Τα τελευταία χρόνια και με πρωτεργάτες όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει έντονα η φιλολογία, αλλά και η δρομολόγηση εφαρμογής της στην πράξη, της κατάργησης της δωρεάν χορήγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο.
Ηδη, με βάση το νόμο δίνεται δωρεάν ένα μόνο διδακτικό σύγγραμμα για κάθε διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών. Τα συγγράμματα που διανέμονται ισούνται στον αριθμό με τα υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιλογή δεύτερου συγγράμματος για το ίδιο μάθημα δεν επιτρέπεται, αν ο φοιτητής π.χ. απορρίφθηκε σε προηγούμενη εξεταστική περίοδο και το σύγγραμμα άλλαξε για το συγκεκριμένο μάθημα. Επίσης σημαίνει ότι αν κάποιος φοιτητής επιλέξει περισσότερα επιλεγόμενα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου δεν δικαιούται για αυτά τα περισσότερα δωρεάν σύγγραμμα. Και σημαίνει, βεβαίως, ότι αν κάποιος φοιτητής «κρίνει» αναγκαίο για την επιστημονική του κατάρτιση και δεύτερο σύγγραμμα ανά διδασκόμενο μάθημα, τότε υποχρεούται να το αγοράσει με δικά του έξοδα.
Δικαιούχοι των διδακτικών συγγραμμάτων είναι όλοι οι φοιτητές έως και 2 χρόνια μετά τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό ετών για τη λήψη του πτυχίου (ν+2 έτη) με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ξαναλάβει σύγγραμμα για το ίδιο μάθημα κατά το παρελθόν. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε όσους παρακολουθούν προγράμματα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου από κατατακτήριες.
Η κρίση, όμως, και η οικονομική ασφυξία που επεβλήθη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οδήγησε κάποια από αυτά να άρουν ακόμη και αυτό το πετσοκομμένο δικαίωμα των φοιτητών, τασσόμενα με την πλευρά αυτών που θέλουν να μας τα αρπάξουν όλα, αντί να πολεμήσουν για τα αυτονόητα, που αφορούν το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση.
Το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πατρών είναι χαρακτηριστικό και οδήγησε τον εκεί φοιτητικό σύλλογο σε αντίδραση, προειδοποιώντας την πανεπιστημιακή Αρχή για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν πάρει πίσω την επαίσχυντη απόφασή της.
Η ανακοίνωση-καταγγελία των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Πάτρας είναι η εξής:
«Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, μας πλήττει άμεσα αφού επηρεάζει αρνητικά τις σπουδές μας και την φοιτητική μας καθημερινότητα. Συγκεκριμένα στη σχολή μας αυτό είναι εμφανές, καθώς πέρα από την περικοπή εργαστηρίων, στηθοσκοπίων και ιατρικών ρομπών που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, φέτος ήρθε να προστεθεί και η περικοπή βασικών συγγραμμάτων.
Εν μέσω καλοκαιριού συνεδρίασε το Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών χωρίς την ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου και αποφάσισε να μη δίνονται από φέτος συγγράμματα σε 10 μαθήματα (ουροποιητικό, καρδιολογία, αναπνευστικό, ρευματολογία, αιμοποιητικό, ενδροκρινολογία, λοιμωξιολογία, ογκολογία, φαρμακολογία ΙΙ, γαστρεντερικό). Η συγκεκριμένη απόφαση δε μας δημοσιοποιήθηκε και την αντιληφθήκαμε όταν άνοιξε ο Εύδοξος (ηλεκτρονική υπηρεσία μέσα από την οποία οι φοιτητές δηλώνουν και παίρνουν τα συγγράμματα).
Κινητοποιηθήκαμε άμεσα μέσω Γενικών Συνελεύσεων με μαζικές παραστάσεις στον Πρόεδρο, στον Τομέα Παθολογίας 1, και στο Τμήμα ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε αφού σύμφωνα με τους καθηγητές, παρόλο που υπάρχει το κονδύλι, τα βιβλία είναι περιττά σε περίοδο που πρέπει να κάνουμε οικονομία.
Για εμάς τα βιβλία αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τις σπουδές μας όσο και για την μετέπειτα πορεία μας ως για-τροί. Θεωρούμε πως τα βιβλία αυτά δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να περάσουμε το μάθημα, αλλά ένα μέσο για να προσεγγίσουμε καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως οι ηλεκτρονικές σημειώσεις και το e-class δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα. Εκτός αν είναι λογικό να βγαίνεις γιατρός χωρίς βιβλίο καρδιολογίας! Δυστυχώς η σχολή μας πρωτοτυπεί όντας η πρώτη Ιατρική στην Ελλάδα που κόβει τέτοια βασικά συγγράμματα! Τέλος, διανύοντας μία περίοδο που το σύστημα υγείας καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, το να κόβονται τα εφόδια των μελλοντικών γιατρών την υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να πάρουμε τα βιβλία μας! Ζητούμε να συνεδριάσει άμεσα το Τμήμα και να ανακληθεί η απόφαση. Προς κάθε κατεύθυνση δηλώνουμε ότι αν αυτό δεν ικανοποιηθεί θα απαντήσουμε με πιο οξυμένα μέσα πάλης και θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος! Αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα υποχρηματοδότησης δεν υπάρχουν μόνο στη σχολή μας και ούτε μόνο στο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική γι’ αυτό καλούμε σε κοινό αγώνα τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τους εργαζομένους στον τομέα υγείας αλλά και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας».