Αν ο Τσακαλώτος είναι στοιχειωδώς τίμιος, οφείλει να αναφωνήσει ως σύγχρονος Δήμος Σταρένιος: Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί. Διότι ο κακός και μοχθηρός Σόιμπλε, όχι μόνο εξέφρασε δημόσια την εμπιστοσύνη του στον Τσίπρα, παρέα με τον Σαπέν, όχι μόνο εξήγησε ότι «δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως», αλλά βγήκε… από τα αριστερά στην τρόικα, συστήνοντας ευελιξία στη διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στη μείωση των συντάξεων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι πιθανό να μην υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή», οπότε «πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ικανοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι».
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που οι Τσιπραίοι έδειχναν με νόημα τον Σόιμπλε, υπονοώντας ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, επειδή θέλει να σπρώξει τα πράγματα σε αδιέξοδο και να ξαναβάλει στην ημερήσια διάταξη το Grexit, που αποτελεί διαχρονικά διακαή πόθο του. Ο Σόιμπλε φρόντισε να τους διαψεύσει για μια ακόμα φορά, αλλά είναι δύσκολο να βγουν αυτοί οι αχάριστοι να το παραδεχτούν.
Ειδικά εκείνος ο Τσακαλώτος, που παθαίνει κυκλοθυμικές κρίσεις. Τη μια μοιράζει non paper στο οποίο γράφει ότι με τις απόψεις που υποστηρίζει το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου «Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα» και λίγες ώρες μετά, αφού του περάσει ο θυμός και στανιάρει, μοιράζει άλλο non paper στο οποίο αναφέρει: «Για το φορολογικό υπάρχει σημαντική συμφωνία. Συμφωνία υπάρχει και για το αφορολόγητο κατά την άποψη αξιωματούχων του υπουργείου»! (Και τα δύο αυτά non paper στάλθηκαν από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 18 Μάρτη).
Τι από τα δυο συμβαίνει; Το ΔΝΤ υποστηρίζει εξωπραγματικές απόψεις για το αφορολόγητο ή υπάρχει ήδη συμφωνία για το αφορολόγητο και γενικότερα για το φορολογικό; Αυτό μόνο ένας Τσακαλώτος μπορεί να το εξηγήσει. Οπως μόνο ένας Σταθάκης μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται και στις 11 Μάρτη, αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» να δηλώνει ότι «υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία» και λίγο πριν φύγουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου για το καθολικό πάσχα να διαρρέει ότι υπάρχει χάος ανάμεσα στις απόψεις της κυβέρνησης κι αυτές των δανειστών.
Το κουαρτέτο, πάντως, φεύγοντας για το πάσχα φρόντισε να διαλύσει κάθε υπόνοια για ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα». Τα ίδια ακριβώς ανακοίνωσε και το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και ο Ντεϊσελμπλούμ, ως πρόεδρος του Eurogroup, σε γραπτή δήλωσή του: «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα».
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου έφυγαν, άφησαν όμως πίσω τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση, ενώ αν χρειαστεί θα γίνουν και τηλεδιασκέψεις υπουργών με τους επικεφαλής. Στις 2 Απρίλη θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και θα συνεχίσουν τη δουλειά, με ορίζοντα το ορθόδοξο πάσχα. Βλέπουμε να μαζεύεται μεγαλοβδομαδιάτικα ο κυβερνητικός λόχος και να ψηφίζει τα μέτρα με τις βαλίτσες στα χέρια, όπως ψήφιζαν το Μνημόνιο παραμονή δεκαπενταύγουστου. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν πολλοί, ενώ τώρα πρέπει να δουν αν μπορούν οριακά να περάσουν τα μέτρα με την ισχνή πλειοψηφία των 153 και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.
Μάλλον αυτό έχει κατά νου ο Σόιμπλε, όταν λέει πως «πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ικανοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι», αν υπάρξει κίνδυνος να μην περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος; Να σπάσουν το πακέτο και ν' αφήσουν κάποια μέτρα για μια επόμενη φάση, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να πανηγυρίζει ότι η σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε πέτυχε.
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση αναζητά συμφωνία πάση θυσία, όχι επειδή στη συνέχεια θα καταπιαστούν με το χρέος, που έχει μόνο σημασία για το «πρεστίζ», όπως εύστοχα είπε ο Σόιμπλε, ούτε γιατί θα δοθεί ένα μήνυμα σταθερότητας και θ' αρχίσουν να εισρέουν οι καπιταλιστικές επενδύσεις, αλλά γιατί τον Ιούνη πρέπει να καταβληθεί δόση του δανείου, οπότε τότε θα βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί περιέχει κάποιες υποχωρήσεις του κουαρτέτου από τις αρχικές του θέσεις, αυτό θα συνοδεύεται από ρήτρες επιστροφής στα ίδια θέματα σε επόμενες αξιολογήσεις. Δηλαδή, θα συμφωνηθεί κάποια πράγματα να επανεξεταστούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υπό το πρίσμα της επίτευξης των γενικών στόχων του Μνημόνιου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμφωνία που θα κλείσει τώρα, θα περιλαμβάνει τον Αρμαγεδδώνα του νέου αντι-ασφαλιστικού συστήματος και σκληρά φορολογικά μέτρα. Ο λογαριασμός του Μνημόνιου δε βγαίνει διαφορετικά. Και βέβαια, αυτά τα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία, αλλά ένας ακόμα σταθμός.