♦ DEREE The American College of Greece – Intitute of Diplomacy & Global Affairs – «Η Ουσία και το Παρασκήνιο της Διαπραγμάτευσης» – Ελενα Παναρίτη – Οικονομολόγος ειδικευμένη σε Διαρθρωτικές Αλλαγές, Πρώην Στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας – Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, 6:30μμ (διαδικτυακή ανάρτηση)
Α, όλα κι όλα, η κα Παναρίτη είναι αντισυμβατική. Στη θέση της άλλος ή άλλη θα ανέφερε ως πρώτη ιδιότητα το «πρώην βουλευτής» και ως δεύτερη το «σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών». Το «πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας» μπορεί και να το παρέλειπε. Διότι κάθε φιλόδοξος αστός πολιτικός προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν του ως στέλεχος ενός ιμπεριαλιστικού μηχανισμού που έχει ως αποστολή του να ρουφάει το αίμα ολόκληρων λαών με το μπουρί της σόμπας. Η κα Παναρίτη, όμως, επαίρεται ακριβώς γι’ αυτό. Οτι υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού, όταν κυβερνούσε ο αιμοσταγής δικτάτορας Φουχιμόρι, στον οποίο έχει αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο. Περιφρονεί τις άλλες ιδιότητές της και τονίζει την επαγγελματική της πλευρά: πρώην στέλεχος της ΠΤ, ειδικευμένη σε «διαρθρωτικές αλλαγές» που εφαρμόζονται σε μπανανίες. Υπ’ αυτή την ιδιότητά της, προφανώς, την έκανε βουλευτή Επικρατείας ο… σοσιαλιστής Γιωργάκης. Υπό την ίδια ιδιότητα την έκανε σύμβουλό του ο… αριστερός Βαρουφάκης.
♦ Γλέζο ρωσόφιλε ψώφα – ΟΑΚΚΕ (σύνθημα με κόκκινο σπρέι σε κτίριο του ΑΠΘ – διατηρούμε την ορθογραφία του)
Οπαδός της ΟΑΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη θα ήταν οπωσδήποτε είδηση. Γι’ αυτό και υποψιαζόμαστε ότι το σύνθημα μπορεί να είναι και προβοκάτσια από κάποιον που ήθελε να σπάσει πλάκα, μεταφέροντας σε περισσότερους αυτά που διαβάζει ο ίδιος στο σάιτ της ΟΑΚΚΕ, που προσφέρει άφθονο γέλιο (αν και κάποιες φορές σου κόβεται η διάθεση για γέλιο και σε πιάνει η διάθεση για κλοτσιές).
♦ Τσίπρας-Βαρουφάκης – Μάπα το καρπούζι – ΑΚΕΠ (χαρτοπανό)
Κυκλοφορεί και αφίσα ανάλογου περιεχόμενου. Μια πράσινη καρπουζάρα νααα (μετά συγχωρήσεως), το σλόγκαν «Μάπα το καρπούζι» και μερικοί στίχοι του Διονύσιου Σολωμού: «Δυστυχισμένε μου λαέ/ καλέ κι αγαπημένε/ πάντα ευκολόπιστε/ και πάντα προδομένε». Θα συμφωνήσετε ότι το σύνθημα είναι ευστοχότατο. Εντάξει, δεν οικοδομείς τακτική πάνω σ’ αυτό, αλλά είναι σίγουρο πως η διαπίστωση έρχεται να ανταμώσει τα αισθήματα πολλών, που καθημερινά γίνονται περισσότεροι.
♦ Ανοιχτή Συνέλευση – Θρυαλλίδα, Ηρακλειδών 11-13 Θησείο – Παρασκευή 13/3/2015 19.30 – V for Voucher-ades – Αξιοπρέπεια στην εργασία – Σταθερή δουλειά για όλους και όλες (αφίσες)
Eκείνο που μας προξενεί εντύπωση είναι πως η συγκεκριμένη συλλογικότητα, η οποία ασχολείται με τα προβλήματα όσων συμμετέχουν στα κακόφημα προγράμματα των «ωφελούμενων» με τα περιβόητα voucher, έχει ρίξει όλο το βάρος της στην αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ (που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος απ’ αυτά τα προγράμματα) και σε αιτήματα όπως η έγκαιρη πληρωμή των «ωφελούμενων». Οχι πως δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, όχι πως δεν είναι σημαντικό να πάρουν όσοι και όσες συμμετέχουν σ’ αυτά τα προγράμματα το «χαρτζιλίκι» έγκαιρα, γιατί είναι μια ανακούφιση για κάθε άνεργο/η, όμως η όλη υπόθεση μας θυμίζει λίγο την παροιμία με το γάιδαρο και το σαμάρι. Υπάρχει πλέον μια καινούργια πολιτική κατάσταση. Αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα την κυβέρνηση έλεγαν και στο συγκεκριμένο θέμα μεγάλα λόγια προεκλογικά. Ελεγαν πως θα καταργήσουν αυτά τα προγράμματα και πως δε θα επιτρέψουν πλέον να υπάρχει αυτός ο ντροπιαστικός χαρακτηρισμός του «ωφελούμενου» και η υποαμειβόμενη και ανασφάλιστη εργασία που υποκρύπτει. Τι βλέπουμε, όμως; Βλέπουμε τα προγράμματα να συνεχίζονται κανονικότατα, όπως στο παρελθόν, με το πρόσχημα ότι «δεν πρέπει να χαθούν κοινοτικοί πόροι». Βλέπουμε να έχει ξεκινήσει ένα αλισβερίσι ανάμεσα στη νέα πολιτική ηγεσία (Αντωνοπούλου-Σκουρλέτης) και τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ, αρκετοί από τους οποίους πρέπει να έχουν φροντίσει να «αποκαταστήσουν δεσμούς» με τον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινε φανερό ότι αυτός θα κερδίσει τις εκλογές. Βλέπουμε να ετοιμάζεται κάποιο μερεμέτισμα στο όλο σύστημα, που θα διατηρήσει την ουσία του. Θα περίμενε κανείς από όσους χρησιμοποιούν το μότο «σταθερή δουλειά για όλους και όλες» να αναδείξουν πρωτίστως το μείζον πολιτικό ζήτημα.