Ο Καμμένος το είχε πει έγκαιρα: σιγά μη βρει ο Καλογρίτσας 50 εκατ. Ομως, ποιος δίνει σημασία σ' έναν Καμμένο; Μετά ήρθε ο Τσίπρας, που ενώπιον της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε με νόημα: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές -όπως και να λέγεται δεν μας αφορά, κανένας δεν είναι φίλος μας, όλους τους είχαμε κλεισμένους επί τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να δώσουν το μεγαλύτερο τίμημα- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο». Ακολούθησε ο «πολύς» Νίκος Παππάς: «Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο. Εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες».
Ολα τα παραπάνω έμοιαζαν με… χρονικό μιας προγραμματισμένης αποχώρησης. Του Καλογρίτσα, βεβαίως, βεβαίως. Ομως, την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, ο Παππάς υπερασπίστηκε εμμέσως τον Καλογρίτσα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του «ποταμικού» Φωτήλα. Δεν υπάρχουν βοσκότοποι και γίδια, είπε, αλλά μια έκταση που πριν από δύο χρόνια η «Καθημερινή» ενέτασσε στο «success story» του Σαμαρά και μιλούσε «για επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίου που θα πάνε εκεί»! Είναι πραγματικά εκπληκτικό: ο υπουργός, που θα έπρεπε να μιλάει με στοιχεία, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ένα δημοσίευμα εφημερίδας! Εκανε μάλιστα το σφάλμα να επικαλεστεί τον παριστάμενο πρώην υφυπουργό της ΝΔ Μηταράκη. Οταν, όμως, ο Μηταράκης πήρε το λόγο για να πει ότι «η συγκεκριμένη επένδυση ουδέποτε εισήχθη για συζήτηση στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ΦΕΚ έγκρισής της στο fast track», ο Παππάς… μουγκάθηκε.
Και βέβαια, το alter ego του Τσίπρα δεν είπε λέξη για τις δηλώσεις μελών της Επιτροπής αξιολόγησης και ελέγχου του πόθεν έσχες, που ο «διαβασμένος» Φωτήλας είχε καταθέσει. Το μέλος της Επιτροπής Γ. Κολυβάς είχε δηλώσει: «Κανονικός έλεγχος δεν έγινε. Εμείς δεχόμαστε τη δήλωση των συμμετεχόντων ότι αυτά που φέρνουν είναι ακριβή και αληθή. Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε αν η έκταση είναι δική του. Ετσι δηλώνει και τον πιστεύουμε»! Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Δουληγέρης είχε δηλώσει: «Δεν προβλεπόταν κάπου ότι πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση των χρημάτων. Τους ζητήσαμε να κάνουν μια δήλωση και την έκαναν. Οταν αποφασίζω για κάτι και έχω μια εταιρία που είναι του κύρους μιας τέτοιας μεγάλης εταιρίας, νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευθείς»! Κι ακόμα: «Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά πληροφορικός μηχανικός. Κανείς δεν έκανε ένσταση από εμάς, γιατί κανείς μας δεν είναι σχετικός με το αντικείμενο του πόθεν έσχες»!
Μετά το θόρυβο που ξέσπασε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, έντρομοι και φοβούμενοι ότι μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι, έσπευδαν ο ένας μετά τον άλλο να δηλώσουν ότι λειτούργησαν σαν απλοί πρωτοκολλητές των δηλώσεων πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών και όχι ως ελεγκτές, ως όφειλαν! Ομως, από μεριάς κυβέρνησης είχε εκδοθεί -με τον πιο επίσημο τρόπο- Απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου που αναφέρει: «Στους τέσσερις υπερθεματιστές εξετάστηκε από την αρμόδια Επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με αυτά που ορίζει η προκήρυξη στο άρθρο 8.1».
«Διαγωνισμός με τέτοιον έλεγχο δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό δημόσιο. Και πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ», έλεγε ο Παππάς στον Φωτήλα, καταγγέλλοντάς τον ότι αναπαράγει άθλια δημοσιεύματα του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη και του Αλαφούζου. Και πέταξε κι έναν υπαινιγμό, ότι κάποιος άλλος -και όχι ο Καλογρίτσας- κινδυνεύει να μην πάρει την άδεια, γιατί δεν είναι καθαρός: «Και κρατηθείτε και σε σχέση με τα πόθεν έσχες άλλων υποψηφίων, διότι γράφτηκε κάπου ότι ένας εξ αυτών δηλώνει ότι τις επόμενες δόσεις θα τις καταβάλει, όπως λέει, από τα κέρδη που θα βγάλει. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Μην προτρέχετε λοιπόν ούτε εσείς, αλλά ούτε και εμείς. Να αφήσουμε την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε».
Ο αρμόδιος υπουργός επικαλείται κάτι που «γράφτηκε» (χωρίς παραπέρα εξηγήσεις) και ομολογεί ότι η Επιτροπή δεν έκανε έλεγχο του πόθεν έσχες για όλο το ποσό! Αν κάποιος δήλωσε ότι δεν έχει τα λεφτά για τις επόμενες δόσεις, αλλά θα τα βγάλει από τα κέρδη του καναλιού, τότε και η Επιτροπή που εισηγήθηκε και ο Κρέτσος που έβγαλε απόφαση ανακήρυξης και των τεσσάρων ως «οριστικών υπερθεματιστών» παρανόμησαν. Και βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και κάνει τέτοια ομολογία σαν να μην τρέχει τίποτα. Ολοι θυμόμαστε, βέβαια, ότι ο Παππάς είχε δηλώσει δημόσια πως θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση. Εγινε ντόρος, ο Μαρινάκης έκανε επίσημο διάβημα θυμίζοντας ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει έλεγχο πόθεν έσχες για όλο το ποσό, και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες για όλο το ποσό. Τώρα ο Παππάς ομολογεί (μάλλον του ξέφυγε μέσα στο θυμό του) ότι υπάρχει κάποιος που ανακηρύχτηκε «οριστικός υπερθεματιστής» έχοντας δηλώσει ότι έχει μόνο την πρώτη δόση και τις άλλες δύο θα τις μαζέψει από τα κέρδη του καναλιού! Διέψευσε, δηλαδή, την απόφαση του γενικού γραμματέα του που λέει ότι «εξετάστηκε η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν»!
Το Σαββατοκύριακο πρέπει να ήταν πυρετώδες στο Μαξίμου. Και το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτέμβρη παίχτηκε η τελευταία φάση της φαρσοκωμωδίας. Μόνο που δεν αφορούσε κάποιον άλλον υποψήφιο καναλάρχη, αλλά τον εκλεκτό της κυβέρνησης, τον κουμπάρο και φίλο Καλογρίτσα. Πρώτα είχαμε την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (του Κρέτσου δηλαδή), που μας ενημέρωνε ότι ο οριστικός υπερθεματιστής Καλογρίτσας ζήτησε να του δοθεί παράταση 48 ωρών για να πληρώσει την πρώτη δόση «επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτής εντός της σήμερον». Ο άτεγκτος Κρέτσος, όμως, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα, επικαλούμενος την προκήρυξη του διαγωνισμού, που προβλέπει ότι «η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών». Στα καπάκια ήρθε η δακρύβρεχτη ανακοίνωση του «νέου επιχειρηματία» Καλογρίτσα υιού, που μας είπε πως «ούτε εργολάβος είναι, ούτε δημόσια έργα παίρνει», αλλά έκανε το… έγκλημα «να μπει σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα», με αποτέλεσμα να τον «κανιβαλίσουν» και να τον «αποκόψουν από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής του». Γι' αυτό αποχωρεί, παρότι «χάνει τρία εκατομμύρια ευρώ». Και την Τετάρτη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, στη Βουλή, ο Τσίπρας κομπορρημονούσε: εμείς διώξαμε τον Καλογρίτσα, άρα δεν ήταν δικός μας.
Η ήττα των συριζαίων μόνο ως Βατερλό μπορεί να περιγραφεί. Εστησαν τον Καλογρίτσα για να τους φτιάξει κανάλι, αλλά τώρα ούτε δικό τους κανάλι έχουν, ενώ έχουν υποστεί κι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος. Το εξυπνοπούλι, ο Παππάς, πιάστηκε από τη μύτη και τώρα κουνάει απελπισμένο τα ποδαράκια του, βγάζοντας κραυγούλες. Ολοι οι καπιταλιστές κρύβουν σκελετούς στα ντουλάπια τους. Στην περίπτωση του Καλογρίτσα, ένα ολόκληρο σύστημα (και ο Στουρνάρας μέσα), με συντονισμένες κινήσεις, έβγαλε τους σκελετούς σε κοινή θέα. Και οι κουμπάροι… παραδόθηκαν.