Ποιος ξέρει τι υποκίνησε τον υφυπουργό Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό για ν' ανακοινώσει ότι θα κάνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή μικρών έργων σε 28 ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου; Το πιθανότερο είναι ότι θέλησε να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία και διάφορους «φίλους» που απέκτησε πριν γίνει βουλευτής. Εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός και εργαζόταν στο δήμο Ρόδου ως υπεύθυνος για έργα που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα ΕΕ. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα καταλάβετε.
Μόνο που ο… επιμελής υπουργός δεν υπολόγισε ότι υπάρχουν συμφωνίες (άτυπες μεν, αλλά συμφωνίες) Ελλάδας-Τουρκίας, μετά το γνωστό επεισόδιο των Ιμίων, που προβλέπουν τη μη παραβίαση του status quo των μικρών ακατοίκητων νησιών, πολλά από τα οποία η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μια αυστηρή ανακοίνωση, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι ο Σαντορινιός δεν ονομάτισε τα 28 νησιά στα οποία σχεδιάζει έργα. Η Τουρκία προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί συνθήκες που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν από παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε, όμως το μεγαλοφυές σχέδιο Σαντορινιού μπήκε στη σαλαμούρα (για να μην πούμε ότι πετάχτηκε στα σκουπίδια). Κανένας δε θα ήθελε να προσφέρει στο πιάτο του Ερντογάν τη δυνατότητα για «θερμά επεισόδια» στο Αιγαίο, που θα του επέτρεπαν επιπλέον να «χαλαρώσει» με άνεση και την επιτήρηση της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Η «παιδική χαρά» έδρασε και πάλι. Ενας υφυπουργός ανακοίνωσε δράσεις που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, αγνοώντας πως σ' αυτές τις περιπτώσεις συνεννοούμαστε πρώτα με το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού.