Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, που σε λίγες μέρες θα ξαναρχίσουν τα γνωστά… «αγωνιστικά καλέσματα», είχαν μια μεγάλη ευκαιρία. Ομως κλώτσησαν επιδεικτικά τη μπάλα στις εξέδρες και προτίμησαν τη σιωπή ή τα χαμόγελα στην πολιτική ηγεσία των δημίων τους.
Η κουστωδία εκείνων που ανέλαβαν τη συνέχιση της αποξήλωσης της παιδείας βρέθηκε στην Ξάνθη. Και την «αλώνισε» σχεδόν από άκρου εις άκρο, συναντώντας εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές, θεσμικούς, ιερείς, ακόμη και καταδρομείς! Δεν είδε όμως καμία συντεταγμένη διαμαρτυρία. Δεν άκουσε φωνές για όσα από αύριο θα γεμίζουν τις ανακοινώσεις και τις ντουντούκες των… λιτανειών Διδασκαλικού Συλλόγου και ΕΛΜΕ και που –αλίμονο– είναι όλα αλήθεια!
Από πού ν’ αρχίσει κανείς; Από τα αισχρά ρεπορτάζ των εξαρτημένων, εξωνημένων ή αδιάφορων κονδυλοφόρων; Από τη στάση των εκπαιδευτικών; Από τη σιωπή που μετέτρεψε μια εν δυνάμει «επικίνδυνη» εκτός των τειχών έξοδο των ταγών, σε φιέστα με προεκλογικά και άλλα αρώματα; Εκπλήσσουν όσα βρήκε να ψελλίσει η «ελεύθερη φωνή για την κοινωνία» (όπως σημειώνει στην προμετωπίδα της ιστοσελίδας της), η ertopen, που για χάρη της… σφάζονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους παλικάρια.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν τον υπουργό και την κουστωδία του από κοντά. Πολλοί για πρώτη ή και για τελευταία φορά. Ισως γι’ αυτό να προτίμησαν τα χαμόγελα. Και κανείς δεν τον στρίμωξε. Κανείς δεν στρίμωξε τον Κώστα Κουκοδήμο για τις πρόσφατες απόλυτα απαξιωτικές περί τα νηπιαγωγεία δηλώσεις του που εξαγρίωσαν τον κλάδο, έστω κι αν προσπάθησε άγαρμπα να τις ανασκευάσει αργότερα, χωρίς να πείσει και πολλούς… Κανείς δεν στρίμωξε το περιφερόμενο κονκλάβιο της Παιδείας για την αποξήλωση, τους μισθούς πείνας, τα κενά, τις άθλιες υποδομές, την υποχρηματοδότηση, την αφαίρεση του δικαιώματος των παιδιών της εργατικής τάξης στη μόρφωση, τον απόλυτο χλευασμό στο πλαίσιο του ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται. Καμία κριτική, έστω και κατόπιν εορτής, τώρα που απέδραμε ο κίνδυνος. Αιδήμων σιγή. Σαν κάποια σκυλάκια του σαλονιού που γαυγίζουν φοβισμένα από μακριά, ανώδυνα… Αλλωστε, το βράδυ της επίσκεψης Λοβέρδου η ΕΛΜΕ Ξάνθης είχε και τον… «αμερικάνικο κινηματογράφο με μια από τις κλασικότερες ταινίες του εργατικού κινήματος» (σύμφωνα με ανακοίνωσή της). Οπου προστίθεται ότι «λεπτομέρειες έχουν σταλεί, όπως πάντα, με sms και mail». Πού να περισσέψουν sms και mails για καμιά σοβαρή παράσταση διαμαρτυρίας τώρα που ήταν η χρυσή ευκαιρία. Αυτές θα ξαναρχίσουν μαζί με τη φθινοπωρινή πλήξη άλλου ενός annus horribilis και με τα κομματικά καθηκοντολόγια…
Ενημερωτικό δελτίο τριών ΕΛΜΕ
Το δεύτερο «επεισόδιο» αφορά σε κοινό «ενημερωτικό δελτίο τύπου» (πολλά στοιχεία του οποίου περιέχονται σε προηγηθείσα χρονικά ανάρτηση στο blog της ΕΛΜΕ Ξάνθης), που εξέδωσαν οι Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Εβρου με την αντίστοιχη της Ξάνθης. Αντιγράφουμε ορισμένα σημεία μόνο, λόγω έλλειψης χώρου:
«Από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τόσο τα τοπικά όσο και τα γενικότερα που βρίσκονται στην ατζέντα της ΟΛΜΕ. O χρόνος που διατέθηκε γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν ελαχιστότατος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τις ΕΛΜΕ μας στην παρουσία των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων/ισσών μας. Υστερα από παρέμβασή μας τους/τις δόθηκε κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα ο λόγος.
Στην απάντησή του ο υπουργός: Χαρακτήρισε την κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τις επακόλουθες διαθεσιμότητες ως "κορυφαία ανοησία"! Στο ερώτημα για επαναφορά και επαναλειτουργία των ειδικοτήτων επισήμως δεν απάντησε. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με αυτούς /ες που ήδη απολύθηκαν για τους/τις οποίους/ες παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε νομικό τη μελέτη του νόμου που αφορά στο πειθαρχικό ώστε να διαχωριστούν, αν είναι δυνατόν, τα πειθαρχικά παραπτώματα από τα άλλα. Σχετικά με τα τεράστια κενά (τα οποία παραδέχθηκε εκ νέου ότι υπάρχουν στα σχολεία) πρόβαλε το κώλυμα της αναλογίας 1:10 στις προσλήψεις, αλλά δεν εξήγησε γιατί δεν τηρείται ούτε κατ’ ελάχιστο αυτή η αναλογία στην εκπαίδευση. Δήλωσε, ακόμη, ότι ενώ δεν προβλέπεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ μέσα στο 2014 ή το 2015, έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 10.000 ατόμων».
Δυσφόρησε αλλά… επιβεβαιώνει
Παρά την αρχική δυσφορία και τα παράπονα που διατυπώθηκαν από την ΕΛΜΕ Ξάνθης για το πρώτο ρεπορτάζ, μια συνομιλία με την πρόεδρο της ένωσης Μαρία Λουκοπούλου ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει τον πυρήνα και την ουσία του δημοσιεύματος. Παραθέτουμε την εξήγηση που έδωσε η ίδια για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον ρόλο του θεσμικού συνομιλητή, χωρίς να υπάρχει –έστω και εκ παραλλήλου– οποιαδήποτε πινελιά διαμαρτυρίας (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Ζητήθηκε να επιδιώξουμε οπωσδήποτε συνάντηση με τον υπουργό και να μην διασπάσουμε την προσοχή με τυχόν κινητοποίηση. Θέλαμε οπωσδήποτε να δει τους συναδέλφους με απόσπαση και σε διαθεσιμότητα και να μιλήσει μαζί τους. Οι ίδιοι και οι δύο ΕΛΜΕ του Εβρου μας ζήτησαν να μην ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, ώστε ο στόχος να είναι να μιλήσουμε οπωσδήποτε με τον υπουργό. Προτιμήσαμε να γίνει έτσι, με δεδομένο ότι μας κάλυπτε κιόλας. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ξεκίνησε κάποια κινητοποίηση». Αφήνοντας λοιπόν να αιωρείται η αίσθηση ότι η ΕΛΜΕ Ξάνθης ήθελε να προβεί σε κινητοποιήσεις αλλά υπέκυψε στα κελεύσματα που περιγράφονται παραπάνω, η κα Λουκοπούλου προσθέτει: «Ορισμένα πράγματα λύνονται και με άλλο τρόπο, χωρίς φυσικά να απεμπολούμε τη δυναμική της κινητοποίησης».
Κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι ήταν όντως καλύτερος αυτός ο δρόμος, ρωτήσαμε αν τουλάχιστον κερδήθηκε κάτι, αν υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις από πλευράς υπουργού και υπουργείου. Ιδού σημαντικές αποστροφές από την απάντηση: «Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι δεν θα απολυθούν αυτοί που είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ δεν δεσμεύτηκε γι’ αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί… Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ασχοληθεί λίγο με το πειθαρχικό, αφού μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να βρεθεί εκτός σχολείου από ένα δυσαρεστημένο γονέα! Από εκεί και έπειτα δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, αφού ακούσαμε μια νομική μπαρούφα, καθώς και την επίσημη ομολογία του ότι αν συνεχίσει η κατάσταση όπως είναι, του χρόνου δεν θα μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία από τα κενά! Ωστόσο δεν είπε ότι μπορεί να γίνουν διορισμοί, παρά μόνο ότι δεσμεύεται από το ένα προς δέκα. Είπε επίσης –και αυτό το θεωρήσαμε πολύ μεγάλη ντροπή από υπουργό οποιασδήποτε χώρας– ότι ζήτησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κάνει ΑΣΕΠ και να διορίσει δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Ενώ ο ίδιος ομολόγησε ότι φέτος λείπουν είκοσι χιλιάδες. Από τον προϋπολογισμό υπάρχουν κονδύλια μόνο για δύο χιλιάδες. Ούτε γι’ αυτό δεσμεύτηκε».
Κλείσαμε τη συνομιλία μας ανιχνεύοντας την πιθανότητα κλιμάκωσης ή αλλαγής του τρόπου αντίδρασης των εκπαιδευτικών μπροστά στις τετριμμένες εθιμοτυπικές και ατελέσφορες (γραφικές πια για πολλούς) συνάξεις και… βόλτες στην πόλη. Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση: «Περιμένουμε την εισήγηση από την ομοσπονδία μας. Κατ’ αρχήν συμμετέχουμε στην πορεία της Θεσσαλονίκης (σ.σ. της ΔΕΘ που έγινε το Σάββατο χωρίς να προκαλέσει… ιδιαίτερη ενόχληση σε κανένα). Η Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου είναι μέρα πανελλαδικής ενημέρωσης του κοινού και κινητοποιήσεων. Αποφασίσαμε να κάνουμε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με μουσική, για να μοιράζουμε υλικό στους πολίτες. Και επιφυλασσόμαστε για μια δυναμικότερη κινητοποίηση. Εκείνο που θα εστιάσουμε (sic) είναι η ενημέρωση του κοινού για να έχουμε τους γονείς σύμμαχους, αφού το θέμα αφορά όλους μας».
Με τη σημείωση (δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να το υποθέσει κανείς διαβάζοντας) ότι η συνομιλήτριά μας πρόσκειται στον ΣυΡιζΑ, αφήνουμε τα συμπεράσματα για τους αναγνώστες…
Θ. Μ. – indexanthi.gr