Πριν από δυο βδομάδες αναφερθήκαμε στην πρόταση της ΟΥΕΦΑ προς τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για τις αλλαγές στον τρόπο διανομής των εσόδων του Champions League στις ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η εκτίμηση της στήλης ήταν ότι οι αλλαγές θα γίνονταν δεχτές από τις ομοσπονδίες μέλη της ΟΥΕΦΑ, μολονότι ευνοούσαν τους μεγάλους συλλόγους, αφενός γιατί ήταν σύμφωνες με τους βασικούς οικονομικούς όρους της καπιταλιστικής οικονομίας (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πρώτα μπίζνα και μετά άθλημα) και αφετέρου γιατί η οικονομική εξάρτησή τους από την ΟΥΕΦΑ δεν επιτρέπει στις εθνικές ομοσπονδίες «αντάρτικα» και διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή.
Αν κρίνουμε και από τις ελάχιστες ως μηδενικές αντιδράσεις από την πλευρά των εθνικών ομοσπονδιών, μπορεί να πούμε ότι πέσαμε μέσα και η εκτίμησή μας ήταν «στανταράκι» (για να μιλήσουμε με όρους ποδοσφαιρικού στοιχήματος). Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στην περίπτωση της πρότασης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για «κλειστό» Champions League. Σύμφωνα με την πρόταση της ΟΥΕΦΑ, οι ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στους ομίλους του Champions League, «παραγκωνίζοντας» τις ομάδες από τις μικρομεσαίες ποδοσφαιρικά χώρες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ''Leaders in Sport Business'', που διεξάγεται στο Λονδίνο, η Ενωση των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών (EPFL), διά στόματος του προέδρου της, Λαρς-Κρίστερ Ολσον, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί πλήρως με τα σχέδια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (που αναμένεται να γίνουν πράξη από την σεζόν 2018-19).
Ο πρόεδρος της EPFL δήλωσε ότι οι εθνικές ομοσπονδίες είναι ενωμένες, καθώς την αντίθεσή τους με την ΟΥΕΦΑ δήλωσαν και οι ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Ισπανίας, που οι ομάδες τους θα είναι οι περισσότερο ευνοημένες από τις αλλαγές που προτείνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, και συμπλήρωσε: «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Ο νέος πρόεδρος της UEFA έχει δηλώσει πως θα την επανεξετάσει και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να την αλλάξουμε. Υπήρξε ένα κενό στην ηγεσία της UEFA και νομίζω ότι οι μεγάλοι σύλλογοι το εκμεταλλεύτηκαν και οδήγησαν σε αυτή την αναστάτωση. Θέτουν τις προϋποθέσεις για μία ιδιωτική κλειστή λίγκα στο μέλλον και αυτό το ρίσκο είναι πιο επικίνδυνο από τις αλλαγές αυτές καθ' αυτές». Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της EPFL ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι στην περίπτωση που η ΟΥΕΦΑ εμμείνει στην απόφασή της υπάρχει τρόπος να μπλοκάρουν οι εθνικές ομοσπονδίες τις προωθούμενες αλλαγές, ορίζοντας αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων την ίδια μέρα και ώρα με τα παιχνίδια του Champions League, γεγονός που θα κάνει απαγορευτική τη συμμετοχή των ομάδων και στις δυο διοργανώσεις (εθνικό πρωτάθλημα και Champions League).
Ισως να προξενεί εντύπωση η σκληρή γραμμή που λένε ότι θα κρατήσουν οι εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα αναγκαστούν εκτός από την κόντρα με την ΟΥΕΦΑ να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση και με τις κορυφαίες ομάδες τους. Αν όμως διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις του Λαρς-Κρίστερ Ολσον, θα βρούμε το λόγο για τον οποίο η EPFL είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Αυτό που φοβούνται οι ομοσπονδίες είναι ότι το «κλειστό» Champions League θα λειτουργήσει ως προοίμιο για τη δημιουργία μιας κλειστής πανευρωπαϊκής λίγκας, στην οποία θα συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες, γεγονός που θα έχει σημαντική και αρνητική επίπτωση στα εθνικά πρωταθλήματα. Από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν οι μεγάλες ομάδες, είναι ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα, άρα θα μειωθούν σημαντικά και τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες. Και επειδή οι απανταχού ποδοσφαιροπαράγοντες -μολονότι είναι στην πλειοψηφία τους ανιδιοτελείς εραστές του αθλήματος, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία του- έχουν και υλικές ανάγκες σ' αυτή τη μίζερη ζωή και πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίζουν το παντεσπάνι τους, είναι βέβαιο ότι για να τους πάρει κάποιος την κουτάλα από το χέρι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ.
Σε απλά ελληνικά, οι αντιδράσεις των εθνικών ομοσπονδιών για τον τρόπο διανομής των εσόδων του Champions League στις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό μπορεί να ήταν περιορισμένες, αφού επί της ουσίας έθιγε μόνο το «κύρος» τους στην ποδοσφαιρική πιάτσα, αφήνοντας επί της ουσίας σχεδόν ανέπαφα τα φράγκα που θα έμπαιναν στα ταμεία τους, στην περίπτωση του «κλειστού» Champions League τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα φράγκα που μέχρι στιγμής περνούσαν από τα ταμεία τους, αφού είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μια κλειστή ιδιωτική ποδοσφαιρική Λίγκα με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων θα μαζέψει όλο το χαρτί και θα αφήσει νυχτερίδες κι αράχνες στα ταμεία των ομοσπονδιών.
Για το λόγο αυτό βλέπουμε μπροστάρισσες στον αγώνα ομοσπονδίες που οι ομάδες-μέλη τους θα ευνοηθούν από τις προτεινόμενες αλλαγές. Κατά συνέπεια, το παιχνίδι θα χοντρύνει και η κόντρα ανάμεσα στις εθνικές ομοσπονδίες και την ευρωπαϊκή θα έχει ενδιαφέρον, αφού θα είναι πολύ σκληρή. Η πρόβλεψη είναι δύσκολη και με τα σημερινά δεδομένα θα ποντάραμε υπέρ των εθνικών ομοσπονδιών, αφού οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δε δείχνουν έτοιμοι να «απογαλακτιστούν» από τη μαμά ομοσπονδία. Από τη στιγμή όμως που οι προτεινόμενες από την ΟΥΕΦΑ αλλαγές θα γίνουν πράξη από τη σεζόν 2018-19 και υπάρχει αρκετός χρόνος και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν, ας περιμένουμε πριν καταλήξουμε στο τελικό ποντάρισμα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια
Η εφημερίδα Telegraph ξεκίνησε μια έρευνα για τα δρώμενα στο χώρο του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με στόχο να αποκαλύψει το ρόλο των μάνατζερ και του συστήματος της ιδιοκτησίας παιχτών από τρίτους, όμως στην πορεία της έρευνας προέκυψε θέμα παράνομου στοιχηματισμού από ποδοσφαιριστές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ρεπόρτερ της εφημερίδας, που παρίστανε τον επενδυτή ασιατικού ομίλου, με τον προπονητή Χάρι Ρέντναπ (Γουέστ Χαμ, Πόρτσμουθ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ, ΚΠΡ είναι μερικές από τις ομάδες που έχει κοουτσάρει) και τον ατζέντη παιχτών Νταξ Πράις, ο έμπειρος τεχνικός παραδέχτηκε ότι οι παίκτες του είχαν στοιχηματίσει σε δικό τους αγώνα.
Χαρακτηριστικά είναι όσα κατέγραψε ο ρεπόρτερ. «Χάρι, θυμάσαι όταν ήσουν στην…, ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν και με πήρε τηλέφωνο ο…, και μου είπε βάλε το σπίτι σου γιατί οι αποδόσεις ήταν απίστευτες. Ηταν 5 προς 2 τότε. Καθόταν στην κερκίδα την ώρα του αγώνα. Τον πήρα τηλέφωνο 15 λεπτά αργότερα, γιατί είχες βάλει την κανονική ομάδα. Μίλησα στον…, καθόταν στην κερκίδα για την… τότε και μου είπε η… δεν έχει αγγίξει την μπάλα στα πρώτα 15 λεπτά και το παιχνίδι τελείωσε με σκορ…». Αυτή ήταν η «πάσα» του ατζέντη Νταξ Πράις στον 69χρονο τεχνικό, ο οποίος αρχικά κουνούσε το κεφάλι του συγκαταβατικά και συμπλήρωσε: «Στο ημίχρονο έβγαλα τον…, και έβαλα τον…, και όλοι με κοιτούσαν με απορία, όλοι οι παίκτες, γιατί δεν γνώριζα ότι είχαν στοιχηματίσει. Oλοι είχαν στοιχηματίσει». O Πράις συμπλήρωσε ότι είχαν στοιχηματίσει ακόμη και οι αντίπαλοι!
Στην Αγγλία απαγορεύεται ο στοιχηματισμός των ποδοσφαιριστών και αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψη των προπονητών θα πρέπει να το καταγγείλουν, κάτι που δεν έκανε ο Ρέντναπ και γι’ αυτό κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος. Αλλά και στο βασικό θέμα της έρευνας, ο άγγλος τεχνικός είναι εκτός νόμου, αφού στον ρεπόρτερ της Telegraph δήλωσε ότι είναι θετικός στο ενδεχόμενο να επενδύσει στην ιδιοκτησία παιχτών από τρίτους, παρά τη σχετική απαγόρευση που υπάρχει.
Είναι φανερό ότι στις καπιταλιστικές μπίζνες το κέρδος είναι πάνω από τους νόμους και τις απαγορεύσεις και ότι η μοναδική έγνοια όσων εμπλέκονται σε αυτές είναι να μη βγουν οι παρανομίες τους στο φως της δημοσιότητας. Από την πλευρά μας, ένα σχόλιο που δεν έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης, αλλά με τον τρόπο που γίνονται οι δημοσιογραφικές έρευνες. Ο ρεπόρτερ παρίστανε τον επενδυτή ασιατικού ομίλου, έταζε στους Ρέντναπ και Πράις μπίζνες και φράγκα και αυτοί άρχισαν να κελαηδούν τσιμπώντας στο δόλωμα. Υπάρχει αμφιβολία ότι αν τους έλεγε την πραγματική του ιδιότητα, το πιθανότερο θα ήταν να μη μιλήσουν μαζί του;
Αυτός που θεωρούνταν ένα γραφικό αμερικανάκι, με iq ραδικιού, μας προέκυψε καθαρόαιμο φασιστάκι. Κι επειδή ως προπονητής δεν κατάφερε να κάνει τίποτα, αποφάσισε να… κοσμήσει με την παρουσία του το ελληνικό κοινοβούλιο, δίπλα στον Λαγό, τον Μίχο, τον Παναγιώταρο και τους άλλους ογκόλιθους της σκέψης και του λόγου. Σίγουρα λεφτά κι εισόδημα μεγάλο…