Για να ενισχύσει την εικόνα του προσχηματικού διαλόγου για την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», η Επιτροπή διαλόγου και ο πρόεδρός της ο λαλίστατος Αντώνης Λιάκος κάλεσαν τρεις προσωπικότητες από το εξωτερικό να δώσουν «τα φώτα» τους σχετικά με την εφαρμογή του New Learning , τις νέες τεχνολογίες , την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ενίσχυση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ολα τούτα φέρουν έντονα το άρωμα του «νέου σχολείου» των δεξιοτήτων και της κατάρτισης και όχι της ολόπλευρης μόρφωσης, με την οποία δημαγωγεί το υπουργείο Παιδείας (Η Διαμαντοπούλου μας είχε «πρήξει» με τις νέες τεχνολογίες, που τις παρουσίαζε ως φάρμακο για όλες τις αρρώστιες), το άρωμα των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.
Είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ που μιλάει για τη διεύρυνση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, θέλοντας ουσιαστικά να χτυπήσει την τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, που μιλάει για την αποδέσμευση του δημόσιου σχολείου από τον «κρατικό εναγκαλισμό», μια τακτική που ενισχύει τον ταξικό διαχωρισμό και μπάζει τις επιχειρήσεις στα σχολεία. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και η «αποκέντρωση», την οποία προσπάθησε να εφαρμόσει ανεπιτυχώς και ο Γιωργάκης, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, ξεσηκώνοντας την οργή του εκπαιδευτικού κόσμου.
Ηδη η κυβέρνηση έχει σπεύσει να κάνει πράξη αυτές τις κατευθύνσεις με τη γενίκευση της μαθητείας στα καπιταλιστικά κάτεργα, με την αύξηση του αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ, με τις δηλώσεις προετοιμασίας της «κοινής γνώμης» του Αντώνη Λιάκου για τον «απογαλακτισμό» του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, εννοώντας την απαλλαγή του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του.
Οι καλεσμένοι, σύμφωνα με τον Α. Λιάκο είναι:
«Η Μαίρη Καλαντζή, ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια, αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στο Ιλινόις, των ΗΠΑ. Είναι μια από τις κορυφαίες θεωρητικούς της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η θεωρία του New Learning, αντιμετωπίζει τη διαδικασία της μάθησης μέσα από μια καινούργια οπτική, συνολική, τοποθετημένη στις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές και προκλήσεις της εποχής…
Ο Bill Cope είναι επίσης καθηγητής στο Ιλινόις, σύντροφος και συνεργάτης της Καλαντζή, και εργάζεται στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης, διερευνώντας το μέλλον της μάθησης στην ψηφιακή εποχή…
Η Maria de Lurdes Rodrigues, Καθηγήτρια κοινωνιολογίας και Υπουργός Παιδείας της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης στην Πορτογαλία στα 2005-2009. Κατά τη θητεία της εφάρμοσε το ολοήμερο σχολείο, το οποίο συνδυάστηκε με ένα ανοιχτό στην κοινότητα σχολείο και με μαθήματα στους γονείς. Η πολιτική αυτή είχε άμεση απόδοση στην απόδοση των μαθητών σε όλη την Πορτογαλία. Αλλαξε επίσης το περιβάλλον του σχολείου και ενίσχυσε τους δεσμούς του με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σημαντική επίσης ήταν η μεταμόρφωση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην χώρα της, η οποία τετραπλασίασε τους μαθητές που παρακολουθούν τα αντίστοιχα σχολεία».