Μόνο ως αγωνιώδης προσπάθεια να κερδίσει τη χαμένη δημοσιότητα και να δείξει ότι εξακολουθεί να παραμένει πολιτικά ισχυρός μπορεί να εξηγηθεί το αυτοκρατορικό ύφος με το οποίο απευθύνθηκε στο ΕΣΡ ο Νίκος Παππάς, «θυμίζοντάς» του ότι «οφείλει άμεσα να διεξάγει» τη διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και ζητά «όπως μας ορίσετε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων ενεργειών για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας».
«Θυμίζει» ακόμα ότι «η Αρχή σας θα πρέπει να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη της προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό τόσο του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησής τους» και καταλήγει: «Οπότε κρίνεται αναγκαίο να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσης επεξεργασίας εκ μέρους σας τα ζητήματα αυτά», διότι η επίσπευση του διαγωνισμού κρίνεται επιτακτική».
Πριν λίγο καιρό, βέβαια, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε το νόμο του αντισυνταγματικό, ο Παππάς ισχυριζόταν το αντίθετο και ανακοίνωνε ότι θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τώρα, απευθύνεται στο ΕΣΡ, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη ούτε ο αριθμός των αδειών μπορεί να καθοριστεί, ούτε η τιμή εκκίνησης, ούτε το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.
Εχει καμιά δυνατότητα να διατάξει το ΕΣΡ να κάνει οτιδήποτε; Να επιταχύνει τις διαδικασίες έστω; Καμιά απολύτως. Το ΕΣΡ είναι «ανεξάρτητη (λέμε τώρα) Αρχή». Τα μέλη του ορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία των 4/5. Μόνο αυτό το όργανο μπορεί να ασκήσει έλεγχο, να πάψει μέλη του ΕΣΡ και να τα αντικαταστήσει με άλλα. Επομένως, το ΕΣΡ θα γράψει τις «διαταγές» του Παππά εκεί που δεν πιάνει μελάνι και θα κινηθεί με τους δικούς του «ρυθμούς», οι οποίοι καθορίζονται από το παρασκηνιακό παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στους παλιούς καναλάρχες και σε εκείνους που θέλουν να προστεθούν στο «κλαμπ». Αν δεν λήξει η υπόθεση του ΔΟΛ, που αφορά άμεσα και το MEGA, δεν νομίζουμε ότι θα γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση από την πλευρά του ΕΣΡ.
Οσο για το πολιτικό επίπεδο, τις εγγυήσεις δεν τις έδωσε ο Παππάς αλλά ο Βούτσης. Αυτός έκλεισε τη συμφωνία πρώτα με το ΠΑΣΟΚ και μετά και με τη ΝΔ και αυτός λογοδοτεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπλοκάρουν τη διαδικασία. Πώς; Βάζοντας ορισμένα μέλη του ΕΣΡ να παραιτηθούν και μπλοκάροντας στη Διάσκεψη των Προέδρων την αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις άδειες των καναλιών. Με την απόφαση του ΣτΕ, το μπλοκάρισμα απαγορεύει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το ΕΣΡ στον υπουργό, όπως είχε κάνει ο Παππάς με το νόμο του. Επομένως, μόνον ο Βούτσης μιλάει με την αντιπολίτευση και αυτός είναι που θα κλείσει τη συμφωνία για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης. Ο Παππάς απλώς «γρυλίζει» χωρίς να μπορεί να «δαγκώσει», πικαρισμένος σφόδρα που από τα ψηλά βρέθηκε -χωρίς καν να το καταλάβει- στα χαμηλά, έχοντας χρεώσει και το κόμμα του μ' ένα πολιτικό φιάσκο.