των συνηγόρων υπεράσπισης, που έσπευσαν εν χορώ να υποστηρίξουν ότι η ΧΑ απέκτησε για πρώτη φορά Καταστατικό τον Αύγουστο του 2012. Ενας απ’ αυτούς, μάλιστα, που εμφανίζεται ως κορυφή στην ποινική δικηγορία, προκειμένου να αποδείξει ότι η ΧΑ δεν είχε καταστατικό, προέβαλε τον εξής ισχυρισμό: τι καταστατικό να είχε η ΧΑ το 1987 που ήταν μια ολιγομελής ομάδα; Δυστυχώς γι’ αυτόν, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Οταν δε αρχίσει η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, αυτοί οι αστείοι και συνάμα ψεύτικοι ισχυρισμοί θα καταρρεύσουν.
 
Γιατί, όμως, τόση αγωνία ώστε να τους οδηγεί να ισχυρίζονται ψευδώς ότι το καταστατικό του 1987, που είχε σταλεί στον Δ. Ψαρρά, είναι κατασκευή και ότι η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό; Προφανώς, γιατί θέλουν να κρύψουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της ΧΑ, την τυφλή υποταγή στη ναζιστική Αρχή του Ενός, την τυφλή πίστη στον Εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Θέλουν να κρύψουν τοποθετήσεις σαν αυτή: «Η απόλυτη πειθαρχία των κατωτέρων βαθμίδων της κινήσεως στις αποφάσεις των ιεραρχικώς ανωτέρων βαθμίδων είναι αυτονόητη. Η πειθαρχία που διέπει την ιεραρχική δομή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είναι αδήριτη ανάγκη για την πραγματοποίηση των σκοπών της κινήσεως και αποτελεί συνειδητοποιημένη κατάσταση για κάθε μέλος» (οι επισημάνσεις δικές μας).
 
Η σαφής αυτή τοποθέτηση αποτελεί και μια ξεκάθαρη απάντηση σε εκείνους που προκειμένου να στριμώξουν τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, ζητούσαν απ’ αυτούς να τους πουν με ποια στοιχεία υποστηρίζουν ότι δόθηκε εντολή από τον φίρερ ή την ηγετική ομάδα για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών ή αποπειρών ανθρωποκτονίας. Με το ασφυκτικό κλίμα τυφλής πίστης στο φίρερ και τυφλής υποταγής στην ηγεσία, για μεν τις σοβαρές ενέργειες οι εντολές έρχονταν κατευθείαν από πάνω, ενώ υπήρχαν γενικές εντολές τις οποίες εξειδίκευαν τα παρακάτω όργανα και εκτελούσαν τυφλά τα τάγματα εφόδου, που γνώριζαν τι σημαίνει τυφλή πειθαρχία, όπως γνώριζαν επίσης ποια είναι τα εγκληματικά καθήκοντα που έχουν εντασσόμενα σ’ αυτή τη συμμορία. Δεν είναι απαραίτητο, λοιπόν, μάρτυρες που αναφέρονται στην ιεραρχική-στρατοκρατική δομή της ναζιστικής συμμορίας, να μπορούν να καταθέσουν πώς και από ποιους δόθηκε η εντολή για κάθε πράξη.
 
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως αυτή σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν με απόφαση μόνο του περιφερειάρχη Λαγού, χωρίς να δοθεί εντολή από τον ίδιο τον φίρερ. Γιατί αυτή η επίθεση θα προκαλούσε σοβαρά γεγονότα, όπως προκάλεσε. Το ίδιο ισχύει και για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
 
Θέλουν να κρύψουν θέσεις σαν αυτή: «Ο ΑΡΧΗΓΟΣ είναι πρόσωπο απολύτως απρόσβλητο και απαραβίαστο, και είναι ο ανώτατος ηγέτης της κινήσεως στέκει δε υπεράνω εκλογικών διαδικασιών και δεν μετέχει στις σχετικές ψηφοφορίες» (η επισήμανση δική μας). Οταν αναφέρονται στον αρχηγό, οι χρυσαυγίτες μιλούν με δέος θεοκρατικό. Κι αυτό δε βολεύει την υπεράσπιση. Γι’ αυτό και κοπιάζει να διαψεύσει τα αδιάψευστα.
 
Το Καταστατικό του 1987 δεν είναι το μοναδικό έγγραφο που ξεμπροστιάζει τους Χρυσαυγίτες σαν αμετανόητους Εθνικοσοσιαλιστές, συνδεδεμένους με τη φασιστική βία όπως η γλώσσα με τα δόντια. Το έγγραφο ΙΕΡΑΡΧΙΑ-ΔΟΜΗ είναι ένας ύμνος στην Αρχή του Αρχηγού (και όχι μόνο). Σε άλλη αναφορά μας θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα γι’ αυτό το έγγραφο που είναι από τα αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας.
 
Υπάρχει ακόμα η τελετουργία του όρκου, με το ναζιστικό τυπικό, και ο όρκος των δόκιμων μελών, που ορκίζονται αιώνια πίστη στον Αρχηγό και την ηγεσία (έχουμε δημοσιεύσει στοιχεία για τέτοιες τελετές, που ενίοτε οι χρυσαυγίτες φρόντιζαν να απαθανατίζουν σε βίντεο, για λόγους προπαγάνδας (για να προκαλούν ρίγος στα υπό στρατολόγηση ασπόνδυλα).
 
Υπάρχει, όμως, και το καταστατικό του Αυγούστου του 2012, το οποίο αξίζει να σχολιάσουμε εν συντομία. Και αυτό το καταστατικό αποτελεί μια συγκαλυμμένη εκδοχή της Αρχής του Ενός, του Αρχηγού, του φίρερ της ΧΑ, που για λόγους αστικής νομιμότητας πήρε τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής. Διαβάζοντάς το κανείς αυτό προσεκτικά, σε συνδυασμό με τον όρκο των δόκιμων μελών, διαπιστώνει ότι και μ’ αυτό το Καταστατικό ο φίρερ Μιχαλολιάκος αναγορεύεται σε ισόβιο Αρχηγό της ΧΑ, χωρίς εκλογή στα συνέδρια.
 
Σύμφωνα με τον όρκο, τα μέλη της ΧΑ υπακούουν πιστά στον Αρχηγό. Ετσι, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν στα συνέδρια της ΧΑ μέλη-αντιπρόσωποι και μάλιστα να συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των συνέδρων για να θέσουν θέμα εκλογής άλλου Γενικού Γραμματέα. Σύμφωνα με αυτό το καταστατικό, μόνον αν τεθεί θέμα μπορεί να γίνει ξανά εκλογή Γενικού Γραμματέα. Μ’ αυτόν τον εύσχημο τρόπο νομιμοποιούν την ισοβιότητα του Ν. Μιχαλολιάκου ως Γενικού Γραμματέα – Αρχηγού.
 
Ακόμα, όλες οι αποφάσεις στη ΧΑ, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες και ουσιαστικές, παίρνονται είτε από τον ίδιο τον φίρερ είτε από επιτροπές που επιλέγονται προσωπικά απ’ αυτόν.
 
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

Ποιος οπλίζει το χέρι των φασιστών;
Επόμενο άρθρο

Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

Ο Ρουπακιάς είναι μέλος της ΧΑ

Σχετικά Αρθρα

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

Πολιτική 2 Μαρ 2026, 14:25

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

Πολιτική 27 Φεβ 2026, 19:54

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

Η Αποψή Μας 27 Φεβ 2026, 09:35

Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ

Ολες/όλοι έξω από το Εφετείο στις 9 πμ

Πολιτική 27 Φεβ 2026, 09:33

Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει μόνο διακοπή για επόμενη συνεδρίαση, που θα απαγγείλει την απόφαση

Πολιτική 25 Φεβ 2026, 18:45

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

Πολιτική 21 Φεβ 2026, 07:23
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
Πολιτική

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

2 Μαρ 2026, 14:25
Υγεία

SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

2 Μαρ 2026, 12:56
Διεθνή

Δεν «έπεσε», καταρρίφτηκε το αμερικάνικο F-15

2 Μαρ 2026, 10:24
Διεθνή

Σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση εκφράζει αλληλεγγύη στο Ιράν

2 Μαρ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάρτη

2 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και σιωναζιστές ματοκυλούν τη Μέση Ανατολή

1 Μαρ 2026, 10:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάρτη

1 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα

28 Φεβ 2026, 09:44
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 6/3, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

28 Φεβ 2026, 05:08
Αντικυνωνικά

Αντικυνωνικά

28 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Φλεβάρη

28 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

27 Φεβ 2026, 19:54
Κόντρες

Sumud

27 Φεβ 2026, 14:48
Παιδεία

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

27 Φεβ 2026, 13:29
Η Αποψή Μας

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

27 Φεβ 2026, 09:35
Πολιτική

Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ

Ολες/όλοι έξω από το Εφετείο στις 9 πμ

27 Φεβ 2026, 09:33
Πολιτισμός

Απόψε στην Κόντρα: To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας

27 Φεβ 2026, 07:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Φλεβάρη

27 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Ζάκι: Ενα έντιμο στέλεχος της Φατάχ

26 Φεβ 2026, 21:32
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάρτη

Μαρόκο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1956).
1810: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα που διορίζει “Συνήγορο του πολίτη”.
1945: Ο στρατηγός Πετζόπουλος φτάνει στην Τρίπολη και απελευθερώνει όλους τους ταγματασφαλίτες που κρατούνταν στις φυλακές εν αναμονή δίκης.
1956: Η Λίνα Τσαλδάρη γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός.
1959: Ειδικό στρατοδικείο εγκλημάτων πολέμου καταδικάζει τον εξολοθρευτή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη.
1972: Βόμβα σε αμερικανικό αυτοκίνητο στο Παλαιό Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    17Ν
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Εφετείο 17Ν
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    ΕΛΑ
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Ποιοι είμαστε
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Επικοινωνία
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Όροι χρήσης
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Ποιοι είμαστε
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Επικοινωνία
  • Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Οι φιοριτούρες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo