Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Συμφωνημένη η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης
Εργατικά

Συμφωνημένη η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Μαρ 2016, 00:00

Την εικόνα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο των δανειστών για το Ασφαλιστικό προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση. Ομως, την ίδια ώρα που μιλά για «κόκκινες γραμμές», προχωρεί σε διαρροές που προετοιμάζουν το έδαφος γι’ αυτό που τελικά θα νομοθετηθεί. Οι διαρροές έχουν δυο σκέλη: από τη μια είναι διαρροές που αναφέρονται σε μέτρα που επιδεινώνουν το σχέδιο Κατρούγκαλου (π.χ. περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις, μείωση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης και καταβολή της με κάποιας μορφής αναλογικότητα, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα μειώσουν τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη) και από την άλλη είναι διαρροές που υπηρετούν την «τακτική του Χότζα». Δηλαδή, παρουσιάζουν ακραία εφιαλτικά σενάρια, ώστε όταν έρθει το τελικό σχέδιο να κομπάζει ο Κατρούγκαλος ότι έσωσε το ένα και το άλλο.

Δε χρειάζεται να θυμίσουμε πως αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί την τελευταία εξαετία από όλους τους υπουργούς όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, ότι δε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για όλες τις πτυχές παρά μόνον όταν δούμε νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή. Οι δηλώσεις και οι διαρροές έχουν ως στόχο να προκαλέσουν σύγχυση και όχι να ενημερώσουν. Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα πρόκειται για ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο σαν αυτά που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν, αλλά για ένα νομοσχέδιο που θα δρομολογεί τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη το 2010.

Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Γι’ αυτό και πρέπει να τονίσουμε και πάλι, ότι η σχεδιαζόμενη ανατροπή δεν αποτελεί κάτι που επιβλήθηκε εκβιαστικά από τους ιμπεριαλιστές δανειστές στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ανάμεσά τους υπάρχει συναντίληψη και ταύτιση ως προς το βασικό στόχο. Αυτό αποτυπώθηκε στην εντεκασέλιδη πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος ο Τσίπρας στους ιμπεριαλιστές δανειστές στις 22 Ιούνη του 2015. Δηλαδή, πριν ακόμα και από το κάλπικο δημοψήφισμα. Σ’ αυτή την πρόταση αναφερόταν τα εξής:

«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 βελτίωσαν εν μέρει τη σταθερότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προηγουμένως ήταν αποσπασματικό και δαπανηρό  και μετέφερε βάρη αστάθειας στις μελλοντικές γενιές. Ομως παραπέρα, απαιτούνται πολύ περισσότερα φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα για να συμπληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του συστήματος, που προκλήθηκαν από μια οικονομική κρίση όπου οι εισφορές μειώθηκαν λόγω της υψηλής ανεργίας, ενώ δημιουργήθηκαν πιέσεις στις δαπάνες καθώς πολλοί πολίτες επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Για ν’ αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι αρχές δεσμεύονται να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις σε δυο φάσεις (…)

Για να συμπληρωθεί το πακέτο, οι αρχές θα περάσουν στη δεύτερη φάση περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εγκαθιδρύσουν τον Οκτώβρη του 2015 έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και της ενοποίησης των ξεχωριστών ταμείων. Στο σχεδιασμό αυτών των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι το βάρος της προσαρμογής θα είναι δίκαιο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα πιο ευπαθή νοικοκυριά, ενώ θα αποφευχθούν αδικαιολόγητα βάρη στις μελλοντικές γενιές και ότι θα υπάρχει ένας καθαρός δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και τις απονομές, έτσι που να ενθαρρύνεται η δηλωμένη εργασία και μακρύτεροι εργασιακοί βίοι. Γι’ αυτό το σκοπό, οι αρχές σχεδιάζοντας με βάση μια αναλογιστική μελέτη και σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας Γήρανσης της ΕΕ, θα νομοθετήσουν: (i) ειδικά σχέδια και παραμετρικές βελτιώσεις για να εγκαθιδρύσουν ένα στενό δεσμό ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, (ii) επέκταση και εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και παροχών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους… (iii) αναθεώρηση και εκλογίκευση όλων των διαφορετικών συστημάτων βασικών, εγγυημένων εισφορών… Αυτά θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με πλήρη συμφωνία των θεσμών».

Η συγκυβέρνηση εξέφραζε την πλήρη συμφωνία της με τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 και του 2012 και δεσμευόταν ότι η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βελτιώσει αυτούς τους νόμους! Αυτές οι θέσεις γράφτηκαν και στο τρίτο Μνημόνιο, χωρίς καμιά αλλαγή. Κι αυτές συζητούν τώρα με το κουαρτέτο. Τι συζητούν; Κάποιες λεπτομέρειες και όχι τη βασική κατεύθυνση, η οποία ήταν πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας, ντόπιας και ξένης.

Δυο σκέλη

Το σχέδιο που συζητά ο Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά το χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος και το άλλο αφορά τα μέτρα άμεσης απόδοσης, έτσι που να εκπληρωθεί ο όρος του τρίτου Μνημόνιου για εξασφάλιση από το ασφαλιστικό σύστημα κονδυλίων ύψους 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 (περίπου 2,25 δισ. ευρώ συνολικά). Η συγκυβέρνηση εστιάζει κυρίως στο δεύτερο, για ευνόητους λόγους. Αν ο πέλεκυς πέσει βαρύς αμέσως, δύσκολα θα κρατηθεί στην εξουσία. Αντίθετα, αν κλιμακωθούν κάποια μέτρα στο χρόνο (π.χ. πετσοκόμματα συντάξεων σε δόσεις), θεωρεί ότι μπορεί να σώσει την παρτίδα για ένα διάστημα.

Η φιλολογία των διαρροών πότε μιλά για κόψιμο μόνο των επικουρικών συντάξεων, πότε και των κύριων συντάξεων πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα κοπούν, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό του πετσοκόμματος. Διαφορετικά δεν βγαίνει το «κοστούμι» των 2,25 δισ. που έχει κοπεί με το τρίτο Μνημόνιο. Πιο σημαντικό, όμως, είναι να ξέρουμε πως οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα εξακολουθήσουν να κόβονται και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα. Επειδή το νέο σύστημα δίνει τρομακτικά μειωμένες συντάξεις, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που σύμφωνα με τα κυβερνητικά ψέματα θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους συνταξιούχους, θα θεωρείται σαν κάτι που «δε δικαιούνται» οι συνταξιούχοι, που το παίρνουν «χαριστικά». Απ' αυτή την «προσωπική διαφορά», λοιπόν, που θα είναι πολύ μεγάλη, ίση σχεδόν με τη σύνταξη που θα υπολογιστεί με το νέο σύστημα, θα κόβουν και τα επόμενα χρόνια. Είναι σίγουρο πως θα μπει σχετική ρήτρα στο νομοσχέδιο που θα συνταχθεί.

Αθλια πρόνοια αντί για Κοινωνική Ασφάλιση

Το σχέδιο Κατρούγκαλου, που έχει γίνει δεκτό ως βάση συζήτησης από το κουαρτέτο/τρόικα, ορίζει μια συγκεκριμένη ασφαλιστική αρχιτεκτονική, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη του 2010. Η σύνταξη κόβεται σε δυο κομμάτια. Το ένα είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη, που υποτίθεται πως είναι αυτή που «δικαιούται» ο ασφαλισμένος, βάσει των ασφαλιστικών εισφορών που έχει πληρώσει σε όλο τον εργασιακό του βίο. Το δεύτερο κομμάτι είναι η λεγόμενη εθνική σύνταξη (βασική λεγόταν στους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, αλλά είναι ακριβώς η ίδια), που τη χορηγεί το κράτος στους πολίτες του. Προέρχεται, δηλαδή, από τη φορολογία και όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που την καθιστά… ευέλικτη, αφού το μέγεθός της θα προσδιορίζεται από τη δημοσιονομική πολιτική (που θα είναι για πολλά χρόνια πολιτική σκληρής λιτότητας).

Οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη πρόβλεπαν μια μεταβατική περίοδο, χωρίζοντας την ανταποδοτική σύνταξη σε δυο τμήματα. Το τμήμα του ασφαλιστικού βίου που διανύθηκε μέχρι τις 31.12.2010 δίνει σύνταξη με το παλιό σύστημα. Το τμήμα του ασφαλιστικού βίου από 1.1.2011 μέχρι τη συνταξιοδότηση δίνει σύνταξη με το νέο σύστημα. Το σχέδιο Κατρούγκαλου έρχεται να καταργήσει αυτή τη μεταβατικότητα, επειδή θέλουν να περάσουν άμεσα σε μεγάλες περικοπές συντάξεων. Δε θα υπάρχουν πια δυο τμήματα, αλλά η σύνταξη θα υπολογίζεται αποκλειστικά με το νέο σύστημα. Δηλαδή, με συντάξιμες αποδοχές που θα υπολογίζονται βάσει ολόκληρου του εργασιακού βίου και με τα νέα, ισχνά ποσοστά αναπλήρωσης.

Ετσι, οι συντάξεις από 1.1.2016 (ενδεχομένως και αυτές που εκκρεμούν, καθώς κανένα Ταμείο δεν υπολογίζει και δεν αποδίδει συντάξεις εδώ και πολλούς μήνες, περιμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου) θα είναι τρομακτικά μειωμένες, όχι μόνο σε σχέση με το παλιό σύστημα, αλλά και σε σχέση με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Για να γλυκάνουν κάπως το χάπι, υπόσχονται να δώσουν σ' αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη την τριετία 2016-2018 μια «προσωπική διαφορά», ίση με το 50% αυτών που χάνουν το 2016, με το 33% το 2017 και με το 25% το 2018. Πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως δεν πρόκειται να δοθούν «προσωπικές διαφορές» σ' αυτό το ύψος, διότι -θα το ξαναπούμε- δε βγαίνει ο λογαριασμός του τρίτου Μνημόνιου.

Εκτός των τεράστιων μειώσεων στις συντάξεις, που θα τις μετατρέψουν σε φιλοδωρήματα των 200-300 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατών, το νέο σύστημα προδιαγράφει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στεκόμαστε σε δυο σημαντικά σημεία:

Πρώτο, εισάγεται για πρώτη φορά στο ασφαλιστικό σύστημα ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, που θα επιτρέπει στους καπιταλιστές να χρησιμοποιούν ανενόχλητοι την ανασφάλιστη εργασία.

Δεύτερο, προετοιμάζονται στη θέσπιση της «ασφάλισης στα καταβαλλόμενα» και όχι στους μισθούς και τα ημερομίσθια που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ετσι, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές θα υποστούν τεράστια μείωση. Και βέβαια, θα επανυπολογίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αποδεδειγμένα δεν πληρώνουν οι καπιταλιστές τα τελευταία χρόνια. Θα τις επανυπολογίσουν με βάση τους μισθούς και τα μεροκάματα που πληρώνουν οι καπιταλιστές με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας (στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταργήσει τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πληρώνουν μόνο τα βασικά της ΕΓΣΣΕ), χαρίζοντάς τους μεγάλο μέρος απ' αυτά που έπρεπε να έχουν καταβάλει στο ΙΚΑ σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο Κανονισμός του.

Ψευτοδιαφωνίες

Σύμφωνα με τις διαρροές που κάνει ο Κατρούγκαλος στα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, για να προετοιμάσουν το κλίμα, πέρα από το πετσόκομμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η «σκληρή διαπραγμάτευση» που κάνει με το κουαρτέτο/τρόικα, έχει σκαλώσει σε δυο θέματα.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ. Το κουαρτέτο, λένε οι διαρροές του Κατρούγκαλου, ζητά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια, από το 0,8% που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Σ' αυτό το σχέδιο όμως, δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία αν το ποσοστό αναπλήρωσης της 15ετίας θα είναι 0,8% ή 0,75%.
Το κρίσιμο μέγεθος είναι οι συντάξιμες αποδοχές, που θα υποστούν τεράστια συρρίκνωση με τον υπολογισμό τους ως μέσος όρος ολόκληρου του εργασιακού βίου.
Ενας εργάτης με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη  72 ευρώ με ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% ή 67,5 ευρώ με ποσοστό αναπλήρωσης 0,75%. Αντί να δούμε το εξευτελιστικό επίπεδο αυτής της ανταποδοτικής σύνταξης, η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να μας σπρώξει στην ψευτοδιαφωνία με την τρόικα (αν πράγματι υπάρχει) για τα ποσοστά αναπλήρωσης, που δίνουν ένα τάληρο πάνω ή κάτω. Μας ζητούν να καταπιούμε αμάσητη την καμήλα, ενόσω διυλίζουμε το κουνούπι.

Αυτού του επιπέδου θα είναι οι ανταποδοτικές συντάξεις που θα «δικαιούνται» οι εργαζόμενοι. Και δεν είναι λίγα τα 600 ευρώ συντάξιμες αποδοχές για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, αν σκεφτούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνεται με τα βασικά της ΕΓΣΣΕ.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. Στον πίνακα που έχει δημοσιευτεί σε παλαιότερη ανάλυσή μας για το σχέδιο Κατρούγκαλου και ανατυπώθηκε στην αφίσα που τοιχοκολλεί η «Κόντρα» (δείτε στη σελίδα 9), μπορεί κανείς να δει ότι η σύνταξη για 15ετία και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ είναι 228 ευρώ. Μην σας ξεγελά το νούμερο. Στο προηγούμενο παράδειγμα υπολογίσαμε μόνο την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ στον πίνακα συνυπολογίζουμε και την εθνική σύνταξη. Κι αυτή η περιβόητη εθνική σύνταξη είναι το δεύτερο ζήτημα ψευτοδιαφωνίας (αν υπάρχει και αυτή), που ο Κατρούγκαλος παρουσιάζει σαν «αγώνα ζωής και θανάτου» με το κουαρτέτο.
Για να μη φανεί η αλήθεια για το άθλιο επίπεδο των νέων συντάξεων, το σχέδιο Κατρούγκαλου ισχυριζόταν ότι η εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όλους, αρκεί να έχουν δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης. Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι αυτό αποκλείεται να γίνει.

♦ Είχαμε υπόψη μας τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που προβλέπουν αναλογικό υπολογισμό και καταβολή της βασικής σύνταξης ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης (1/35 της βασικής σύνταξης για κάθε χρόνο ασφάλισης).  Νόμους που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί ως βάση για τη δική της αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, πράγμα που είναι γραμμένο φαρδιά-πλατιά στο Μνημόνιο.

♦ Είχαμε, επίσης, υπόψη μας τη βασική αρχή που η ίδια η συγκυβέρνηση εισηγήθηκε στους ιμπεριαλιστές δανειστές, για «στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών». Αντίκειται σ' αυτή την αρχή η καταβολή ίσης εθνικής σύνταξης σε όλους, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει κάθε ασφαλισμένος. Αυτό μπορούμε να το δούμε με το παράδειγμα δύο ασφαλισμένων, που έχουν και οι δύο συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ και ο ένας έχει 15 χρόνια ασφάλισης ενώ ο άλλος έχει 24 χρόνια ασφάλισης. Αν έπαιρναν και οι δύο ίση εθνική σύνταξη (384 ευρώ), ο πρώτος θα έπαιρνε συνολική σύνταξη 468 ευρώ και ο δεύτερος 579 ευρώ. Η διαφορά στην τελική σύνταξη είναι πολύ μικρή για εννιά επιπλέον έτη ασφάλισης και θα αποτελούσε κίνητρο για «μαύρη» εργασία. Αντίθετα, αν η εθνική σύνταξη δίνεται ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης (1/40 για κάθε χρόνο ασφάλισης πλέον και όχι 1/35), ο πρώτος θα πάρει συνολική σύνταξη 228 ευρώ και ο δεύτερος 425 ευρώ. Δηλαδή, θα υπάρχει μια σημαντική διαφορά σύνταξης που θα λειτουργεί ως «κίνητρο ασφάλισης».

♦  Κάποια στιγμή υπολογίσαμε ότι η χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ σε όλους θα ξεπερνούσε το βασικό στόχο που έχει τεθεί από το Μνημόνιο ως προς το μέγεθος των ασφαλιστικών δαπανών που επιτρέπεται να καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Οι διαρροές του Κατρούγκαλου για το περιεχόμενο της υποτιθέμενης μάχης που δίνει με το ΔΝΤ και το κουαρτέτο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη βασική μας εκτίμηση: η εθνική σύνταξη δε θα είναι ίση για όλους. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η κυβέρνηση συζητά ένα σχέδιο που θα δίνει πλήρη εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης (εννοείται και πάνω από τα 20) και μειωμένη για λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Δεν «δένουμε κόμπο» τη διαρροή, όμως το όριο των 20 ετών ασφάλισης δεν είναι τυχαίο. Από την περίοδο του δεύτερου Μνημόνιου καταβλήθηκε προσπάθεια να αυξηθεί το ελάχιστο όριο για τη χορήγηση σύνταξης από τα 15 χρόνια (4.500 ένσημα) στα 20 χρόνια (6.000 ένσημα). Η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων δεν τόλμησε να το νομοθετήσει. Μήπως ήρθε η ώρα να το νομοθετήσει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων;

Οι διαρροές λένε επίσης ότι το κουαρτέτο ζητά να είναι η εθνική σύνταξη μικρότερη από τα 384 ευρώ που «προβλέπει» το σχέδιο Κατρούγκαλου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εθνική σύνταξη δε θα είναι ίση για όλους. Πόσο θα είναι το μέγιστο ύψος της και τι ακριβώς μορφή αναλογικού υπολογισμού θα εφαρμοστεί θα το μάθουμε όταν καταρτιστεί νομοσχέδιο. Εκείνο που κρατάμε είναι πως θέλουν να μας πάνε σ' ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει συντάξεις – άθλια φιλοδωρήματα, οι οποίες θα μειώνονται συνεχώς, δεδομένου ότι το σύστημα με την πάροδο του χρόνου θα διαλύεται.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτη μάχη και οι εφεδρείες
Επόμενο άρθρο Κοντονή, σε γυρεύει ο Ινφαντίνο

Σχετικά Αρθρα

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

Εργατικά 5 Ιούλ 2025, 07:49

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

Εργατικά 4 Ιούλ 2025, 14:41

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βγάζουν ξανά σε Δυνητική Αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου

Απόφαση-πρόκληση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 28 Ιούν 2025, 07:32

Στρατιωτικού τύπου έλεγχος, ένταση του αυταρχισμού, ποινικοποίηση της εργασιακής ζωής, προληπτική καταστολή

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων θα πέσει με απεργιακό αγώνα

Εργατικά 26 Ιούν 2025, 20:58

Ακόμα πιο φασιστικό το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων 

Περικοπή δύο μισθών και παραπομπή για απόλυση για τους αρνητές της «αξιολόγησης»

Εργατικά 21 Ιούν 2025, 06:41
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo