«Στα κάγκελα έχουν ανεβεί» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων επειδή το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα (με άρθρο μάλλον που θα ενσωματώσει σε κάποιο νομοσχέδιο), που θα επιβάλλουν έναν έλεγχο στη λειτουργία τους και θα περιορίζουν τις αυθαιρεσίες τους σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τη ρύθμιση δεν την έχουμε δει ακόμη, αλλά λέγεται ότι θα είναι αυτή -ή περίπου αυτή- του Μπαλτά, που τελικά δεν έγινε πράξη (απαγόρευση φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων, αιτιολόγηση απολύσεων, απαγόρευση αξιολόγησης εκπαιδευτικού προσωπικού εφόσον αυτή δεν ισχύει ακόμη για το δημόσιο σχολείο, κ.λπ.).
Οι σχολάρχες έχουν λυσσάξει γιατί ενώ θέλουν να εμφανίζονται ότι επιτελούν ύψιστο εκπαιδευτικό έργο, στην ουσία τα «μαγαζιά» τους λειτουργούν ως επιχειρήσεις και ως φροντιστηριακές δομές παροχής συνταγών επιτυχίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις (στο Λύκειο).
Δεν επιθυμούν κανένα εμπόδιο, αν και αυτοί έχουν τον τρόπο, ακόμη κι αν νομοθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, να διαφεύγουν των ελέγχων ή να παραπλανούν τους αρμόδιους.
Τη σκυτάλη παρέλαβαν τα ΜΜΕ ενισχύοντας τη σχετική προπαγάνδα των εμπόρων της γνώσης.
Προσπαθώντας να αρθρώσει έναν αντίλογο, αν και σε αστική κατεύθυνση σε σχέση με τον χαρακτήρα του σχολείου στον καπιταλισμό και χωρίς πρόθεση εναντίωσης στην τακτική των ιδιωτικών σχολείων να προσελκύουν «πελάτες» με διάφορες δραστηριότητες εκτός προγράμματος, αλλά και στην τακτική του υπουργείου, που απλά θέλει να δώσει νομιμοφάνεια σ' αυτές τις δραστηριότητες, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ αναφέρει τα εξής:
«Στα ιδιωτικά σχολεία οι εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες (απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ.) διεξάγονται αυτή τη στιγμή χωρίς τον έλεγχο της πολιτείας. Σε πολλά, λοιπόν, από τα σχολεία αυτά οι άνθρωποι που απασχολούνται στις δραστηριότητες αυτές είτε δεν αμείβονται καθόλου είτε παίρνουν χρήματα “μαύρα'', κάτω από το τραπέζι. Επομένως, ο χώρος των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων αποτελεί προνομιακό πεδίο “μαύρης'' και αδήλωτης εργασίας. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι δραστηριότητες έχουν ως αποκλειστική στόχευση την φροντιστηριακού τύπου προετοιμασία των μαθητών, ενώ παιδαγωγικός στόχος ενός σχολείου θα έπρεπε να είναι η ευρύτερης φύσης ενισχυτική διδασκαλία, οι καινοτομίες και οι εκπαιδευτικοί νεωτερισμοί, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών, η βαθύτερη γνωριμία τους με τον κόσμο της Επιστήμης, της Τέχνης, του Αθλητισμού κ.λπ».