Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα υπό αμερικάνικη διαιτησία
Πολιτική

Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα υπό αμερικάνικη διαιτησία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Νοέ 2014, 00:00

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και η συνοδεία του από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν ακόμη στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όταν ανακοινώθηκε ότι την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη θα καταφθάσουν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου με το μισό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συνεδριάσουν από κοινού με τους ομολόγους τους της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο κάποιων διαδικασιών που είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα, όμως την τελευταία διετία είχαν ατονήσει.
 
Και μόνο το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεδίωξε (ή έστω αποδέχτηκε) μια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τέτοιους συμβολισμούς, χωρίς η Τουρκία να κάνει την παραμικρή υποχώρηση και στις διακηρύξεις της και στην πρακτική της, δείχνει ποια είναι αυτή την περίοδο η δυνατή κορυφή στο τρίγωνο Αγκυρα-Λευκωσία-Αθήνα. Η συγκυβέρνηση της Αθήνας δεν είχε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτή τη συνάντηση, γιατί έχει εντάξει την εξωτερική της πολιτική στον αμερικανόπνευστο άξονα Ισραήλ-Αίγυπτος και οι Αμερικανοί απαίτησαν να μην υπάρξει καμιά περαιτέρω όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αντίθετα να γίνουν βήματα σαφούς αποκλιμάκωσης της έντασης, τα οποία θα καταστήσουν νεκρό γράμμα και την επικριτική για την Τουρκία παράγραφο που περιλήφθηκε στο ανακοινωθέν της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ.
 
Λίγες μέρες μετά, ήρθε και ο… λογαριασμός. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο Εσπεν Αιντεν, ύστερα από ένα γύρο επαφών σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία, εισηγήθηκε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές, η οποία θα συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου είτε εντός της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού είτε παράλληλα μ’ αυτή. Αρκεί ένας απλός συλλογισμός για να φανεί η σημασία αυτής της εξέλιξης: όταν η Τουρκία άρχισε με τον τσαμπουκά (με την απειλή πολέμου, ουσιαστικά) έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Τώρα, ο υπεύθυνος μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο εγγυητής των διαπραγματεύσεων, προτείνει να υπάρξει κεφάλαιο για τους υδρογονάνθρακες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, προτείνει να γίνουν δεκτές οι τουρκικές αξιώσεις και η κυβέρνηση της Λευκωσίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ταπεινωμένη και έχοντας χάσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της.
 
Αν ενταχθεί το μοίρασμα των οικοπέδων της ΑΟΖ ως κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, αυτό θα σημάνει ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας, η μόνη αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Κύπρου, απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα και εμφανίζεται ουσιαστικά ως ένας τυπικός διαχειριστής του φυσικού πλούτου της Κύπρου και όχι ως κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου κράτους, τμήμα του οποίου βρίσκεται εδώ και 40 χρόνια υπό κατοχή. Ετσι, αυτό που έως τώρα εμφανιζόταν ως μεγάλο όπλο της Λευκωσίας θα μετατραπεί στο αντίθετό του: σε μεγάλο όπλο της Αγκυρας. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι μοχλός πίεσης για την ολοκλήρωση των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων στο πνεύμα του σχεδίου Ανάν. «Αντε να τελειώνουμε, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο» θα είναι το κυνικό σλόγκαν που θα επικρατήσει.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε την περασμένη Τρίτη ομόφωνα τις προτάσεις Αιντε, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αυτές οι προτάσεις, καθαρά αμερικανικής έμπνευσης και υπαγόρευσης, κατατέθηκαν στο τραπέζι και έχουν κατοχυρωθεί πλέον ως «ρεαλιστικές», «φιλειρηνικές» και «προς όφελος των δύο κοινοτήτων» προτάσεις. Η πίεση από τώρα και μετά θα είναι προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να τις αποδεχτεί, αφού η τουρκοκυπριακή δε θα έχει κανένα πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά το κατοχικό καθεστώς στη Βόρεια Κύπρο θα εμφανιστεί ως φορέας της συνεννόησης, της ειρήνης και της επανένωσης του νησιού. Οπως συνέβη και με το σχέδιο Ανάν. Δεν είναι τυχαία η διαδικασία που επιλέχτηκε. Η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου θα ανακοινωθεί προφορικά στον Αιντε, όταν επιστρέψει στη Λευκωσία. Τα γραπτά μένουν, ενώ τα λόγια… πετάνε.
 
Για μια φορά ακόμη, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία, η Τουρκία κατάφερε να δημιουργήσει τετελεσμένα, «manu militari», με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας. Σ’ αυτή τη συγκυρία, Σαμαράς και Βενιζέλος έκαναν αυτό που τους ζήτησαν οι Αμερικανοί, αποδεχόμενοι μοιρολατρικά το ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα που τους επεφύλαξαν οι γιάνκηδες ιμπεριαλιστές. Στάση απολύτως λογική και αναμενόμενη από μια αστική κυβέρνηση, η οποία αποδέχεται το διεθνές ιμπεριαλιστικό status και δεν έχει καμιά διάθεση να συγκρουστεί μ’ αυτό. Ούτε είναι τυχαίο ότι δεν ακούγονται ισχυρές εθνικιστικές φωνές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην παρακολουθεί καθόλου το συγκεκριμένο θέμα και να μην είναι διατεθειμένος να σηκώσει τους τόνους ενάντια στη συγκυβέρνηση. Γι’ αυτό και προσήλθε με χαρά στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκάλεσε ο Βενιζέλος και βούτηξε στα βαθιά του «αρραγούς εθνικού μετώπου». Σε στρατηγικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται απόλυτα με τις επιλογές της συγκυβέρνησης. Ουδέποτε αμφισβήτησε τον άξονα με το Ισραήλ (και την Αίγυπτο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους).
 
Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν επισκέφτηκε την Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να περάσει και από την Αθήνα. Η τήρηση διπλωματικών ισορροπιών είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Ομπάμα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι «καίγονται» για την αναβάθμιση της τουρκικής εμπλοκής στον πόλεμο κατά του IS. Ακόμη και μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν εξακολουθούσε να κάνει τον δύσκολο, ζητώντας από τους Αμερικανούς στρατιωτική ενίσχυση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που πολεμά το καθεστώς Ασαντ και δημιουργία πλατιάς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα φρουρούνται οι πρόσφυγες. Οπως καταλαβαίνετε, οι απαιτήσεις της Τουρκίας για το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ για τους Αμερικάνους είναι λεπτομέρεια. Τους είναι αδιάφορο σε ποιον θα πληρώνουν το πενιχρό ενοίκιο οι αμερικάνικες εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα. Πρέπει, λοιπόν, να θεωρούμε βέβαιο ότι οι πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα αυξηθούν και κάποια στιγμή θα πάρουν τη μορφή ανοιχτού εκβιασμού.
 
Οσο για τον περιβόητο άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος, στον οποίο έχει επενδύσει η ελληνική διπλωματία από την εποχή του Γιωργάκη Παπανδρέου και μετά, όχι μόνο δεν προσφέρει εξασφάλιση (ακόμη και αν παραβλέψουμε το ματοβαμμένο πρόσωπο του σιωνιστικού κράτους και τη στυγνή δικτατορία της αιγυπτιακής στρατιωτικής χούντας), αλλά μπορεί να μετατραπεί και σε μοχλό πίεσης. 
 
Είναι γνωστό πως οι σιωνιστές διεξάγουν συνεχείς μυστικές διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Αγκυρας. Είναι επίσης γνωστό πως οι αμερικάνικες εταιρίες προσανατολίζονται στη λύση των αγωγών για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που θα αντλήσουν από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, οπότε ο ρόλος της Τουρκίας θα αναβαθμιστεί. «Αυτό είναι ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι εταιρίες» δήλωσε κυνικά πριν από μερικούς μήνες ο ναζισιωνιστής Λίμπερμαν, αφήνοντας «παγωτό» τους κύπριους συναδέλφους του, που κατάλαβαν ότι το Ισραήλ «κοιτάζει» περισσότερο προς την Τουρκία, θεωρώντας δεδομένη την ελληνική πλευρά. Αν οι γενικότερες συνθήκες απαιτήσουν μια στενή οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ, η πολιτική των δύο χωρών θα προσαρμοστεί τάχιστα. Οσο για το καθεστώς των στρατηγών στην Αίγυπτο, αυτό θα κάνει ό,τι του ζητήσουν οι Αμερικάνοι. Αυτή την περίοδο, Αθήνα και Λευκωσία δίνουν τα πάντα για τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στο τέλος όμως μπορεί να μείνουν μπουκάλα.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Χαρδούβελης ως άνθρωπος των δανειστών
Επόμενο άρθρο Το γελοίο τέλος μιας πολιτικής γελοιότητας

Σχετικά Αρθρα

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 22:06

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 14:36

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 12:32

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

Πολιτική 3 Ιούν 2026, 13:44

Νέα κουτουλιά του δάμαλου στα μαλακά του Κούλη

Πολιτική 27 Μάι 2026, 23:23

Γκαμπόρ Ματέ: Η γενοκτονία στη Γάζα είναι χειρότερη από το Αουσβιτς

Πολιτική 27 Μάι 2026, 15:01
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo