Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές
  • H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»
  • Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου
  • Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη
  • Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει
  • Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Κάλπικες αυτοκριτικές και ιδεολογήματα
Zoom

Κάλπικες αυτοκριτικές και ιδεολογήματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Μάι 2015, 00:00

Ο Ν. Φίλης ανήκει στην προεδρική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η τοποθέτησή του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (μολονότι είναι πρωτοεκλεγείς ως βουλευτής) αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης του με τον Τσίπρα. Η καθημερινή παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ δείχνει πως έχει υποδειχτεί από το Μαξίμου ως αυθεντικός εκφραστής της επίσημης κυβερνητικής γραμμής, την οποία παρουσιάζει με τις απαραίτητες «ουρές», χάρη στο ότι δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και δεν έχει τις ίδιες δεσμεύσεις μ’ έναν υπουργό.

Ο Κ. Ησυχος ανήκει στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Αμυνας για «να ‘χει το νου του» στον Καμμένο. Δεν είναι από τους τηλεοπτικούς σταρ της πρώτης γραμμής.

Τι συνδέει αυτά τα δύο στελέχη; Η ικανότητά τους στην κατασκευή κάλπικων ιδεολογημάτων. Ο Φίλης απευθύνει τα ιδεολογήματα στον ελληνικό λαό, μέσω των τηλεοπτικών του εμφανίσεων, ενώ ο Ησυχος αποτελεί τη «σώφρονα φωνή» της «Αριστερής Πλατφόρμας», που έρχεται να εξισορροπήσει τις «ακρότητες» του Λεουτσάκου και τη… δραχμοεμμονή του Λαπαβίτσα, απευθυνόμενος περισσότερο στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Ο Λαφαζάνης βγάζει το καθιερωμένο ηρωικό λογύδριο, ο Λεουτσάκος ζητάει… σοσιαλισμό, ο Λαπαβίτσας εξηγεί τα οφέλη της δραχμής και μετά έρχεται ο Ησυχος, εν είδει «σκούπας», να ισιάξει το ραβδί που το παρατράβηξαν αριστερά οι προηγούμενοι. Το παράδειγμά του είναι ποδοσφαιρικό (γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή, βλέπετε): μια μικρή ομάδα μπορεί να κερδίσει μια μεγάλη, αν έχει στο πλευρό της το δωδέκατο παίχτη, τον κόσμο. Εμείς όμως δεν έχουμε εξέδρα!

Το μήνυμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να νικήσει τους δανειστές, γιατί ο λαός δεν είναι ενεργός στην «εξέδρα», οπότε η κυβέρνηση δίνει έναν άνισο αγώνα. Το πολύ που μπορούμε να περιμένουμε είναι ν’ αφήσουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, για να διεκδικήσουμε τη νίκη στη ρεβάνς. To κομματικό ακροατήριο παίρνει εύκολα το μήνυμα πως μπορεί να γκρινιάξει, μπορεί να φωνάξει, όμως δεν έχει δικαίωμα να αδυνατίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι η μοναδική ελπίδα του ελληνικού λαού. Μόνο αν αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν πειστεί η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ για την ορθότητα της κατεύθυνσης της «Αριστερής Πλατφόρμας», υπάρχει ελπίδα να αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός και ν’ ανέβει στην «εξέδρα» για ν’ αποτελέσει το «δωδέκατο παίχτη» που θα δώσει τη νίκη.

Τι έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στον ελληνικό λαό; Οτι η κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων θα είναι ένας κοινοβουλευτικός περίπατος. Αρκεί να δώσει την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και με το που αυτός θα σχηματίσει κυβέρνηση, τεκτονικοί πολιτικοί σεισμοί θα γίνουν στην Ευρώπη, η Μέρκελ θ’ αναγκαστεί να αποδεχτεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι», οι δε αγορές θα χοροπηδάνε στο ρυθμό του πεντοζάλη που θα τους παίζει η «κυβέρνηση της Αριστεράς». Επ’ αυτού οι «Ησυχοι» δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν καμιά αυτοκριτική. Αν τους παραζορίσεις, όμως, θα τραβήξουν από τα συρτάρια τους διάφορες δικές τους παλαιότερες τοποθετήσεις που θα λένε πως ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση και να στηρίξει την κυβέρνηση. Ο ροζ κήπος έχει απ’ όλα τα φρούτα.

Ο Φίλης, από την άλλη, έχει αναλάβει το έργο της «αυτοκριτικής» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει αναλάβει ν’ απαντά σε όσους του θυμίζουν την ευφορία που σκορπούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια στιγμή μίλησε για ψευδαισθήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή η λέξη δεν ακούστηκε καλά, τώρα το λέει περιφραστικά: «δεν επαληθεύτηκε η εκτίμησή μας, ότι η δημοκρατία είναι ένα ισχυρό όπλο έναντι των δανειστών» κι αυτό πρέπει «να το σταθμίσουμε ξανά, να το εκτιμήσουμε ξανά».

Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε ποια ήταν η απάντηση των ιμπεριαλιστών δανειστών όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν την «εντολή του ελληνικού λαού»; Εχουμε κι εμείς λαϊκή εντολή, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είμαστε, έλεγε ο Σόιμπλε, πριν ακόμη ο Τσίπρας διαβεί την πύλη του Βραδεμβούργου και πατήσει το κόκκινο χαλί της γερμανικής καγκελαρίας. Αλλωστε, συμπλήρωνε ο κυνικός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, εμείς δεν ζητάμε τίποτα από την Ελλάδα, εκτός από το να τηρήσει την κοινοτική νομοθεσία. Αν δε θέλει να είναι σε «πρόγραμμα», δε θα την υποχρεώσουμε να είναι.

Ισως χρειάζεται να θυμίσουμε ποιο ήταν το πρώτο προεκλογικό «αγκωνάρι» που εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη φουντώσει η φιλολογία περί «λαϊκών εντολών». Για να γίνει δεκτός στο Παρίσι και τη Ρώμη από τους Ολάντ και Ρέντσι, ο Τσίπρας υποχρεώθηκε να διακηρύξει πως η κυβέρνησή του δεν ζητά διεθνή διάσκεψη για το χρέος, στο πρότυπο της διεθνούς διάσκεψης που έγινε το 1953 για την ηττημένη Γερμανία, που θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους (τουλάχιστον το 60%, όπως έλεγε ο ίδιος ο Τσίπρας). Ετσι, όλη η βάση της προεκλογικής επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που στηριζόταν στο ότι θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και έτσι θα εξασφαλίσουν πόρους για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, πετάχτηκε στα σκουπίδια, προτού ακόμη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Πώς πέταξαν στα σκουπίδια αυτό που αποτελούσε τη βάση της πολιτικής τους; Πώς συνέβη και απεμπόλησαν, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν το πρώτο που θα διαπραγματεύονταν πριν από οτιδήποτε άλλο; Τα υπόλοιπα, όλα όσα ακολούθησαν, ήταν μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία: μπήκαν σε διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Μνημονίου-2 και για τη σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης (μετά τον Ιούνη του 2015) με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Τι συνεπάγονται το έχουμε καταλάβει ήδη από τις διαρροές για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και οσονούπω θα το μάθουμε και με ακρίβεια, μόλις δημοσιοποιηθεί η συμφωνία.

Ας τις πουλήσουν αλλού, λοιπόν, τις κάλπικες αυτοκριτικές τύπου Φίλη. Ηξεραν πολύ καλά τι θα συναντήσουν από πλευράς ιμπεριαλιστών δανειστών. Ηξεραν πολύ καλά πως σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ καπιταλιστικών χωρών στο τραπέζι δεν κατατίθενται «λαϊκές εντολές», αλλά η δύναμη του κεφαλαίου (όπως γράφει ο Λένιν, τον οποίο ο Φίλης θυμάται σε άλλες περιπτώσεις, όταν τον χαρακτηρίζει ξεδιάντροπα «μετρ των συμβιβασμών», συγκρίνοντάς τον με τον ΣΥΡΙΖΑ). Ελεγαν εν πλήρη συνειδήσει τα πιο χοντρά προεκλογικά ψέματα στον ελληνικό λαό, ποντάροντας στην κούραση, την απελπισία και την αποστράτευση, πουλούσαν ελπίδες εν γνώσει τους ότι θα αποδειχτούν φρούδες, γιατί μοναδικό μέλημά τους ήταν να αναρριχηθούν στα ύπατα αξιώματα της αστικής εξουσίας.

Τώρα, μοναδικό μέλημά τους είναι πώς θα κρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Πώς θα καταφέρουν να περάσουν τον κάβο των δύο-δυόμισι χρόνων που έμειναν στην εξουσία οι προηγούμενοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί (Παπανδρέου και Σαμαράς). Γι’ αυτό και επιστρατεύουν κάλπικες αυτοκριτικές, ενώ παράγουν νέα ιδεολογήματα.

Οποιος διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του Τσίπρα στη σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο θα διαπιστώσει ότι ο παλιός διαχωρισμός ανάμεσα σε «μερκελιστές» και «αντιμερκελιστές» έχει εξαφανιστεί. Το ίδιο και τα παράγωγά του (οπαδοί της λιτότητας και οπαδοί της ανάπτυξης κτλ.). Χωρίς να χρησιμοποιήσει ονόματα, ο Τσίπρας πέρασε τη διαχωριστική γραμμή μέσα στο μερκελικό στρατόπεδο, φωτογραφίζοντας τον Σόιμπλε και κάποιους άλλους ως εχθρούς της αλληλεγγύης, εν αντιθέσει με την Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ!

Ο Τσίπρας μίλησε για «κάποιους από τους εκπροσώπους των δανειστών» και για «πρόσωπα που υπονομεύουν έμπρακτα και με σχέδιο το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την  Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης». Για «ορισμένους αξιωματούχους» που «δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη». Σ’ αυτούς πρότεινε «να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δουλεύουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης» και «να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης»!

Οταν θα έρθουν τα πρώτα νέα αντιλαϊκά μέτρα να το θυμόμαστε αυτό. Τότε θα έχουν νικήσει οι «καλοί» (γι’ αυτό θα υπάρξει συμφωνία). Οπότε, μπορούμε να προεξοφλήσουμε και τα μελλούμενα.

Πέτρος Γιώτης
 

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο Αντικυνωνικά

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Αιθιοπία: Ημέρα μαρτύρων (1930).

1937: Ομάδα αιθιόπων ανταρτών αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό αντιβασιλέα της χώρας, 2.000 συλλήψεις.

1947: Ανακοινώνεται η ίδρυση στρατοπέδου εθνικού φρονηματισμού στη Μακρόνησο.

1977: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.

1978: Προσπάθεια αιγυπτίων κομάντο –χωρίς να έχουν άδεια της κυπριακής κυβέρνησης– να απελευθερώσουν τους επιβάτες αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κρατούν ομήρους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καταλήγει σε σύγκρουση με τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, δεκαεπτά νεκροί.

1986: Βόμβες (ΕΛΑ) στο ΥΠεΧωΔΕ και σε παράρτημά του (η μία δεν εξερράγη).

1990: Εκτελείται ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1998: Βόμβα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας «General Motors» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo